Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / kultúra

szerkesztés

Ingyenes szabadtéri mozizás a Bazilikánál – jön a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 08. 08. 12:59

Az ország legnagyobb, 21 méter széles szabadtéri vásznán nézhetjük meg a frissen felújított magyar és külföldi filmklasszikusokat szeptember 4. és 11. között.

Már harmadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi filmmaratont, az esemény nyolc napja alatt közel 100 filmet lehet majd megnézni, ezek közül pedig hat alkotást a Bazilika előtti Szent István téren nézhetjük meg a frissen felújított magyar és külföldi filmklasszikusokat.

Szeptemberben harmadik alkalommal rendezi meg a Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját, melynek fő témája idén a film és a zene. Nyolc nap alatt mintegy 100 film lesz műsoron több budapesti moziban, Egerben és Győrben. Idén hat ingyenes szabadtéri vetítés várja a filmrajongókat a Bazilika előtt. A Szent István téren egyedülálló óriásvásznon, sztárvendégek és alkotók jelenlétében vetítenek frissen felújított magyar és külföldi filmklasszikusokat.

Szeptember 4-énAndy Vajna előtt tisztelegve a háromszoros Golden Globe-díjas Evita (1996) című nagyszabású zenés filmet láthatja a közönség. Szeptember 5-én Jankovics Marcell rendező jelenlétében vetítik a frissen felújított Fehérlófia című animációt. A Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége lesz a világhírű francia filmsztár, Pierre Richard.Szeptember 6-án láthatja a közönség a Magas szőke férfi, felemás cipőben című, 1972-ben készült nagy sikerű francia vígjátékot Pierre Richard jelenlétében és bevezetőjével. Szeptember 7-én a Queen – Hungarian Rhapsody: Live In Budapest 1986 című koncertfilm lesz műsoron. Szeptember 8-án vetítik a legendás magyar rockopera-film, az István, a király frissen felújított változatát.

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton meghívására Budapestre érkezik Michael Nyman világhírű filmzeneszerző, aki többek között a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke és a Peter Greenaway-filmek zenéjét is jegyzi. Dziga Vertov kísérletező vizuális szimfóniáját, az Ember a felvevőgéppel (1929) című némafilmet szeptember9-én Michael Nyman jelenlétében és a filmhez komponált zenéjével vetítik le.

Hasonló tartalmak

Admin mode