A Covid által okozott károk az egész hazai vendéglátásra hatással voltak, de valószínűleg a drágább, sokszor főleg külföldi vendégek által látogatott helyek kerültek a legnagyobb veszélybe. A fine diningot és a magasgasztrót képviselő éttermek különböző ötletekkel, házhoz szállítással, tematikus estekkel dobják fel az őszi–téli időszakot, mi pedig összegyűjtöttük, hogy melyik helyen mire számítsunk, ha egy évfordulóra, szülinapra vagy különleges estére keresünk nem mindennapi gasztronómiai élményt.

SALT Budapest

A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése és instant közönségkedvence, a szatmári ízekre szakosodott fine dining a lezárások alatt kenyérsütésre és vajeladásra nyergelt át, és szerencsére túlélték a nehéz időket – köszönhető ez annak is, hogy a nyitás és a karantén között eltelt szűk fél évben nagyon sok hazai vendég szerette meg őket, és hiába vannak egy szálloda aljában, még így is túlnyomó részben magyar közönség alkotta a vendégkör nagy részét.  A SALT gasztronómiából ismert játékos megoldásai fülön csíphetőek az őszre szervezett különleges programokban is – majd minden hétre terveznek valamilyen, a megszokottól eltérő eseményt.
 
A héten indult Vendég a házban eseményre hetente egyszer ismert vagy frissen feltűnt vendégborászt hívnak, akiknek a munkásságát szeretnék bemutatni a SALT-ban. 

Novemberben négy egymást követő estén különleges vacsorára invitálnak minket – a SALT Balagan keretében Tóth Szilárd az étterem másik tulajdonosával, Lefkovics Györggyel közösen készít családi hagyományokon és a szatmári zsidó konyha fogásain alapuló ételsort. Ezekről az estékről akár haza sem kell mennünk – kedvezményes áron foglalhatunk szállást a Hotel Rumban. Erre egyébként máskor is van lehetőségünk: az egyéjszakás kaland keretében egy SALT-os vacsorára, hotelbeli éjszakára és másnap egy reggelire is befizethetünk. 
 
Szintén az idei ősz újítása a Borkaland névre keresztelt kétnapos esemény. A SALT-ban, a Hotel Rumban és a TOPRUM-ban megismert borászok, borászatok, borkereskedők a Rum Házba – a szobáikba és folyosóikra – költöznek 2 napra, így ez alatt az idő alatt személyesen is találkozhatunk velük, beszélgethetünk, kóstolhatunk, vásárolhatunk náluk.

Felix Kitchen&Bar

Az I. kerület feltörekvő üdvöskéje életében tavasszal állt be egy nagyobb változás – ideigazolt ugyanis az ország egyetlen két Michelin-csillagos éttermének, az Onyxnak a séfe, Mészáros Ádám. A Felix megszokott nagyvilági-hazai étlapja megmaradt ugyan Ádám érkezése óta, de felkerült rá jó pár új fogás a Mészáros Ádám–Soós István párostól. 

Mindazonáltal ne gondoljuk, hogy a Felixben a fine diningot szeretnének előtérbe helyezni, megmaradt a nagyvilági, kényelmes comfort food fő profilnak, kiegészülve néhány hazai inspirációjú vagy épp nemzetközi ételkreációval. „Van, ahol a technológia, van, ahol a hagyományok tisztelete az elsődleges szempont. Egy, ami közös, az pedig a magas minőségű alapanyag, és az, hogy ezt folyamatosan tudjuk biztosítani” – összegezte az új ételek koncepciójának hátterét Ádám. Az étlap újdonságai között megtaláljuk az újraértelmezett görögsalátát, a nyelvhalat, a savanyított káposztalevélbe tekert, lila káposztával és sült kelkáposztával felszolgált magyar kacsamellet, a harcsapaprikást házi túrós csuszával vagy éppen a csokitortát házi narancslekvárral.

