A hőmérő higanyszálával együtt a kihagyhatatlan programok száma is meredek emelkedésbe kezdett, így volt miből összeválogatni egy hétre elegendő kihagyhatatlan eseményt. Lesznek kézműves sörpremierek, visszatérő világsztárok, bor- és filmfesztiválok, izgalmas kiállítások és ínyenc brunchok is; van tehát mit felírni a rövid távú bakancslistára.

Csütörtök


A KELE nyári kollekciója a természettel és a világgal való bensőséges kapcsolódásra, gyökereink újra felfedezésére és az új kulturális hatások feltérképezésére ösztönöz. Kulcsfontosságú eleme az egyszerűséghez való visszatérés, az időtlen gesztusok kutatása. A tökéletesen kopott, semleges, natúr, homok és aloe színek kiemelik a kelme karakterének mélységét, amit a zöldellő mező színei, nefelejcs, levendula és körömvirág tónusok fokoznak, a piros és a bordó édes, gyümölcsös jegyeivel kiegészülve. A gondosan kiválasztott természetes alapanyag, a kényelmes, letisztult formák és kézműves textúrák a humánum őszinte hordozói, melyek a létezés forrásaira hívják fel a figyelmet.

Az I. Lupa Beach Gasztro Esten belekóstolhatsz a Lupa széles kínálatába, számos ismert sztár vendégszereplésével. Így például Gesztesi Károly fagylaltot kínál majd, a Budapest tengerpartjára polinéz hangulatot idéző Rose Los Tiki Bárban Kembe Sorel, színész-műsorvezető sört csapol, a Rockburger helyszínén pedig Havai Gábor gitározik Budapest egyik legjobb burgeréhez. A Lupa Costes Beach Klubjában pedig portugál vacsora várja az érdeklődőket, a hozzá tartozó borpárosítással, a Costes Michelin-csillagos séfjeinek prezentálásában.

A Lemezjátszó programsorozat keretében a legmeghatározóbb, évfordulós albumokat játszák le az érdeklődőknek a rock ’n’ roll történelem legnagyobbjaitól. A programsorozat nívóját Horváth Gergely, a Petőfi Rádió hajdani Kultúrfitnesz című műsorának vezetője biztosítja, aki a hazai könnyűzenei élet sztárjaival az adott lemez koncepciójáról, háttértörténetéről beszélget. Az évadzáró alkalmon az Esti Kornél-tag Lázár Domokos mesél majd a Kispál és a Borz Naphoz Holddaljáról.

Egyre többet hallani a természetvédelmi katasztrófák sorozatát okozó óceánban úszó szemétszigetekről. Miközben ezek a műanyagból álló szigetóriások még mindig híznak, egyes divatcégek, már újrahasznosított óceáni műanyagból készítenek jobban eladható termékeket. Ezt a problémát járja körbe Craig Leeson újságíró filmje, amelynek forgatása során összesen húsz helyszínt vizsgált meg csapatával a világ tengerein, ahol megfigyeléseik alapján az óceánok érzékeny mikrobiológiájakomoly veszélybe került. A megfigyelésen és a figyelemfelhíváson kívül igyekeznek megoldásokkal is szolgálni, amelyek pozitív hatása azonnal érzékelhető lenne.
A Borganika ezúttal a Nemsütivel fog össze egy vegetáriánus vacsora erejéig, melynek fogásait a legfrissebb szezonális zöldségek és alapanyagok felhasználásával fogják elkészíteni. Lesz többek közt epersorbet, spenótos polentapizza, sóskamousse és újfokhagymás, újzelleres burgonya krémleves édesköménnyel is. A finom falatok mellé autentikus borokat és pezsgőket is párosítottak, összességében pedig az olasz, a francia és az izraeli konyha ízeit is megidézik majd.
Fennállásának tizedik évfordulóján, tavaly megjelent albumával érkezik az A38 Hajóra az Uncle Acid & The Deadbeats! A pszichedelikus turbo-blues zenekar fellépőtársa Iowa legerősebb power rock triója, a Radio Moscow lesz. Szóval nem csak a júniusi meleg miatt kell majd törölgetnünk a homlokunkat a koncerteken, hiszen a két zenekar riffjei külön-külön is felizzítják a levegőt. A Stratocaster-géniusz, Parker Griggs-vezette Radio Moscow műsorának fókuszában 2017-es albumuk, a New Beginnings lesz, ami az első megjelenésük a Century Mediánál, és a blues-rock hőskorszakából, a 60-as, 70-es évekből táplálkozik. A cambridge-i Uncle Acid 2018-as albumára, a Wastelandre helyezi a hangsúlyt, amit nem csoda, hogy imádták a kritikusok. Még egy adaggal ráerősített arra, ami miatt már a 2010-es bemutatkozásuk óta szeretjük őket: a fejszakítós riffek sötét oldalát tárják elénk budapesti lemezbemutatójukon, ami méltó módon indítja majd be a nyári klubszezont.

