A fővárosi gasztronómiai felhozatal alapján könnyen hihetnénk azt, hogy Japánban mindenki csak sushit és rament eszik. Pedig a felkelő nap országának kulináris felhozatala sokkal színesebb, mint amennyire Budapestről annak tűnik; de szerencsére a donburi után egy okonomijakira specializálódott üzlet is nyitott a Kálvin tértől nem messze. Kanezashi Shinya és csapata összesen négyfélét készít az „ázsiai palacsintából” – mi pedig mindegyiket megkóstoltuk.

Örömmel tapasztaljuk, hogy itthon is egyre több ázsiai étterem igyekszik túlmutatni a pho-k, sushitekercsek és ramenek szentháromságán: csak tavaly végre nyílt egy donburizo Budapesten, és Wang mester két Biang Bisztrójának menüjét is úgy állították össze, hogy Kína minden régiójából tartalmazzon fogásokat. Nemrég pedig a Ráday utcában nyitott egy aprócska, de annál izgalmasabb üzlet, ahol csak okonomijakit készítenek, négyféle változatban.

Az okonomijaki lényegében a japánok palacsintája (vagy omlettje); a lisztből, tojásból, zöldségekből és az adott változathoz illő különlegességekből (például reszelt nagaimóból vagy húsból) álló tésztát kikeverik, és a teppanjaki nevű vaslapon megsütik, majd fémspatulával felvágják a kész ételt. A tetejére pedig okonomijaki-mártást (a Worcestershire-hez hasonló, de annál sűrűbb és édesebb szósz) és japán majonézt tesznek, valamint igény szerint például bonitopelyhet, zöldhagymát vagy rukkolát.

A pult mögött álló szakács-tulajdonos Kanezashi Shinyáéknál a fentebbi, Kansai stílusú változat (1400 forint, a feltétek plusz 300 forintba kerülnek) mellett azonban készül olyan verzió is, melynek tésztájához tofut adnak (1600 forint), illetve egy úgynevezett „modan-jaki” (azaz modern) stílusú (1600 forint) is. Utóbbi annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a rétegesen szolgálják fel, és főtt tészta, valamint mungóbabcsíra is kerül bele. A lisztérzékenyeknek pedig külön jó hír, hogy van galette-ihletésű, hajdinaliszttel készült változat (1500 forint) is.

Érdemes viszont azzal számolni, hogy egy teljes étkezést a fentebbiek egyike sem vált ki, így mondjuk ebéd helyett érdemes inkább egyfajta harapnivalóként gondolni rá. Annál is inkább, mert mint Shinyáéktól megtudtuk, az okonomijaki Japánban igazi „egész napos” ételnek számít, amit bármikor szívesen fogyasztanak. Ráadásul ők mindig frissen, rendelésre készítik, ami miatt ugyan jó pár percet várni kell rá, de a végeredményt kóstolva szerintünk megéri.