Laurel

Laurelben sem kell a szomszédba menni kreativitásért – legyen szó a konyháról vagy a kialakult helyzet kezeléséről, dúskálnak az egyedi megoldásokban. Az őszi–téli időszakra is annyi meglepetést tartogatnak, hogy öröm szemezgetni belőle. Első újdonságuk az étlapon található – mivel a szezonalitásra nagyon figyelnek, az őszi időszakra hangolt klasszikus Laurel-menü és a vegán ételsor mellett az „Út a vadonba” névre keresztelt ételsorral rukkoltak elő. A különleges menüben nyulat, fácánt, vadkacsát és szarvast is találunk, és mivel Mede Ádám séf nagyon szereti az ázsiai konyhát, ez hol erősebben, hogy kicsit meghúzódva tűnik fel az ételekben. A vadhúsok kizárólag hazai gazdától érkeznek, és amit csak tudnak, a házban készítenek elő. 

A karantén alatt meglepő népszerűségnek örvendő Silentium-menü harmadik felvonása decemberben érkezik – ezúttal a cégekre fókuszálva. A Laurel az otthoni fine dining-élménnyel járul hozzá a tökéletes céges ajándékhoz vagy az online céges vacsorához. A 4+2 fogásos csomagban pisztráng, kakasleves, őz és Ötvös Zsuzsi különleges karácsonyi rumbabája kerül. A napokban elindult a Laurel webshop is, ahol a Babérliget Könyvesbolt és az étterem legjobb termékeit, borait, pezsgőit, kávéit, könyveit találjuk, na meg persze vouchereket, hogy megkönnyítsék a karácsonyiajándék-választást.
 
Apropó, borbár – múlt héten újranyitott a Laurel Borbár a Babérliget brand részeként. A borbárban a különböző izgalmas tételek mellett Ötvös Zsuzsi házi tonikjait is megtalálhatjuk, ezenkívül pedig delikínálat is van az italok mellé: házi sonkákból, kolbászfélékből, termelői sajtokból, kencékből. Mivel a fine dining világában nincs ősz bor és pezsgő nélkül, november 13-án a Laurelben is rendeznek egy exkluzív Bollinger Champagne-kóstolót – Ádám tengeri fogásokkal támogatja az estét, ahol a James Bond-filmek világa is megidézésre kerül.

Arany Kaviár

Idén lett 30 éves az Arany Kaviár – október 23-án kóstolhatták először a vendégek az Arany Kaviár évfordulós menüjét, a  Golden Seasont. A tulajdonosok, Molnár Attila és Nyíri Szása szándéka nem kevesebb, mint megtartani a múltból az értékeket és az elmúlt évtizedek tapasztalatait, de valami egészen újat nyújtani, hazai viszonylatban egy egyedi szolgáltatást képviselni. A Golden Season-menü egy egész estés vacsoraélmény – menüsora kreációinak elmaradhatatlan alapanyaga a kaviár –, a fogásokról azonban nem árulhatunk el semmit, a Golden Season koncepciójának része ugyanis, hogy a fogásokat tudatosan csak a vacsora során leplezik le. 

A megújulásra és az évfordulóra alaposan felkészültek: Kanász László vezető séf és José Guerrero R&D (kutató-fejlesztő) séf egy modern és szabadon kísérletező konyhai irányvonalon indultak el, nem pusztán étel- és italsorokban gondolkodnak, az eszközök és a szerviz egyenrangú partnere ezeknek.

Az a célunk, hogy aki most velünk tart egy este, az egy gasztrosokkot kapjon. Nincsenek előételek, főételek, desszertek. Ételkreációk vannak, melyek mindig a meglepetés erejével fognak hatni. A sós, édes ízek játéka folyamatos. Több édes fogásunk van, mint egy átlag degusztációs menüben” – foglalja össze  új törekvéseiket Molnár Attila tulajdonos. 

Stand Restaurant

A markánsan hazai étlappal dolgozó Stand étterem szerencsére nem zárt be, de jelentősen lerövidítették a nyitvatartást – jelenleg csak szombaton ebédidőben kóstolhatjuk meg Szulló Szabina és Széll Tamás fogásait a Székely Mihály utcában. 

Koncepcióváltásra nem volt szükségük, hiszen eleve úgy volt összekomponálva a menü, hogy a hazai vendégek kedvére (is) tegyenek vele, de a degusztációs menüsorban most kicsit több választása van a vendégeknek, nagyobb a rugalmasság. A borrajongókra ők is figyelnek: november 18-án egy különleges alkalom keretein belül a Szepsy borok kerülnek terítékre, kimondottan erre az alkalomra kitalált ételekkel. 