Péntek


Az Ausztrál filmek / Magyar lelkek eseményen első alkalommal fedezheted fel azt, hogy a két ország kultúrája, nyelve, történelme, szokásrendszere és ideológiája hogyan hatott a filmkészítők gondolkodásmódjára és formálta a “két világ között” kialakult sajátos látásmódjukat. A két nap során meghívott vendégek segítenek felderíteni az irodalmi, történelmi, zenei és más területeken meglévő kincseket, amelyek ott rejtőznek Ausztrália és Magyarország között. Emellett első alkalommal lesz látható az Ausztráliában élő és aktívan dolgozó, de Magyarországon született rendezők, Gaal Iván, Kukucska Gábor és Zoltán János dokumentumfimjeiből készült válogatás.

Az idei Budapest Beer Weekre visszatérő, a szigetország egyik legizgalmasabb kraft sörfőzdéjének számító Magic Rock Brewing összeállt a hazai kisüzemi színtér egyik zászlóshajójával, a Mad Scientisttel, a kollaboráció eredménye pedig egy New England IPA lett. Amit ráadásul – az eddigiekhez hasonlóan – csak csapolva lehet majd megkóstolni, így nem érdemes kihagynod ezt az alkalmat.
Két év után újra az A38 Hajóna The Black Lips! Ahogy a legutóbbi, Satan’s Graffiti or God’s Art?-lemez bemutatóján – és azt megelőző koncertjeiken is – bizonyították: igazi punk színpadi attitűd, a tánctéren pedig lábaink automatikus mozgása várható a június 14-i bulin. Legutóbbi albumukat (amelyen Yoko Ono vendégszereplésével is büszkélkedhetnek) tartják a zeneileg eddigi legkifejlettebb anyaguknak, de erre alapozva már megjárták egyszer a Hajót. Ezúttal várhatóan nagyobb merítésben szemezgetnek majd abból a nyolc albumból, ami felemelte és azóta is a magasban tartja Amerika egyik legmenőbb garázsbandáját.


Az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetközi jazz-sikerét jegyző francia Supersonic zenekar legendás vezetője, Thomas de Pourquery új improvizatív triótalapított. A Drôles De Dames (ami mellesleg a Charlie angyalai sorozat és film francia címe volt) a teljesen akusztikus fúvós hangzástól kezdve egészen a szervesen elektronikus pop-textúrákig bezárólag keresi, kutatja és alkotja meg kísérleti hangképeit. Fabrice Martinez trombitás, Laurent Bardainne tenor- és baritonszaxofonos, valamint a Franciaországban a 2017-es Év Művészének választott jazz-punk-medve, Thomas de Pourquery, aki a tenorszaxofon mellett még énekel is, elmélyült és végtelenül szabad utazásra indultak, új zenei galaxisok felé. A Drôles De Dames a végtelen éjszakai csillagfény áldozatát mutatja be az univerzum szellemeinek. Három fúvós – egyetlen nagy halleluja!


Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen kirobban egy lény és rátapad Kane arcára, aki teljesen megbénul. Miután Kane visszanyeri az eszméletét és csatlakozik a többiekhez, megdöbbentő dolog történik. Kane testéből egy szörny kel ki, amely sorra végez az űrhajósokkal. Ripley azonban nem törődik bele a halálba.
Gyönyörű arpeggiók, agresszív gitár, géppuska dob; ha szereted például a Rolo Tomassit, vagy a The Physics House Bandet, akkor a magát "pszeudo-ekzotikus-matek" zenekarként jellemző KYTARO könnyen az új kedvenced lehet. Vagy az előttük fellépő pozsonyi Shallov, akik az Envy vagy a Birds In Row költői agresszivitását és ihletett dühét formálják világszínvonalú screamo-slágerekké.

Szombat

Újra borba borul a XVI. kerületi
Erzsébet Liget: június 14-én 3 órától és 15-én 11 órától közel 40 pincészet tételeiből tölthetsz fesztiválpoharadba. A Vingardium Borliget már negyedjére kínál család- és nem mellesleg kutyabarát programokat, a ligetes közösségi térben több száz éves fák árnyékában, hangulatos zene mellett lehet eltölteni az időt. A fűben fekvés mellé finom borok, kalandos gyermekprogramok, egy komplett gasztroudvar, érdekes borkurzusok és olyan fellépők társulnak, mint a Blahalousiana vagy a Lóci játszik.

Az ország egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő kisüzemi sörfőzdéje a második születésnapja alkalmából nem csak a megszokott tizennégy csapnyi saját tétellel, valamint tortával készül erre a különleges napra. A Food Truck Show jóvoltából egy mini streetfood fesztet valósítanak majd meg: velük ünnepel majd a Smokey Monkies BBQ a legjobb BBQ ínyencségekkel, aki pedig burgerre vágyik, annak a Foodporn hozza el legízletesebb burgereit.

A Water.Shapes.Earth névre keresztelt projekt, amelyből egy szűk válogatást ismerhetnek meg az érdeklődők 100×100 cm-es nagyításokon, 2019-ben elnyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat Nagydíját. A díjnyertes sorozat megmutatja, hogyan formálja a víz a Földet, bemutatja a víz fontosságát, illetve felhívja a figyelmet az emberi beavatkozás visszafordíthatatlannak tűnő hatásaira.
Megszámolni is nehéz lenne, hogy az elmúlt száz évben hány sportpálya és létesítmény épült meg Budapesten, és mekkora tömegek mozdultak meg egy-egy városi sportesemény kapcsán, legyen szó világbajnoki döntőről vagy épp egy családi kocoásról. A Fortepan képeiből most azokat válogatták ki a Budapest Projekt Galériában, amelyek ennek a lelkesedésnek állítottak emléket. Földön, vízen, levegőben.



A vintage rock egyikalapzenekara, az ausztrál Wolfmother június 15-én visszatér az Akvárium Klubba, hogy ismét felejthetetlen energiával csapjon le a rock and roll a NagyHallban. Az csapat 2005-ben hódította meg a világot első lemezével, ami szintén a Wolfmother címet viselte. A lemez az egész világon az eladási listák élvonalába ugrott, a rádiók által rommá játszott, emblematikus hard-psych-retrock sláger Woman Grammy-t nyert, a Wolfmother pedig egy csapásra világsztár lett.

Vasárnap

Ismét előtérbe kerül a Blitz.Konyha brunch menüje, amiben vannak tojások minden formában, desszertek, a tavasz legfrissebb zöldségei és gyümölcsei, ráadásként pedig házi összetevőkből készült Bloody Mary-vel öblíthetjük le a finom falatokat.

Az Eszkuláp Állatvédő Egyesület a tavalyi sikeres alkalmakat követően újra Örökbefogadó napot tart a Kertemben. A védenceik közül szinte minden négylábúval találkozhatunk majd június 16-án, de a többiekről is lesz leírás.
Június 16-án, Apák napjánnyolcélvonalbeli magyar együttes és művész ad monstre koncertet, a jegybevétel pedig teljes egészében az UNICEF Magyarország legnehezebb sorsú gyerekeket segítő munkáját támogatja. A fellépők mind a legismertebb számaikat hozzák el, hogy hatalmas bulit csapjanak a nyár egyik legizgalmasabb zenei eseményén. A közönség amellett, hogy életre szóló élménnyel gazdagodhat, jó ügyet is támogat jegyvásárlásával. A műsorvezető Istenes Bence lesz. A Budapest Park és az UNICEF Magyarország a már bejelentett előadók mellett további meglepetéseket is tartogat erre a különleges estére.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar idén is egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncerttel köszönti a nyarat. A TérTáncKoncerten ezúttal Beethoven 7. szimfóniájára mozdul majd együtt több mint 400, többségében hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal.
Tavaly áprilisi hazai debütálása után idén már főzenekarként tér vissza a black metált svédelt death-es hatásokkal ötvöző UADA! A stílusában valahol a Wolves In The Throne Room és a Dissection között alkotó amerikai együttes ráadásul legújabb, Cult Of A Dying Sun című lemeze dalait is elhozza ezúttal a Dürer Kertbe. Így nem túlzás azt állítani, hogy a nyár legbeborultabb riffjei közül sok ezen az estén fog elhangzani, a műfaj rajongóinak legnagyobb örömére!

Hétfő


Az extrémzenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja végre visszatér Budapestre, ráadásul új zenekara élén! Aaron Turner nevéhez nem csak a legendás Hydra Head Records köthető, hanem a posztmetál-alapzenekar ISIS, a hard/metalcore supergroup Old Man Gloom vagy a Mamiffer is. A Dürer Kertbe viszont legújabb együttese, a kilencvenes évek HHR-kiadványok hangzásvilágát megidéző, de egyben tovább is gondoló, experimentális-súlyos Sumac-kal érkezik. Amiben olyanok kísérik majd, mint a Baptists dobosa, Nick Yacyshyn vagy a basszusgitáros Brian Cook, akinek a neve olyan bandákból lehet ismerős, mint a Russian Circles vagy a These Arms Are Snakes. Nem mindennapi élményre érdemes tehát készülni, főleg hogy a felvezetésért a The Austerity Program és Daniel Menche felel majd.

Budapest legfrissebb folk-rock zenekara, a többek közt a Middlemist Red, a The Best Bad Trip, a Jazzékiel, és a GNU tagjaiból alakult Mordái ezúttal a Duna-parton! A hangvételében az útonállók sötét szellemiségét megidéző kvintett a hatvanas-hetvenes évek kísérletező magyar népzenei vonulatából indulnak ki, de azoknak inkább a vadságát őrzi meg.

Kedd


A Random Trip páratlan jelenség a hazai könnyűzene világában: műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene huszon-harmincéves generációjának legjobbjai lépnek fel és vonják be egymást a legváratlanabb zenei kalandokba. Ezúttal például az ország egyik legnépszerűbb énekesnője, Tóth Vera, valamint az Ivan & The Parazol frontembere, Vitáris Iván mutatja meg egy teljesen új (zenei) oldalát.

Szerda

Hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.