Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Június közepén újra dübörög a Margó a belvárosban – programajánló az irodalmi fesztiválra

Szerzők

 • Bartha Dorka

2019. 06. 03. 18:42

A nyár első hetei immár elképzelhetetlenek a Margó irodalmi fesztiválja nélkül: a 2011-ben még mint ennek alternatív programsorozataként útjára induló, ám mára önálló fesztiválként fellépő Margó fő helyszíne idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz. Öt napon át könyvbemutató beszélgetések, felolvasások, előadások, koncertek, dedikálások, városi séták várnak minden irodalomkedvelőre.

Június 12. szerda

 • Margó Extra / 17.30 PIM udvar


A Margó Extra keretein belül ismert olvasók mesélnek arról, őket hogyan változtatta meg egy-egy könyv, milyen hatással volt a pályájukra az irodalom. Bérczesi Róberttel, a Hiperkarma énekesével Ott Anna beszélget. A kábítószerekkel, függőséggel a poklot is megjárt énekes Kiss Lászlóval közösen jegyzett életrajza az Én és az Ének címmel jelent meg.

 • Rendszerváltás csoportterápia – avagy túléltük, de hogyan? / 20.30 PIM Vörös-szalon


A többszerzős kötetben a harminc évvel ezelőtti rendszerváltás pillanatai elevenednek fel. Vezetékes telefon, orosz hadsereg, úttörösködés. A kötet szerzői között találjuk többek között Lackfi Jánost, Karafiáth Orsolyát, Mán-Várhegyi Rékát vagy Kiss Judit Ágnest is.

 • Rájátszás / 20.30 PIM udvar

Hogy ne legyen könnyű dolgunk, párhuzamos programként fut majd a Rájátszás. Az izgalmas zenés-verses produkció kereteiben a színpadon Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Sárközy Zoltán.

Június 13. csütörtök

 • Bodorland / 19.00 PIM udvar

Aki valaha is olvasott egy Bodor Ádám-regényt vagy legalább annak egy részletét, azok számára örökre feledhetetlenné válnak jellegzetes tájai. Bodor Ádámmal Szegő János beszélget az író különös világáról, a regényeiben, műveiben felbukkanó szokatlan tájakról, arról, hogy vajon ezeket hol találjuk a térképen, tényleg létező helyek? Hogyan hatnak a tájak, városok az íróra, hol van otthon?

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál És Könyvvásár

 • Háy Come Beck / 20.30 PIM udvar

Nagy közönségkedvenc a zenész és az író közös pódiumestje, amiből most a Margón sem lesz hiány. Mi történik, ha egymásra talál az író, aki akár rockzenész is lehetne, és a zenész, aki író is lehetne? Akinek eddig kimaradt ez a zseniális előadás és élmény, most pótolhatja.

Június 14. péntek

 • A varázsló kertje – Csáth Géza, ahogy még sosem láttuk / 17.00 Lotz-terem

Sidó Anna előadásában Csáth Géza családjának fényképes hagyatékán keresztül ismerhetjük meg az írót. A PIM Csáth-kiállításának különlegeségei a fotók, amiken keresztül ráláthatunk nem csak az író gyerekkori világára, de az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakára is.

 • Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint / 19.00 PIM udvar

Péterfy Gergely A kitömött barbár regénye hatalmasat szólt a magyar irodalmi életben, és máig feledhetetlen Kazinczy ábrázolása. A golyó, amely megölte Puskint a 20-21. századi Kelet-Európát meghatározó kérdéseket boncolgatja egy randhagyó szerelmi történet keretein belül. A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

 • Háy János: Kik vagytok ti? / 20.00 Díszterem

Háy János Kik vagytok ti irodalomtörténeti regénye (talán ez a legmegfelelőbb szó rá) bebizonyítja, hogy az irodalom nem múzeumi tárgy, az ismert életműveket teljesen más megközelítésből tálalva újra felfedeztet az olvasóval megannyi elfeledett vagy felületesen ismert írót, költőt.

 • Éjszaka Múzeumban / 21.30 és 23.00


A választás kényszere: azonos időpontban indulnak a kutárori tárlatvezetések a Csáth Géza-kiállításon és két, Ady Endre halálhoz kapcsolódó múzeumi bejárás. A programokra előzetes regisztráció szükséges: regisztracio@pim.hu címen. Az emailben a séta időpontját is meg kell adni (Csáth vezetésre már csak 23 órára van hely.)

Június 15. szombat

 • Szabó Magda legújabb kötetei / 13.30 PIM udvar


A délelőtt a gyerekeké, változatos programokkal, a terep 13.00 órától lesz újra a „nagyoké”. Szabó Magda legújabb köteteiről beszélget Juhász Anna Jolsvai Júliával, Borbély Alexandra közreműködésével. A kisprózai műveket tartalmazó Az üzenet odaátra és Az élet újrakezdhető című interjúkötet az írónő halála után lett összeállítva.

 • Beszélgetés a Libri irodalmi díj nyerteseivel / 18.00 PIM udvar

Beszélgetés a Libri irodalmi díj nyerteseivel, Szvoren Edinával és Krusovszky Dénessel. A Verseim és az Akik már nem leszünk sosem egyaránt zseniális alkotás, még pont van idő mind a kettőt elolvasni, ha valakinek kimaradtak volna.

 • Múzsasirató régi barátokkal / 19.30 PIM udvar

Grecsó Krisztián és Szabó Balázs zenés verses estje. A szokatlan felállásban Grecsó hol felolvas, hol mesél és egy kicsit muzsikál is, Szabó Balázs pedig zenél, mesél, improvizál és egy kicsit ő is felolvas.

Június 16. Vasárnap

 • Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt / 19.00 PIM udvar

Aki még bírja szusszal, ki ne hagyja a beszélgetést Nádasdy Ádámmal, akivel László Ferenc beszélget a Jól láthatóan lógok itt verseskötetének kapcsán. Az utóbbi időkben Nádasy újrafordításaitól volt hangos a sajtó (Bánk bán vagy a Tartuffe pár éve), de lírikusként is hasonlóan zseniális.

 • Fehér farkas és más kisfilmek / 19: 30 Díszerem

Tóth Krisztina írásai alapján készült kisfilmek vetítése: izgalmas kísérlet, hogyan jelennek meg a vásznon a történetek.

A részletes programfüzet elérhető itt, a programok Facebook eseménye pedig itt.

Hasonló tartalmak

Admin mode