250 séfet és gasztronómiai szakértőt kért fel az amerikai Chef's Pencil magazin, hogy osszák meg az olvasókkal, melyek azok a titkos helyek, ahová érdemes elutazni a gasztronómiai felhozatal miatt – ők pedig Budapestet is a dobogóra tették!

Ha azokat a városokat kellene felsorolnunk, ahová az emberek a kiváló éttermek, bisztrók és kifőzdék miatt járnak, akkor általában Párizs, Barcelona, Tokió és Róma nyerik a versenyt. Az amerikai magazin viszont azt szerette volna megmutatni, hogy melyek azok a városok, amelyek nincsenek túlhájpolva, mégis remek gasztronómiával várják a turistákat – már ha egyszer majd megint lehet utazni. A 10 szereplős listát 250 séf és szakíró állította össze, Budapest pedig a második helyet kapta.

1. Fokváros
2. Budapest 
3. Chicago
4. Melbourne
5. Mexikóváros
6. San Sebastian
7. Bergen
8. Hongkong
9. Montreal
10. Nápoly

A cikkben említik a magyar gasztronómia történetét, a leghíresebb fogásokat, illetve hogy az idetévedő turista nyugodt szívvel próbálgathatja a házias fogásokat is, mint a gulyás, a halászlé, a gombapörkölt, a lángos vagy éppen a főzelék. Ugyanakkor kiemelik, hogy a budapesti gasztronómia már rég nem csak a gulyásról és a paprikáról szól, és megemlítenek néhány fine dining helyet is – mint írják, az utóbbi időben a Michelin fél szemmel folyamatosan Budapestet figyeli, nemhiába lett az elmúlt pár évben hat Michelin-csillagos éttermünk. Külön kiemelik a Babelt és a Costest – bár azóta az egyikből eljött a séf, Veres István, a másik jelenleg zárva tart – de Széll Tamás és Szulló Szabina Standját is, illetve hogy a Salt a foraging (ehető vadnövények gyűjtögetése) úttörője Budapesten. A cikk szerint lehet, hogy Budapest egyelőre rejtett gasztronómiai kincs, de nem sokáig marad az!

Címkék