Az esős őszi napokra ezúttal a benti eseményekre fókuszáltunk: ismét lesz Margó Irodalmi fesztivál és Budapest Art Week, ezenkívül olyan érdekes workshopok, mint a Tea és harmónia vagy madáretető-készítő workshop, de a spontán Fekete Zaj minifesztiváltól kezdve Csudai Sándor Különös Budapestjéig a zene- és művészetkedvelők is bőven válogathatnak a programok közül.

Október 15., csütörtök

A szigorú biztonsági előírásokat betartva, 60 program várja a irodalomrajongókat az őszi Margón október 15-18. között személyesen és online. Itt mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián, Pető Péter, Rubik Ernő, Tisza Kata és Závada Pál. A Margón rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, valamint Bereményi Géza és Járai Márk.

További infók 

Emberek nélküli Hősök tere a tavaszi napsütésben, maszkos, álarcos járókelők, bevásárlók, érettségizők és a posta előtt hosszú sorban ritkásan álldogálók. 2020 már biztosan történelmi év lesz, hiszen olyan furcsa, világméretű, közös élményt adott minden embernek, amilyenre még nem volt példa soha.

Csudai Sándor – aki a We Love Budapest állandó munkatársa – mint vérbeli riporter szisztematikusan járta az utcákat, helyszíneket a különös Budapesten. Objektív, de nem érzéketlen lenyomatot igyekezett készíteni közös tereinken a pandémia hatásairól. Egyszerre nyugtalanító, mégis elbűvölő város képe rajzolódik ki a fotóin. Ismerős, ám egészen új világ születik a szemünk előtt. Olyan, amelyet tudatos fotográfusi gesztussal feltétlenül meg kell őrizni képi lenyomatként. Csudai Különös Budapestjét szerdától láthatjuk a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

További infók 

A Wednesday Store október 15-én 10:00-tól négy napra a Projekt Showroomba költözik. A pop-up vásár alatt körülbelül 600 vintage ruha, ing, pulóver, felső, szoknya, nadrág, kabát, zakó, dzseki és cipő közül válogathattok. A kincsekre vadászni mindegyik nap lehet, ugyanis félidőnél újratöltik a készletet.

További infók 

Október 16., péntek

Az eredetileg rendszerint tavasszal jelentkező Budapest Art Weeket 2020-ban október 16. és 25. között rendezik meg, hiányt azonban így sem kell majd éreznünk, hiszen Budapest-szerte 70 helyszínen összesen 180 programmal készülnek a szervezők. A programkínálat mintegy fele kiállítás, de workshopok, beszélgetések, valamint filmvetítések is várják a művészetek iránt érdeklődőket.

További infók 

Csupa újdonsággal kecsegtet az október 16-i éjszaka az Akvárium Klubban, ugyanis nemcsak a Jazzékiel jelentkezik öt év után új albummal, hanem az este másik fellépője a Black Bartók is vadonatúj anyaggal készül. A Jazzékiel utoljára 2015-ben adott ki nagylemezt, majd ennek különböző kiadásait, de az új albumra, a Szép napokra 2020-ig kellett várni, kissé elhalasztva az elmúlt hónapok viszontagságai miatt.

További infók 

Idén október 16. és 18. között 3. alkalommal rendezik meg a Sétafesztivált, amikor 3 napig ingyen bebarangolhatjuk Budapestet profi sétavezetők és az adott téma szakértői segítségével. Idén a különböző vallások és a közöttük lévő párbeszéd áll a Sétafesztivál középpontjában, de persze világi témájú séták is találhatóak a repertoárban. Nemcsak a Várnegyed, a Felhévíz és a Palotanegyed vallási közösségeit ismerhetjük meg, de ellátogatunk a Magyar Rádióhoz is, fölkutatjuk az elhagyatott és felújított neonreklámokat és megismerkedünk szentekkel és bolondokkal is.

További infók 

Október 16-án, pénteken 20:00-tól Bérczes László Mucsi Zoltán című beszégetőkönyvét mutatják be a Puskin Moziban, ahol lehetőség lesz dedikáltatni is a könyvet. Aki felnyitja ezt a könyvet, nem pusztán egy beszélgetésbe, hanem egy sorsba lép. Egy férfi sorsába, egy színész sorsába, egy apa sorsába. Aki felnyitja ezt a könyvet, ajtót nyit a saját sorsára is.

További infók 

Pénteken a De ceramics szervezésében – mielőtt még elfogy az élelem a parkokból, erdőszélekről, és mielőtt még beáll az állandó téli idő – egy 2,5 órás workshop alatt elkészíthetjük kerámiából saját madáretetőnket. Az alkotás agyagból, a tervezett etetőforma szerint különböző technikákkal, vájással, felrakással vagy laptechnikával készülhet.

További infók 

Október 17., szombat

Október 17-én, szombaton Olaszrizling Októbert tartanak a Corinthia Hotelben, ahol az olaszrizling, amely az országban az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajta, sokféle arcát ismerhetjük meg, de ezen kívül más fajtákat is végigkóstolhatunk. A sétáló kóstolón több mint 80 borászat képviselteti magát, nagyjából 150-féle borkülönlegességgel. A kiállítók listáját ezen a linken lehet megtekinteni.

További infók 

A Fekete Zaj spontán minifesztiválján szombaton fellép többek között az Entrópia Architektúra, a Képzelt Város, a Shell Beach, az Amber Smith és a Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force. Banyek (Antenna Hungaria) interaktív videóinstallációval készül, a télikertben pedig kitáncolhatjátok magatokból az őszi szorongást.

