Új projektbe vágott bele JCDecaux médiacég: a köztéri novellák után kortárs magyar műalkotásokkal veszik be a várost.

Január 16-tól Budapesten körülbelül 100 helyszínen, busz-és villamosmegállókban találhatjuk szembe magunkat a kortárs magyar festészet javával, olyan képzőművészek munkáival, mint Bak Imre, Csató József, Birkás Ákos, Maurer Dóra, Nádler István, Bukta Imre, Mátyási Péter, Bullás József, Lakner László. A legtöbb alkotó nemzetközi szinten is képviselteti magát, képeiket több külföldi magánygyűjtemény őrzi, de nem ritka az sem, hogy Bécsben, Londonban, New Yorkban vagy Párizsban állítják ki műveiket, vagy önálló kiállítással büszkélkedhetnek szerte a nagyvilágban.

A kezdeményezés célja, hogy bemutassa ennek a művészeti ágnak a sokszínűségét, emellett teret engedjen a kortárs művészet népszerűsítésének és élményszerű megközelítésének is. „A képválogatás során két szempontot tartottunk fontosnak: megjelenjenek azok a 20. századi, napjainkra jellemző festészeti tendenciák, amik egyaránt lehetnek absztrakt, figuratív és poszt-digitális irányúak. Előtérbe kerüljön egy generációs párbeszéd, a különböző korosztályok nézőpontjának bemutatása, így egyaránt megjelennek mesterek és tanítványok, a középgenerációs, és a pályakezdő, feltörekvő alkotók” – áll a projekt honlapján, ahol az összes kiállított képet és alkotót végignézhetjük részletes információkkal egyetemben. A projekt kurátorai Spengler Katalin és Zsikla Mónika. 

A köztéri projekthez a közönségszavazás is társul – akárcsak a novellapályázat esetében –, a szavazók között egy egyéves Ludwig Múzeum-bérletet sorsolnak ki. A szavazatokat a 25 kép közül 1 alkotásra lehet leadni, kizárólag online, a kiállítás weboldalán 2020. január 31-én éjfélig.