Gyereknapi sportrendezvények, szurkolókkal teli Népstadion, kajakosok az augusztus 20-i víziparádén – Budapest sportéletének változatos múltjából villantja fel a legizgalmasabb pillanatokat az új Fortepan-kiállítás a Budapest Projekt Galériában.

Kedvenc kiapadhatatlan kincsesbányánk a lassan tíz évvel ezelőtt indult Fortepan, amely mára már 110 000 fotót gyűjtött össze.

A Fortepan egyre növekvő fotógyűjteményét mi is évek óta nézegetjük változatlan lelkesedéssel, legyen szó régi korok esküvőiről, szeptemberi iskolakezdésről, rakétamászókás játszóterekről, a nyári kánikulák legforróbb pillanatairól vagy éppen az olyan eltűnő városrészek, mint a Tabán vagy Óbuda megidézéséről.

Idén Budapest birtokolja Európa Sportfővárosa titulusát, ennek alkalmából nyílt meg a Budapest Projekt Galériában a Fortepan képeiből is egy kisebb tematikus válogatás (a nagy kiállítás a Nemzeti Galériában található). A Hajrá Budapest! Földön, vízen, levegőben most a sportra koncentrál a város pályáin, utcáin. A képeken profi sportolók és legendás események mellett iskolai versenyek és amatőr műkedvelők is egyaránt felbukkannak. A kiállított képeken látható például az atlétikai eseményeken és labdarúgó-mérkőzéseken telt házas Népstadion, a Csepel Vas- és Fémművek gyereknapi sportrendezvénye, az augusztus 20-i víziparádé dunai kajakosai, vagy a IX. kerület egyik terén sakkozó férfiak.

Izgalmas látni, hogy az elmúlt 100 évben hogyan vált a sport a város mindennapi életének a részévé, melyik korszakban mik voltak a közkedvelt, újonann megjelenő, tömegeket vonzó ágak. A századfordulótól kezdve a polgároknak egyre több szabadideje lett, és ekkoriban vált igazi „divattá” is a sportolás és az egészséges életmód. Egyre szélesebb rétegek engedhették meg maguknak, hogy a korábban úri huncutságnak tartott síelést vagy akár kerékpározást űzzék. A tömegsportok is ekkor jelentek meg, a klasszissá váló futball igazi aranykora azonban már a második világháború utáni évekre esik. A test edzése és a szervezett keretek közötti sportolás a szocializmus alatt is kiemelten fontos volt. Professzionális szinten komoly kitörési lehetőség volt, a sikeres sportolók a rendszer kegyeltjei voltak, de amatőr szinten is rengeteg egyesület működött.

Ha pedig tovább nézelődnék, csak írjuk be a megújult Fortepan keresőjébe a sport és a Budapest keresőszavakat, és a normafai síelőktől kedve a hegyvidéki autóversenyeken át a modellrepülőkig és a Vörös Meteor evezősházig találunk megannyi érdekességet.