Praktikus tanácsok a Sziget szerdai napjára, ha nem szeretnél idegeskedni és lekésni Ed Sheeran ma esti koncertjét.

Kezdjük a számokkal, a szigorú tényekkel: a mai nyitónapon biztosan telt ház lesz, ami számszerűen azt jelenti, hogy 95 ezer ember fogja megnézni a mai koncerteket, például Michael Kiwanukát, a Razorlightot, a Kodaline-t, az Of Mice & Ment és természetesen a ma este, valamint az idei Sziget (egyik) csúcsfellépőjét, a vörös hajú, szemüveges Ed Sheerant, aki külsejével cáfolja a sztereotípiát, miszerint csak és kizárólag bornzbarna bőrrel, kigyúrt testtel és macsó ábrázattal lehetsz a női szívek elrablója. De most nem ez a lényeg. Hanem az, hogy mit tegyél, hogy időben kint légy, összeszedd a barátaidat, és itallal a kezeddel időben ott állj a Nagyszínpad előtt, amikor a britek (és mindenki) első számú trubadúrja kilép a rivaldafénybe ma este 21 óra 40 perckor.

De nézzük sorban, mit ajánlanak mára a Sziget fesztivál szervezői:

  • A legfontosabb, hogy mindenki időben induljon el a fesztiválra, mert mind a közlekedés, mind a bejutás ma tovább tarthat a szokásosnál.

  • személyi igazolványát senki ne hagyja otthon, mert a jegye csak azzal működik, de akkor is, ha a belépőjét már napokkal korábban átvette, mert mindenki biztonsági átvizsgáláson esik át.

  • Autóval lehetőleg senki ne induljon el. Számos egyéb, igénybe vehető közlekedési mód van, amivel kényelmesebben eljuthatunk a fesztiválra, ráadásul így parkolóhelyre sem kell vadászni. Sűrített járatokkal közlekedik a HÉV, a busz, a hajó (a BKK és a MAHART is működtet járatokat), a City Taxi és a Főtaxi pedig a helyszínig szállítja az utasokat, továbbá abszolút biztonságos, őrzött kerékpártároló is működik a fesztivál területén.

  • A Szigeten készpénzmentes fizetés van, ezért csak saját, érintős bankkártyával, Apple Pay-jel vagy a karszalagon lévő chippel lehet fizetni, amire viszont pénzt kell feltölteni, ami újabb sorban állást jelent, így ezzel is érdemes kalkulálni. De ha ez utóbbit szeretnénk megúszni, akkor ott van a Sziget applikáció, ami nem csak gyorsabb és praktikusabb pénzfeltöltést jelent, de a fesztiválról történő távozásunk után a megmaradt pénzt automatikusan visszautalják a számlánkra. Egyébként fontos tudnivaló, hogy ha sürgősen segítségre van szükséged, a Sziget app Vészhelyzet funkciójával tudsz segélyhívást kezdeményezni vagy segélyüzenetet írni. A geo-lokációdat is meg tudod osztani, így könnyebben megtalálnak majd a segítségedre siető ott dolgozók.

Érdemes tehát ma minél hamarabb elindulni a Szigetre, lehetőleg még koradélután, eleve a Nagyszínpadon már 16 órakor elkezdődnek a koncertek. Ha mindezeket be is tartjuk, és nem csúszunk el, akkor így lesz a ma este, ahogy az Ed Sheeran sláger is mondja: tökéletes.