A 2019-es Oscaron Magyarországot „nemzetközi film” kategóriában Tóth Barnabás Akik maradtak filmje képviseli. A második világháború után Budapesten játszódó történet középpontjában Aladár, egy magányos nőgyógyász és fiatal páciense, Klára kapcsolata áll.

Tóth Barnabás Akik maradtak filmjének világpremiere a napokban volt a kolorádói Telluride Filmfesztiválon, ahová magyar filmek közül legutóbb a Saul fia kapott meghívást. A film hazai premierje szeptember 19-én a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz, a mozikba pedig szeptember 26-ától kerül vetítésre.

Az Akik maradtak főbb szerepeiben a Jászai Mari-díjas Hajduk Károlyt, és élete első főszerepét játszó Szőke Abigélt láthatjuk. Míg Aladár (Hajduk Károly) egy idősödő, magányos nőgyógyász, fiatal páciense, 16 éves Klára (Szőke Abigél) egy hirtelen és makacs kamaszlány – kettejük kapcsolata áll a film középpontjában.

A második világháború utáni Budapesten  míg Klára kamaszból fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, addig az orvos élete is új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által, körülöttök pedig egyre bonyolódik a politikai helyzet, miközben épül ki a kommunizmus.

Tóth Barnabás számára nem újdonság, hogy idén is az Oscar közelébe került, hiszen Susotázs című vígjátékával – amely a szinkrontolmácsokról szól – az Oscar szűkített listájántavaly felkerült a 10 legjobb élőszereplős rövidfilm közé.