Az október 23-25-i hosszú hétvége lesz az utolsó alkalom idén, hogy megnyitják a pesti rakpartot a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt.

A Városháza Facebook-bejegyzése szerint az élettel megtelt folyópart elnyerte a budapestiek tetszését, a megkérdezettek több, mint fele akár hosszabb távon is el tudná képzelni az autómentes rakpart koncepcióját. Az autómentesített rakpartot – a Medián témában végzett közvélemény-kutatása szerint – a budapestiek többsége támogatta: 73 százalék egyetértett azzal, hogy hétvégeken szüntessék meg a gépkocsiforgalmat, de még a forgalom teljes megszüntetését is 59 százalék helyeselte.

Fél éven át, idén májustól október végéig minden hétvégén a gyalogosoké és kerékpárosoké volt a pesti alsó rakpart, amit a We Love Budapest képgalériában is megörökített. A régi időkben egyébként a mostaninál sokkal nagyobb élet zajlott a Duna mellett: az 1890-es és 1900-as években még aktív kereskedelem folyt a rakodópartokon, a helyet belengte a friss hal, gyümölcs és zöldség illata, de a piacon túl a sétányok népszerű szabadidős és rekreációs helyek voltak. 

A Városháza szerint a rakpart gépjármű forgalom előli lezárása a forgalmi adatok alapján nem okozott torlódásokat a városban, azonban a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedési feltételein jelentősen javított.

Címkék