További infók 

A Mitiszol? őszi rendezvénye a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal egy kissé másként alakul, mint egyébként. A Mitiszol? – Szüret egy sokkal bensőségesebb esemény lesz, ahol a kóstolás mellett a párbeszédnek is nagy szerepe lesz – borról, megoldásokról, érzésekről.

További infók 

Ezen a napon a Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség negyedik alkalommal szervezi meg a Tudományok Fővárosát, ezúttal a virtuális térben. A színes tudományos kavalkád az esemény Facebook-oldalán követhető élő streamen. Elgondolkodtató előadások és magával ragadó bemutatók várnak rátok a tudomány minden területéről.

További infók 

Szombaton Fővám téri indulással Légy a kedvesem Pesten! - múzsák és szerelmek krónikája városnéző sétát szervez a Budapest Beyond szervezőcsapata. A séta fő vonala a Veres Pálné utca lesz, amely során meglátogathatjátok az utca névadójának szobrát, aki életét a a nők tanításáért való küzdelemnek szentelte. Ezenkívül ellátogathattok Ady Endre Verses Pálné utcai lakásába is, amelyet Csinszka rendezett be neki, ahol többet is megtudhattok Ady és édesanyja, az "Ides" kapcsolatáról.

További infók 

Október 18., vasárnap

A Frenák Pál Társulat a Radikal Dance közreműködésével a Spid_er című darabot adja elő október 18-án a Nemzeti Táncszínházban, amelynek sajátja, hogy valamilyen egyedi világot teremtve és abba belehelyezkedve mutatják be az alapvető emberi vonásokat, általános érvényű természeti és társadalmi törvényszerűségeket.

További infók 

Hetven év után vasárnap újra látható a helyreállított Román Csarnok, amely a Szépművészeti Múzeum legdíszesebb tere. De miért nevezték el így? Hogy hívják a többi csarnokot? Mit árul el az épület homlokzata a 19. századi emberek gondolkodásmódjáról? Mennyire időszerű ma a Márványcsarnok falába vésett felirat: „Ars Longa, Vita Brevis”? A tárlatvezetésen mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk.

További infók 

A Távcső utca és vidéke:  vasárnap ellátogathatunk a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, az MCSE szervezésében. Az intézmény meglátogatását követően nagyot sétálhatunk az őszi színekbe öltözött Budakeszi-erdőben, ahol – többek között – felkereshetjük Makkosmáriát, majd felfedezhetjük a Meteor-szurdokot.

További infók 

Most, hogy beköszöntött az ősz, vasárnap felfrissíthetjük a ruhatárunkat a Dürer Kertben megrendezett Gardrób Közösségi Vásáron, ahol ismét lehetőség lesz válogatni a jobbnál jobb ruhák, táskák, kiegészítők és csecsebecsék között, hiszen ami másnak felesleges, az nekünk még kincs lehet. Nem beszélve arról, hogy ennek az eseménynek a környezettudatosságban is nagy szerepe van, így érdemes benézni akkor is ha mi nem veszünk semmit, hátha mi is kedvet kapunk, hogy legközelebb a megunt ruháinkkal az asztal másik oldalán álljunk.

További infók 

Október 19., hétfő

A Dalfutár az elmúlt hetekben ismét egy sikeres évadot zárt, immár a negyediket. A műsor egyre nagyobb követőtábort gyűjt magának, hiszen részről részre és évadról évadra a magyar zenei élet legkülönfélébb figurái alkotnak valami kivételeset. Október 19-én, hétfő este a két ötletgazda, Hajós András és Jeli András látogat el a Premier Kultcaféba.

További infók 

Hétfőn este jubileumi filmvetítést rendeznek a Bem Moziban, ahol a Majdnem híres (Almost Famous) című kultikus 2000-es amerikai filmet nézhetitek meg Kate Hudson, Billy Crudup és Patrick Fugit főszereplésében.

További infók  

Október 20., kedd

Pintér Béla és Társulata fennállásának 20. évfordulóját ünnepli. Pintér Béla Jubileumi Beszélgetések című darabja pedig ezt a 20 évet és a jelen pillanatot sűríti egy szürreális forgatagba, amelyet október 20-án, kedd este 18:00-tól láthatunk a Fészek Művészklubban.

További infók 

A Kávétársaság szervezésében október 20-án egy kétórás teakurzuson vehetünk részt. A kurzus ideje alatt megtudhatjuk a fűszerek hatásait, alkalmazásait a mindennapokban, különböző fajtákat ismerhetünk meg, és azok élettani hatásait, illetve híres teafajtákat is kóstolhatunk.

További infók 

Október 21., szerda

Szerdán a hideg elől a Corvin Moziba húzódhatunk be, ahol Joe Thomas rendezésében Stevie Nicks 24 Karat Gold – a koncert című filmet nézhetjük meg. A filmben a legkedvesebb Nicks-dalok csendülnek fel: a szólókarrier ékköveitől a Fleetwood Macben énekelt Rhiannon, Stop Draggin' My Heart Around, Edge of Seventeen, Stand Back, Landslide című számokon át a platina albumán megjelent, ritkán hallható szerzeményekig.

A produkcióból bensőséges történeteket tudhatunk meg arról, hogyan születtek a legismertebb, örökzöld slágerek, amelyek máig a zeneszerető közönség nemzedékei számára a mindennapok részei.

További infók 

Címkék