Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Összművészeti közösségi tér és kulturális ernyőszervezet Óbuda szívében – Esernyős

Szerzők

  • Wágner Gábor

2019. 08. 02. 16:59

Az Esernyős a festői szépségű óbudai Fő téren található, ami tényleg annyira hangulatos és szemrevaló, hogy szinte hógömbért kiált. Az önkormányzat épülete melletti egykori lakóházban lévő hely összegyűjti és közvetíti mindazt, ami Óbudát jellemzi, de azokat a hangulatokat is elhozza a kerületbe, ami ott nincs. Egy átjátszóállomás és kapocs Budapest és a főváros legrégebbi városrésze, Óbuda között.

A nevét a hely a Fő tér melletti Laktanya utca bejáratánál található szoborcsoportról kapta, ami Varga Imre munkája és 1986 óta áll ott. A négy, esernyővel a kezében álldogáló női alak eredetileg a Várakozók nevet viseli, ám a környékbeliek inkább Esernyősnek nevezik őket. Bizarr érdekesség, hogy a szoborcsoport közkedvelt fotózkodós helye a menyasszonyoknak, miközben az párizsi utcalányokat ábrázol. Azért lett a hely névadója, mert míg a Várakozók fontos találkozási pont Óbudán, az Esernyős is ebbe az irányba halad, a térrel egyetemben.

Szeptemberben lesz 5 éve, hogy az Esernyős megnyitotta a kapuit. Először csak a kávézó üzemelt, majd egy évre rá jött a galéria, még egy évvel később pedig a Szindbád rendezvénytér és a belső udvar. A helyet ez a fokozatos építkezés jellemzi, így idén sem maradtak újdonság nélkül: elindult a kertmozi keddenként, ami leginkább egy nagy közös baráti videózásra emlékeztet, kéthetente szerda esténként pedig színházi előadások várják az érdeklődőket.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Az innováció nem állhat le, így már a jövőre nézve is vannak terveik, többek között egy óbudai látogatóközpont és információs shop kialakítása, ahol bárki összeállíthat magának egy pofás kis programcsomagot, amiben a szórakozástól és kultúrától kezdve a sporton át a gasztronómiáig minden belefér majd.

Na és ott van a hangulatos, kiváló akusztikájú belső udvar is, ahol jelenleg ún. warm-up koncertek zajlanak a nyári időszakban, de mivel a házban nem lakik már senki, rengeteg lehetőség kínálkozik a fejlesztésére.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Az Esernyős nemcsak összművészeti közösségi tér és kulturális ernyőszervezet, hanem a kerület legfőbb turisztikai műhelye is. Itt készül például a kerület turisztikai koncepciója, és innen hangolják össze a különféle megjelenéseket, hogy az Óbudáról alkotott kép minél szélesebb körben terjedjen, és minél vonzóbb arcát mutassa a városrésznek. Óbuda turisztikai szempontból egyelőre még nem nevezhető fő célpontnak, ide jellemzően most még csak a 3-4. napjukon látogatnak el a turisták, de ez is változik majd, ahogy az Esernyős ismertsége is.

Legalábbis egyre több embert vonzanak a programjaik a filmklubtól kezdve a koncerteken át a kortárs galériáig, nem beszélve a február és október között zajló bringás reggelikről (Bike & Breakfast), az Art Market minden októberben idehozott szatellit kiállításairól, a co-working irodáról és a konferenciákról, a tér közepén álló óriás sakktábláról, ami éppúgy az Esernyőshöz tartozik, mint a város legkisebb kávézója, a Gázlámpa Kioszk, ahol nyáron, minden kedd délután az International Love Affair DJ-i keverik a jazzes, soulos, funkos zenéket, hogy ezzel is megkönnyítsék az óbudaiak átállását az aznapi munkáról a délutáni-esti sziesztára.

Megnyílt a város legkisebb kávézója – Gázlámpa Kioszk

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A jó építkezés eredménye, hogy évről évre egyre több környékbeli fedezi fel magának az Esernyőst és vele együtt a teret is, így valószínűleg a szeptemberi szülinapi ünnepi hét eseményeit is sokan látogatják majd. A megszokott, ám a megszokottól ezúttal kicsit eltérő, ünnepire hangolt programok mellett bejárhatjuk majd az Esernyősnek otthont adó épületet is, elmesélik a látogatóknak a Fő tér 2. történetét, fellebbentve a múlt fátylát annak titkairól is.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

De meghívást kapnak a többi fővárosi kerületi önkormányzatok az Esernyőshöz hasonló közösségi helyei is, hogy egy konferencia keretein belül erősítsék a kapcsolatot egymás között és megosszák egymással eddigi tapasztalataikat.

Hasonló tartalmak

Admin mode