A Duna mentén hat különböző helyszínen telepítik azt az anyagot, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Facebook-oldalán tette közzé a hírt, miszerint az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében.

A társaság által támogatott kísérleti út- és hídépítési program keretein belül elkészült beruházás célja a közvilágítással nem érintett útszakaszokon fokozottabb optikai vezetés, illetve figyelemfelkeltő fényfestés megvalósítása, amelynek révén elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek, lassítószigetek, úttartozékok stb. biztonsága növekedhet.


A kísérleti jelleggel beépített anyag úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcse, amelyeket a nap fénye feltölt, majd az így kezelt felület világít a sötétben.

A kísérleti szakaszon többféle koncentrációval látták el a felületet, hogy valós körülmények között tudják tesztelni, milyen összetételben hatékony ez a fajta anyaghasználat. „A következő időszakban folyamatosan vizsgáljuk az így megépített szakaszt és az üzemeltetési tapasztalatok alapján döntünk a további alkalmazásáról. A munkavégzés alatt sok pozitív visszajelzést kaptunk az arra közlekedő kerékpárosoktól, nagyon bízunk benne, hogy hosszú távon is jól működik ez a kísérleti projekt és más helyszíneken is alkalmazhatjuk majd” – írják.

Címkék