Könnyed tapasok, remek borok és modern bisztrófogások a magyar konyha klasszikusaira alapozva – az egykori Klassz Bisztró helyén pár hete nyílt Andrássy Food and Wine megmutatja, hogy lehet megfizethető magyar éttermet csinálni az Andrássy út legfrekventáltabb pontján.

A magyaros bisztrókonyha egy elég tág fogalom – az esetek nagy többségében a hagyományos magyar konyha alapanyagaival és receptjeivel operáló, modern köntösbe bújtatott fogásokra épülő helyeket nevezzük így. Ebbe a kategóriába az Andrássy Food and Wine is beleillik, de meg merték lépni azt is, amit sok bisztókonyha nem: olyan ételeket is feltettek az étlapra, melyekkel leginkább csak a kifőzdékben vagy menzákon találkozunk.

Az egykori Klassz Bisztró helyén nyílt étterem üdítő színfolt az évtizedeken át külföldiekre hangolt Andrássy úton. Laza, mégis elegáns, de csak annyira, hogy ne feszengjünk akkor sem, ha farmerban és pólóban érkezünk. A hosszú, alagútszerű belső térben a fa a domináns elem, ezt erősítik a főleg türkiz színű kiegészítők, a székek, a fotelek és természetesen a falra festett portré Andrássy Gyula grófról, aki nemcsak az út, de a hely névadója is. A kiegyezés kori politikus képe mellett a szokatlan, saját tervezésű, letisztult, mégis otthonosságot sugárzó, egész falakat beborító bortartó rekeszek határozzák meg leginkább a belsőt.

A tulajdonos, Forrai Miklós – akinek többek között az Alessio éttermet is köszönhetjük – azt mondja, egyaránt fontos a konyha és a borbár rész, és majd a vendégek voksai alapján derül ki, hogyan vonul be az Andrássy Food and Wine a köztudatba. A jelenlegi állás szerint az étterem részleg áll erősebben, pedig a borlapnak is érdemes figyelmet szentelni. Bár találunk rajta néhány külföldi pezsgőt és habzóbort, a csendes borok között már csak hazai termelők tételei szerepelnek. Rendhagyó módon nem fehér- és vörösborok alapján választják szét a kínálatot, hanem a hazai és külföldi eredetű szőlőfajták szerint. Már csak ezért is érdemes a helyre borbárként is tekinteni, ráadásul olyan különlegesebb fajtájú szőlőből készült tételeik is vannak, mint a a Szászi pincészet Rózsaköve vagy éppen a Feketeleányka Balla Gézától.

A borok miatt magyarosra hangolt tapasválogatást is találunk az étlapon – kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy hazai kistermelőktermékeit használják a konyhán, amikor csak lehet. A magyar felvágottválogatás (1890 Ft) vagy a magyar sajtválogatás (1490 Ft) a nevéhez méltóan csak hazai kistermelők termékeivel járul hozzá a bor melletti falatkázáshoz. A tapasok mellett a reggeliben is feltűnnek ezek termékek – széles választékú, rántottákból, szendvicsekből, péksütikből álló reggelikínálatuk is van (790 - 2700 Ft).

Nagyon pozitív azonban, hogy nem álltak meg a legtöbb borbárban megtalálható sonka–sajt–körözött háromszögnél, hanem továbbmentek a hazai vonalon: ebből a szekcióból kérhetünk káposztás derelyét (1090 Ft) vagy rántott gombát (1690 Ft) is.

Az étlap egyébként nem hosszú, hiszen egy bisztróban vagyunk, de ez a bevállalósság a főételek között is jelen van. Az évszakban kötelező kacsamell és mangalicatarja mellett ugyanis mertek olyan menzafogásokat is feltenni az étlapra, mint a sárgaborsó-főzelék és a rakott krumpli„Szeretnénk, ha nemcsak azok a külföldiek járnának hozzánk, akik a magyar borokra, vagy a magyar konyhára kíváncsiak, hanem a hazai vendégek is, akik egy megfizethető, magyaros bisztrót keresnek” – mondja Miklós, és ez az oka annak, hogy az ilyen comfort foodok is rákerültek a menüre.

A rántott gomba után – ami egyébként kikacsint a hagyományos keretek közül, shimeji, laska, és ördögszekér-laskagombából készül, pankómorzsával és petrezselyemkrémmel – nem a gulyáslevesre, hanem a gombalevesre (890 Ft) voltunk kíváncsiak. Hasonló alapanyagokbók alló, krémes, forró levest kaptunk, amiben az apró gombák mellett sertéspörcök adnak kontrasztot.

sárgaborsó-főzelékre malaccsászárral (2690 Ft) nagyon kíváncsiak voltunk – hiszen ez az a főzelék, amit a menzás élményeknek köszönhetően általában még azok sem szeretnek, akik egyébként kedvelik a műfajt. Az mondjuk alap, hogy egy bisztróban megugorják a menzás szintet, de ez a főzelék tényleg nagyon jól sikerült. A sárgaborsó három formában jelenik meg – krémes főzelék, valamint főtt és pirított szemek – kerül rá extra savanyított és pirított hagyma, az omlós császárral megkoronázva pedig egy hibátlanra sikerült fogás.

A rakott krumplit (2190 Ft) kisebb öntöttvas edényben kapjuk, a tetején jó sok tejföllel. Hogy az étel semmiképpen ne száradjon ki, egy kis extra túrót adnak hozzá – a végeredmény nem feltűnő, viszont tényleg kellemesen szaftos marad miatta a rakott krumpli.

Nagyon jól sikerült a szarvasragu nudlival (4290 Ft) is. A séfet valószínűleg a francia konyha koronázatlan királya, a boeuf bourguignon ihlette, a sűrű, vastag, vörösboros szaftban pihenő szarvaskockákat ugyanis ress répa, gyöngyhagyma és gomba kíséri. Na meg házi puha krumplinudli.

A desszertek közül kettő van az étlapon, a túrógombócból (990 Ft) három diónyi golyócskát kapunk rengeteg tejfölben, és megkóstolhatjuk a szocializmus ikonikus rettenentét, a téli fagyit (990 Ft) is – természetesen javított kiadásban, vajkrém helyett csokoládé ganache-sal és bogyós gyümölcsökkel.

Az Andrássy Food and Wine összességében egy nagyon korrekt kis hely, jól eltalált ízekkel, gazdag borválasztékkal, randira, üzleti ebédre vagy akár egy jó beszélgetésre is remek helyszín.