gasztró

Magyaros ízek, francia elegancia a zöldben: a Petneházy réten megnyílt Mili Gasztronómiában jártunk

Szerzők

  • Nemes Nóra

2019. 07. 19. 12:09

Hűvösvölgy határában, a budai zöldben, a Petneházy Club Hotel éttermében nyitott új helyet Rudits Károly. Rudits neve pedig garancia a minőségi vendéglátásra, hiszen olyan helyek köthetőek hozzá, mint a Lou Lou vagy a Vár: a Speiz.

Új helye leginkább erős, színvonalas bisztró rövid, letisztult étlappal, kiváló borokkal és magas minőségű alapanyagokkal, amihez képest az árak egyáltalán nem tűntek kirívónak.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

"Innovatív, modern, közérthető konyhát akartunk létrehozni elérhető áron. A Mili más, mint a Lou Lou volt, a fine diningot nem lehet kihozni a város határába, de azért a gyökereikben hasonlítanak egymásra. Ide, Hűvösvölgy szélére egy biztosabb, egyszerűbb világot kellett teremteni" - mondja Rudits Károly. "A Mili az Amelie név becézett formája. Egyszer valaki azt mondta, hogy egy étteremnek akkor van jó neve, ha könnyű kimondani, hogy oda megyünk. Megyünk a Mili-be - szerintem jól hangzik, így kapta a nevét."

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Ehhez az üzenethez illeszkedik a belső enteriőr is, a rusztikus gerendák, pasztell színek, középen egy nagy, 12 személyes, faktoriális asztal, alatta kényelmes, otthonos perzsaszőnyeggel. Nyári kirándulás után pihentető és elegáns, téli túra után otthonos és melegítő.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Az étlap nem hosszú, összesen 21 tétel van rajta előételekkel és desszertekkel együtt. Az előételek inkább nemzetközi, míg a főételek a klasszikusabb, magyaros vonalról jönnek - de még akkor is van bennük egy csipetnyi franciás könnyedség, ha éppenséggel körömpörköltes bruscettáról (1800 Ft) van szó.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Az említett előétel amúgy elképesztően jó, egy szeletnyi zsírban úszó, ízes mennyország. A lepárolt körmöt teljesen kicsontozzák, sült hagymával összekeverik, tálalás előtt pedig lepirítják. Kovászos kenyérrel, házi marinált hagymával és francia bébiuborkával tálalják. "A cornichornhoz csak a franciák értenek" - mondja a tulajdonos.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A füstölt pisztráng mentás borsópürével, gránátalmával és endíviával (2950 ft) igazi üdítő előétel - a pisztráng Tahi-ból jön, helyben füstölik, nem tolakodó, nem túlzó, és remekül harmonizál a borsópüré frissességével és az endívia fanyar kecsességével.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A főételek közül egy nemzetközibb fogást - serpenyőben pirított kacsamell, édesburgonya püré, pak choi, narancsos jus (3600 ft) és egy magyaros klasszikust, nyári kapros töltött káposzta (2900 ft) kóstoltunk.

A kacsa elsőre téli ételnek tűnt, főleg naranccsal és édesburgonyával, de a püré könnyed, a jus pedig frissítő volt - bizonyítva, hogy a télen népszerű alapanyagok tökéletesen illeszkednek egy nyárias fogáshoz, különösen, ha köret fő része egy roppanós, karakteres pak choi.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A nyári töltött káposzta egy Bácskában népszerű, tájjellegű étel, ami a klasszikus, vastag, rántásos kolozsvári társához képest jóval könnyedebb, hiszen édes káposztával, gerslivel és rengeteg kaporral készül.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Desszertnek megint csak egy hazai kedvencet, a mákos nudlit (1500 ft) választottunk. A nudlit is nyáriasítják - friss málnával, eperrel, ribizlivel, amarena meggyel és pár csepp tejföllel. A pár csepp tejterméknek külön története van: Rudits Károly kezdő éveiben a felszolgálók mindig tejföllel ették a mákos tésztát, hogy ebédszünet után azonnal vissza állhassanak dolgozni, és ne kelljen még egy körben fogat is mosni a délutáni műszak előtt.

Hasonló tartalmak