Minden évben van egy hét, amikor a várost ellepi a képzőművészet: nemcsak arról van szó, hogy a múzeumok és galériák tereiben beleveszhetünk a művészetbe, hanem a kiállított alkotások látványa mellé tárlatvezetések, előadások, performanszok és workshopok is társulnak. Október 16. és 25. között 74 helyszínen, közel 100 kiállítással és több mint 90 programmal várja a művészet és a kultúra kedvelőit, és a kiváncsi érdeklődőket a Budapest Art Week.

A rendszerint tavasszal megrendezett eseményt idén a járvány miatt őszre tolták, és amennyire nem szerettük az akkor kialakult helyzetet, a programlemondásokat, a bezárkózást, most, az esős, szürke és hűvös októberi napokban igazi felüdülést nyújt a Budapest Art Week programját lapozgatni. Mindannyian szomjazunk a kultúrára, a benne rejlő színekre, érzetekre, és tudásra és egy ilyen egyedülálló képzőművészeti eseménysorozat csillapítja ezt a szomjat.

A Budapest Art Week keretein belül megnyílnak a város nélkülözhetetlen galériái, múzeumai, sőt, a műtermek is! Az idei rendezvényen több mint 30 kortárs galéria, 20 kiállítótér, 12 múzeum és 8 műterem, meg persze rengeteg izgalmas program várja az érdeklődőket, így mindenki felfedezheti és egy kicsit jobban megismerheti a képzőművészeti világ sokszínűségét.

Az biztos, hogy a Nyitott Műtermek délutánjai idén is sokakat megmozgatnak, hiszen ez az egyik közönségkedvenc program, ami nem véletlen: ki ne szeretne belépni abba a térbe, ahol a művészet születik, meglesni, hogyan, milyen eszközökkel alkot egy művész? De a Ludwig Múzeumban nyílt Barabásilab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve szintén kiemelt kiállításnak számít. Az elmúlt évek egyik tudományos újdonsága a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció, amely nemcsak a társadalmi jelenségek, de a kulturális és képzőművészeti színtér vizsgálatához is hatékony eszköz. A Barabási Albert-Lálszló tevékenységéhez köthető kiállításon a tudományterület tudósai, valamint művészek és tervezők közös munkái láthatók.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria termeiben a késő gótikus szárnyasoltároktól kezdve, El Greco misztikus művészetén át a századfordulós és modern magyar festészetig tárlatvezetéseken láthatunk mindent, ám ezekben a képzőművészettől hangos napokban nemcsak a nagy klasszikusokat csodálhatjuk meg. A kortárs képzőművészet meghatározó alakjai és a fiatal alkotók is teret kapnak, hogy az általuk képviselt vizuális nyelvet is megismerje a nagyközönség. Ehhez kapcsolódva szerintünk izgalmas program lesz Mulasics László kiállítása, aki a 80-as, 90-es évek hazai művészeti színterének meghatározó alakja volt. A Kutyák, szarvasok és griffek a Várfok Galériában látogatható.

A szervezők a fiatal felnőttekre és a kisgyermekes szülőkre is figyelnek, így idén is tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat középiskolások számára, ahogy bababarát kiállításokkal és programokkal is készülnek. Aki pedig egy-egy téma mentén történő városi sétára, épületbejárásra vagy galériatúrára kiváncsi, van egy jó hírünk: visszatérnek a Budapest Art Weekre.

A tíznapos eseménysorozaton a korlátlan mennyiségben kapjuk a művészetet, melynek egyúttal aktív részesei is lehetünk, bejárhatjuk a vezető múzeumok és az újgenerációs galériák tereit, betekinthetünk a műtermekbe, mindezt egyetlen belépővel. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a járványügyi-helyzetre való tekintettel minden programra regisztrálni kell – kiállításra és vezetett túrára egyaránt.

Ahhoz, hogy mindenki a legnagyobb biztonságban élvezhesse a színes képzőművészeti programokat, a szervezők idézetekkel és grafikákkal ellátott maszkokat készítettek, melyeket Nemes Anita grafikusművész tervezett, így ha unod a maszkjaid, a Budapest Art Weeken felfrissítheted a készleted és biztonságban élvezheted az ősz legnagyobb képzőművészeti forgatagát!

A We Love Budapest a Budapest Art Week médiatámogatója és együttműködő partnere.