szabadidő

szerkesztés

Városnézés Messengeren keresztül – ilyen a Hipernet TúraBOT

Szerzők

  • sponsored WLB

2019. 07. 09. 14:34

A városnézésnek egy ötletes és nagyon mai módját próbáltunk ki a napokban, amit Hipernet TúraBOT néven ti is könnyen megtalálhattok online. Ennek segítségével úgy olvashatunk vagy hallgathatunk izgalmas és rövid történeteket a városunkról (teljesen ingyen), hogy csak a telefonunkat kell magunkkal vinnünk: a Facebook Messenger alkalmazáson keresztül automatikus üzenetek, GIF-ek, térképek, képek kalauzolnak a városban. A dolog nagyon jól működik: innovatív, informatív, gyors, kényelmes, jól illusztrált és tényleg érdekes. A fővárosban 5-féle túrából választhatunk, de Budapesen kívül amúgy Szegeden, Pécsett, Balatonfüreden és Debrecenben is nekiveselkedhetünk így az utcáknak.

Mit csinál egy Columbo-szobor Pesten? Miért van egy revolveres kismókus szobor a Falk Miksa utcában? Miért terelte Jókai a teheneit minden évben a nyolckerből Hűvösvölgybe? Hol és miért lakott bordélyházban Krúdy?

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Például ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ha belevágunk a nemrég debütált Hipernet TúraBOT programjába. Egy izgalmas és innovatív kezdeményezésről van szó: egy Facebook Messengeren elérhető chatbotról (egy olyan szoftver, ami képes az emberi beszélgetés, jelen esetben üzenetváltás szimulálására), amely izgalmas és ingyenes városnéző túrákra visz Budapesten – sőt amúgy Szegeden, Pécsett, Balatonfüreden és Debrecenben is –, miközben auidoguide-okkal, képekkel, GIF-ekkel az ország és fővárosunk rejtett szépségeiről, titkairól és történeteiről tanulunk.

A legjobb része, hogy nagyon könnyen és bármikor elérhető: ha rákeresünk a Hipernet TúraBOTra a Messengerben, már el is indíthatjuk a személyes városnézésünket. Kapunk néhány kérdést (pl. hogy melyik városban járunk és melyik túrát választjuk), cserébe pedig térképpel, pontos helyszínekkel látnak el, és innentől nekünk csak követnünk kell az útvonalat.

Fotó: Hipernet TúraBOT

Amint fentebb is láthatjátok, ha megtaláltunk egy helyszínt, két lehetőségünk lesz, vagy audioguide-on keresztül, Pál András színművész hangján hallgatjuk meg a sokszor rejtettebb látnivalók történetét, vagy szöveges leírást kérhetünk róluk. A túra nem több két óránál, barátokkal vagy szólóban is jó kis program.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A túraútvonalak megalkotásához szakmai partnerként a budapesti tematikus túrákat szervező Hosszúlépés társult, akikkel tavasszal egy több hónapos munka kezdődött el: az egyes útvonalak állomásairól hosszadalmas kutatómunka során gyűjtötték össze a legérdekesebb tudnivalókat, amiket utána egy lelkes fotósokból, illusztrátorokból és szövegírókból álló csapat formált át szórakoztató és informatív audiovizuális tartalommá.

TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013 - II. rész

Fotó: Neopaint

A chatbot június 26-tól már elérhető bárki számára, ingyenesen, Budapesten például a következő témák mentén:

  • A bulinegyed nappal – VII. kerület
  • Az utolsó vízcsap – VII. kerület
  • Budapest alatt és felett – V., IX. és XI. kerület
  • Nyolcker más megvilágításban – VII. és VIII. kerület
  • Ódon titánok és apróságok – XIII. és V. kerület

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Nem titok, hogy a kezdeményezés mögött a Telenor áll, a cél pedig, hogy megmutassák, hogy a Hipernet mennyiféle élményt nyújt az embereknek. Ha bejárjátok a túrát, és kedvetek támad posztolni, használjátok bátran a #nagyonte hashtaget! A Hipernet TúraBOT-ot ITT éritek el.

A Hipernet TúraBOT ingyenesen elérhető, de használatához wifi- vagy mobilinternet-elérés szükséges; az utóbbi a felhasználó tarifacsomagja szerinti költségekkel járhat.

Hasonló tartalmak

Admin mode