Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Fél évszázada várja a vendégeket a város legmegosztóbb épületének tartott Duna-parti szálloda

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 02. 13. 16:19

Nyugatias luxus a 70-es években, elit klubok, a városlakókat a mai napig megosztó épület, a magyar népdalt gyakorló Freddie Mercury és a szülinapozó Liz Taylor. Mindez része az egykori Duna InterContinental fél évszázados történetének, melyet 1994 óta Budapest Marriott Hotelként ismerünk.

A szálloda a korabeli késő modern építészet sarokköve, és a címben használt kifejezés a mai napig tény, az átadás után 50 évvel is: az egyik legmegosztóbb épület Budapesten. Főként azért, mert a dunai panoráma megkerülhetetlen eleme, és feszültsége a környező, többé-kevésbé eklektikus városszövettel máig tapintható. Jól példázza ezt a pesti köznyelvben még fel-felbukkanó mondás is, hogy: Mi a legjobb az épületben? – Az, ha benne vagy, nem látod kívülről.

Fotó: Fortepan/Inkey Tibor

Budapest II. világháborús ostroma alatt szinte rommá lőtték a korzón sorakozó híres, eklektikus szállodasort, a patinás Carlton, Bristol vagy a Ritz helyén tátongó foghíjtelkek beépítése pedig az egyik leghosszabban húzódó urbanisztikai vita volt.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

A bontások után először az Akadémia könyvtárát akarták felhúzni. A tervek még a fordulat éve előtti időben, 1946-ban születtek meg, végül a 60-as években – ahogy a Kádár-rendszernek megváltozott a turizmusról alkotott koncepciója és hivatalos állásfoglalása – újra visszatértek a korzó világháború előtti funkciójának visszaállításához.

Az építkezés 1967-ben.

Fotó: Fortepan/Paczolay Család

Az egykori luxusszálloda megépítésére a fiatal Finta Józsefet és Kovácsy Lászlót kérték fel. Finta eredeti, meg nem valósult elképzelése szerint a szállodának szinte közvetlen kapcsolata lett volna a Dunával, a lefedett alsó rakparton keresztül is húzódott volna az újjáélesztett korzó.

A Starlight night club enteriőrje.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

A nyugati tőkéből megépült hotelben összesen 364, Dunára néző szobát alakítottak ki, és számos elegáns és tematikus bár is üzemelt benne (Rendez Vous coctail bár, Starlight night club, Gypsy coctail bár és a Csárda étterem), szintén csodás panorámát biztosítva. Ám a hátsó, hatalmas, ablaktalan falára nem véletlenül mondják, hogy a hazai brutalizmus egyetlen példája.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

A vasfüggöny mögött szokatlan luxusnak köszönhetően nem egy világsztár is itt szállt meg, amikor Budapesten járt. A nyitás után nem sokkal, 1972 februárjában itt ünnepelte 40. születésnapját Liz Taylor, olyan vendégekkel, mint a férje, Richard Burton (valószínűleg miatta ünnepelték itt a jeles fordulót, mivel akkoriban épp Budapesten forgatta a Kékszakáll című filmjét), de a meghívottak között volt Michael Caine, Ringo Starr és az ekkor már monacói hercegnévé avanzsált színésznő, Grace Kelly is. Szóval jó eséllyel az évszázad buliját tartották a falak között.

Ám a legismertebb történet mégiscsak az, amikor 1986-ban a Queen együttes hazai fellépésekor Freddie Mercury itt szállt meg az elnöki lakosztályban, és ennek az erkélyén gyakorolta a Tavaszi szél című magyar népdalt.

Fotó: Budapest Régi Képeken/Facebook Csoport

Az „Interconti” 1993-ban került a Marriott-lánc kezelésébe, az eredeti nevét pedig ma a sétány végén álló egykori Forum Hotel vette át. Építése óta többször átalakították, de főbb tömegeiben még így is megidézi az eredeti formáját.

Lehet róla vitatkozni, hogy illik-e a városképbe, de a maga fél évszázadnyi történetével meglátásunk szerint már legalább annyira összeforrt a várossal, mint például a szomszédos Vigadó épülete. 

Fotó: Fortepan/ Zsanda Zsolt, Vajszada Károly

Hasonló tartalmak

Admin mode