Becslések szerint évente több milliárd elviteles kávéspoharat használ el a Föld lakossága. Hogy csökkentse a kávéfogyasztás környezeti hatását, több budapesti kávézó is bevezette a speciális újratölthető kávéspoharak Ausztráliában szárba szökkent rendszerét. Megérkezett Budapestre a HuskeeCup!

A csészék nem akármiből készülnek: egy, a kávéfeldolgozás során keletkezett, amúgy kidobásra ítélt melléktermékből. A gyümölcsöt különböző eljárásokkal tisztítják meg, hogy csak az értékes mag maradjon, és sok esetben a gyümölcshúst is hasznosítják, megszárítva ugyanúgy alkalmas koffeintartalmú ital készítésére. A köztes, belső héj viszont minden szüret végén hegyekben áll a feldolgozókban – ez a husk, innen kapta nevét a pohár is. Ebből készítik a többször felhasználható HuskeeCup csészét, aminek gyártása közösségi finanszírozással 2017-ben indult el, és elsőként Ausztráliában került forgalomba.

A tervezés során igyekeztek a fogyasztók és a kávézók szempontjait egyaránt szem előtt tartani, ezért figyeltek például arra, hogy a csésze tartsa a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően ne égesse meg a kezet. Az ember egyszerűen leadja rendeléskor az akár elmosatlan csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét. A csésze tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, mindezek mellett még jól is néz ki, az Australian Good Design Award díja ezt bizonyítja.

Budapesten a Bloom Coffee tulajdonosának jutott eszébe, hogy valami hasonlót itthon is be kéne vezetni. Felvette a kapcsolatot az ausztrálokkal, akik most tervezik az európai csererendszer-hálózat kiépítését, majd az ötlettel megkeresett több budapesti specialty kávézót, és mindenhonnan pozitív fogadtatást kapott.

A hivatalos indulás a Föld napjára esett. Ha valaki április 23-tól megvásárol egy HuskeeCupot, akkor 11 budapesti kávézóban tudja majd használni a csészéjét. Mégpedig az alábbiakban: Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake,Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar.