gasztró

szerkesztés

Életerő préselve és turmixolva – megnyílt a Mela Juice Bar a Pozsonyi úton

Szerzők

  • Jász Annamária

2019. 05. 28. 15:29

Elég pár hónapig elkerülni Újlipótvárost, máris több változással, bezárásokkal, átalakulásokkal, új nyitásokkal szembesül az ember vendéglátás fronton. A friss szereplők között találni a Mela Juice Bart, ami a friss, helyben készült italokra specializálódott.

Dzsúszbárt nyitni remek ötletnek tűnik, mégis láttunk pár sikertelen próbálkozást a piacon, és az a benyomásunk, hogy a kis flakonba töltött, előre elkészített, szállítható dzsúszok jelentik a hosszan fenntartható koncepciót. Pedig a frissen, az orrunk előtt bedarált és lepréselt gyümölcs- és zöldség más élményt nyújt. A lényege persze megegyezik: néhány korttyal rengeteg tápanyagot vihetünk be, nem mellesleg finomak is – remek megoldás azoknak, akik lusták megenni szilárd halmazállapotban az értékes ennivalót.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A Mela Juice Bar parányi, zöld növényekkel szépen kidekorált üzlethelyiségében egyelőre nem lehet helyet foglalni, így mindenki elviszi a három- és ötdecis kiszerelésű adagokat lebomló műanyagpohárban. A háromdecisek 850-990 Ft, a fél literesek 1390-1490 Ft között kaphatóak. A pult mögött két turmixgéppel és egy gyümölcscentrifugával készülnek az italok: smoothie-k, préselt levek, a kettő kombinációja, illetve testesebb tételek („komplex italok”) szerepelnek az itallapon. Nemcsak a menün látható összeállításokból választhatunk, saját elképzeléseinket örömmel megvalósítja Horváth Vivien, aki egy személyben viszi az üzletet, és nemrég költözött haza Máltáról, ahol személyi edző és erőemelő volt.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Hivatásából kifolyólag jól ismerte a turmixok világát, és ennek a beállítódásnak is köszönhető, hogy a Melában kapható italok között proteinben gazdag, mogyoróvajas, sőt, külön proteines turmixot is kapni, de ez a kínálatnak csak a negyede. Az italok többsége gyümölcsökből, zöldségből és szuperélelmiszerekből készül, laktóz-, cukor- és gluténmentesen. Mikor legelőször jártunk itt, az Utazók fantázianevű, banán-kakaó-avokádó-datolya-mogyoróvaj-mandulatej kombinációval távoztam az üzletből, és a sűrű, krémes innivalót szürcsölve jártam Újlipótváros utcáit, igazi szupererőt nyerve belőle a hideg esőben.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Másodjára már a gyümölcsösebb tételeket próbáltam ki: a Klassz dolgok smoothie piros bogyókat (áfonyát, ribizlit, feketeszedret, málnát), zellerszárat, spenótot, avokádót, gyömbért és chiamagot tartalmaz, a Nyári napok dzsúsz narancsot, répát, almát, gyömbért. A Zöld italok kategóriában zöldséges tételeket találunk, a Nem tipikus-ba például alma, káposzta, mangó, eper és uborka került (a mangó és az eper turmixolva, a többi préselve). Ez lett a kedvenc titokzatos, picit savanykás ízvilága miatt, ami a káposztát szinte teljesen elrejti.

A Mela máltai nyelven egyébként olyasmit jelent, hogy „igen, mehet, induljunk”, de a pontos jelentése mindig rejtély a kint élő külföldiek előtt (olaszul „alma” a helyes megfejtés). Vivien saját szuvenírként választotta ezt a nevet az üzletnek. Egyébként hamarosan kis terasza is lesz a bárnak, illetve üvegekben is kaphatóak lesznek a levek, felzárkózva a budapesti trendekhez.

Hasonló tartalmak

Admin mode