Stand25 Bisztró

tavaly lokációt váltott, a Hold utcai Piacon Bib Gourmand-minősítést kapott Stand25 a karantén alatt sem állt le, és amint lehetett, újranyitottak. Ígéretükhöz híven a terasz addig marad, amíg csak az idő engedi, de minden asztal mellé állítanak hőgombát, hogy a hidegebb napokon is opció maradjon a kinti fogyasztás. A karantén alatt olyan népszerű lett az elviteles lehetőség, hogy az ősz közeledtével visszahozták – jelenleg 2 módon fogyaszthatjuk a Stand25 fogásait otthon. Megrendelés után vagy a kész ételeket hozzuk el, vagy ha úgy szeretnénk, a 90%-ra készített fogásokat otthon fejezhetjük be – ha nagyon kis munkával valami nagyon finomat szeretnénk az asztalra. 

Mivel a karácsonyi menü minden évben hatalmas siker, idén már november végétől elérhető lesz a kibővített ünnepi ajánlat. November 12-én a Stand25-ben is lesz egy egyedülálló borest, amelyen az olasz Gaja borok mutatkoznak be, különleges ételekkel. 

St. Andrea Restaurant

Egy hete jött a hír, hogy Barna Ádám, akinek a neve az elmúlt öt évben összeforrt a St. Andrea étteremmel, vidéken folytatja. Aggodalomra semmi ok, helyét Kollár Endre veszi át, aki nyitás óta tagja a St. Andrea csapatának, és eddig sous chefként működött. Endre rengeteg ambícióval és nagy lelkesedéssel kezdett bele a konyha vezetésébe, így az is előfordulhat, hogy a közeljövőben újítások lesznek a St. Andrea háza táján. Az alapelveken, például a hazai alapanyagok minél szélesebb körű felhasználásán, azonban nem változtatnak.

Az ebédmenüjük továbbra is hetente változik, és még most is az egyik legjobb ár-érték arányú business lunch a városban, lesznek azonban újítások a házhoz tartozó St. Andrea Sky Barban – a konyhát Szelei Szabolcsra bízták, és mostantól kicsit élesebb lesz a válaszvonal a fine- és a bárélmény között – tudtuk meg Lizsicsár Miklós tulajdonostól. 

Essência Restaurant – Tiago & Éva

Az excosteses Tiago Sabarigo és felesége, Jenei Éva idén nyáron nyitották meg saját éttermüket a Sas utcában. A portugál–magyar konyhára épülő koncepció célja az volt, hogy megmutassák, mennyire illik a letisztult, mediterrán portugál gasztronómia mennyire illik a fűszeres, nehéz, kelet-közép európai magyarhoz. A kevéssé szerencsés időben történt nyitás miatt az ételek és az étterem hangulata könnyedebb lett, mint ahogy elsőre tervezték – ebédmenüt például már 4000 Ft alatt is találunk, és a vacsoramenü is olcsóbb, mint a hasonló kaliberű helyeken. Igaz, Tiago az elejétől hangsúlyozza, hogy ők nem fine diningot, hanem közérthető, magas minőségű fúziós konyhát visznek.

Az étlapban itt csak annyi változás van, amennyit a szezon megkíván, a házhoz szállítást nem tervezik, indítottak viszont egy deli jellegű új szolgáltatást. Az Essencia Market kínálatában megtalálunk különböző lekvárokat, kencéket, chutney-kat, elvitelre pár fogást, desszerteket, portugál borokat és az itthon csak náluk beszerezhető, séfek olajának is hívott Distintus olívaolajat. A borokon és az olajon kívül minden frissen készül, így azt javasolják, rendelés előtt legalább fél órával telefonáljunk, ha kacsamájterrinre, paradicsomlekvárra, polipsalátára, esetleg tőkehalkrokettre vágyunk. 

Onyx

Tizenhárom év után, idén márciusban be kellett zárni Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermét, az ONYX-ot. Egy különleges vacsora erejéig azonban novemberben újranyitnak – ezzel lezárnak egy sikeres időszakot, és belevágnak valami egészen újba. Az Utolsó Vacsora a kezdet, az ONYX METAMORFÓZIS a folytatás. Az Utolsó Vacsorára az ONYX legizgalmasabb fogásaival készülnek, a részvétel ingyenes, a vacsora dátumáról pedig csak a résztvevőket értesítik. 

A jelentkezés feltétele videóüzenet készítése, melyben a következő kérdésre várják  a választ az Onyxban: Miért szeretnél/szeretnétek ott lenni „az Utolsó Vacsorán”? A maximum egy perc hosszúságú videókat az onyx@onyxrestaurant.hu címre várják október 31-ig. Ha szeretnénk ott lenni, holnapig még van egy kis időnk!

Costes Downtown

A Costes sajnos március óta zárva tart, de akinek hiányzik az első magyar Michelin-csillagos étterem világa, az a Costes Downtownban szerencsére megtalálja a számításait. A Vigyázó Ferenc utcai étterem heti háromszor, csütörtökön, pénteken és szombaton van nyitva, reggelivel, ebéddel és vacsorával is várják a közönséget. 

Ha valami nagyon különleges vacsorát szervezünk otthonra, akkor viszont a hét bármelyik napján ki is vonulnak az otthonunkba. Nemcsak hogy nálunk készítik el a vacsorát, de egy egész apparátus gondoskodik arról, hogy mindenki jól érezze magát – és még el is mosogatnak. A pár héttel korábban megrendezett Budapest Eye-vacsorához hasonlót legközelebb tavaszra terveznek, úgyhogy ha most lemaradtunk róla, érdemes a Facebook-oldalukat ellenőrizni.

MÁK

Szeptemberben nyitott újra a MÁK bisztró – a  balatoni pop-up-menü éttermi szervizre igazított fogásainak azóta is töretlen a sikere, de a klasszikus Mák-koncepció is megmaradt az étlapon. Az ebédmenü nagyon népszerű, a vírushelyzetre tekintettel pedig a MÁK lehetővé tette az egész étterem lefoglalását – egy bizonyos fogyasztási minimum esetén az étterem zárt körűvé válik, így akik szeretnének szűk körben, biztonságosabban, az idegeneket kizárva ünnepelni vagy csak úgy együtt lenni, azok lefoglalhatják az éttermet, és egyedi ajánlat is készül számukra. 

Emellett a négyfogásos menü mellé egy hatfogásos is felkerül a kínálatba – most jön az új étlap új ételekkel, szezonális ősz végi, téli kedvencekkel, sok-sok vaddal. 

Textúra

A Textúrában különleges vacsoraestekkel dobják fel az őszi– téli szezont. Négy héten keresztül keddenként mehetünk az „Ákos és barátai”-ra keresztelt eseményekre, melyeken Sárközi Ákos minden alkalommal egy-egy barátjával készít exkluzív vacsorákat. Az első alkalom november elején lesz, és a nagy érdeklődés miatt azonnal be is telt, így egy extra hétfőt is nyitottak. 

Ákos először Fördős Zével, majd Jahni Lászlóval, Macsinka Jánossal, végül pedig Pauli Zoltánnal főz együtt novemberben és decemberben. Aki pedig karácsonyra szeretne Textúra-élményt ajándékozni, élményutalvánnyal kedveskedhet a szeretteinek. Újdonságnak számít még, hogy novemberben Ákos Konyhafőnökben készített fogásait ebédmenü formájában kóstolhatjuk meg minden hétköznap 12 és 15 óra között. 

Borkonyha

A Borkonyha a szeptemberi újranyitás óta viszonylag limitált nyitvatartási idővel működik: szerdától szombatig, vacsoraidőben tudunk asztalt foglalni náluk. Az élményutalvány, akárcsak a Textúrában, náluk is elérhető, három különböző élményt „vásárolhatunk” meg: egy találkozást Sárközi Ákossal, főzést Puskás Csaba séffel vagy egy cukrászati képzést, szintén a házban. 

A másik újítás Karácsonyi vacsora névre hallgat – a november elején induló lehetőség exkluzív, privát fine dining-élményt kínál csoportoknak – céges, baráti vagy családi vacsorákat tarthatunk zárt körben a Borkonyhán, ahol a vacsora mellett a konyhára is bepillanthatunk, illetve profi sommelier-trükköket is megtanulhatunk. 

Címkék