Ingyenes térkép jelent meg Green Guide Budapest néven, amely amellett, hogy az ökodizájn boltokat, bolygóbarát finomságokat kínáló helyeket, csomagolásmentes és bioboltokat gyűjti össze, a szemléletformálás részeként parkokat, piacokat szerepeltet, mint a fenntarthatóbb élet fontos csomópontjai. Ráadásul csodásan is néz ki, és most már mindenki a kezébe vehet angol és magyar nyelvű változatban is.

A RisoPlant csapatának régóta dédelgetett álma volt egy olyan projekt megvalósítása, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Budapesten is egyre több lehetőség van arra, hogy kis odafigyeléssel egy fenntarthatóbb életet éljünk, illetve szerették volna, ha azok, akinek ez fontos, meg is ismerjék egymást. 

A közösségi finanszírozási kampánynak és Konkoly Niki, Nosek Mimma és Erdész Dávid munkájának hála most el is készült a kis zsebetérkép, amelynek célja a kapcsolatépítés, és az, hogy a klímakatasztrófából ne (csak) a szorongást éljük meg, hanem a kommunikáció és a tájékoztatás erősítésével tegyenek is valamit – megmutassák, hogy igenis egyre több helyen jelenik meg a zöld szemlélet .

A Nosek Mimma tervezte riso technikával készült térképre pillantva azonnal feltűnik, hogy a megszokott látványosságok és turistacélpontok helyett itt a parkok, piacok szerepelnek, mint a fenntarthatóbb élet fontos csomópontjai. Ezen túl a pesti és a budai oldal bontásában is kereshetünk helyekre pontos címmel, összesen hét kategóriában, mindegyikhez tartozik egy rövid leírás is. Az ökodizájn- és ajándékboltok között olyan szerencsére egyre ismertebbé váló nevek is felbukkannak, mint a Printa, a Stilshop vagy éppen a Csendes Concept Store

A bolygóbarát finomságokat kínáló helyek közé olyanokat válogattak be, ahol lehetőség szerint van vega és vegán opcióra is, a csomagolásnál figyelnek a fenntarthatóságra, amit lehet, helyi termelőktől szereznek be, és organikus alapanyagokkal (is) dolgoznak. Abszolút nem volt követelmény, hogy minden szempont teljesüljön, de az irányvonal tartása fontos volt. A termelői piacok mellett külön öröm, hogy a hagyományos vásárcsarnokok is felkerültek a térképre. Az egyre szaporodó csomagolásmentes boltok is értelemszerűen szerepelnek, illetve izgalmas az a gyűjtés, ami azokat a tudásközpontokat, közösségi helyeket veszi számba, akik a környezeti ügyek iránt elkötelezettek, mint a Humusz Szövetség, vagy éppen a Helloanyu! és a Cargonomia. Plusz pont, hogy a teljes szelektív hulladékgyűjtőpontokat is feltüntették a térképen, illetve egy link is található a pontos helyükkel.

A papírtérkép megjelenésével együtt (amelyek hamarosan elérhetőek lesznek a rajta szereplő helyeken) elindult egy online változata is, ami a tervek szerint folyamatosan fejlődni fog a jövőben, ahogy a print változat is egy hosszú út első lépése, az alkotóknak még rengeteg ötletük és tervük van a jövőre nézve.