A Budapest Urban Games ideje alatt az egész főváros egy nagy sportpályává változik, és bárki kipróbálhatja idén akár azt is, milyen megmászni a Budai Vár falait.

A BUG-on minden alkalommal bekerülnek új sportágak a versenyszámok közé, tavaly ez az újítás a laser run volt, idén pedig a falmászás lesz. A Budapest Urban Games idei rendezvényén, augusztus 31-én a falmászás rajongói elég izgalmas helyszínen, a budai várfalon próbálhatják ki magukat. Ahol egykor törökök, majd a várat visszafoglaló csapatok harcoltak, most profi és amatőr sportolók küzdhetnek meg saját magukkal és a magassággal.

A negyedik Budapest Urban Games-t (BUG) a nyár utolsó napján rendezik meg, az úgynevezett Utcalimpián a futástól a streetballon és a grundfocin át a Duna egy szakaszát is átúszhatjuk. A falmászásra regisztrálóknak a 30 méter magas Cortina-falat – amely a kikötőt hivatott biztonságossá tenni a királyi palota számára – kilenc perces szintidő alatt kell majd megmászni, a biztosítás nélküli úgynevezett „boulder“ mászásra (kb. 4 méter) pedig a Várkert Bazár teraszán kerül sor.

A szervezők a napokban próbamászást tartottak, ahol egyértelműen kiderült, hogy a pálya nagyon izgalmas, ám egyáltalán nem könnyű, a köteles pálya felső biztosítással 7-es erősségű. Tehát kizárólag gyakorlott mászóknak javasolják a próbálkozást. Augusztus 31-én 100 versenyzőnek nyílik lehetősége a Budai Vár falának megmászására, a nevezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.