Végre gyerekzsivaj veri fel az évek óta üresen álló helyiséget: a Pannónia utca és Katona József utca sarkán megnyílt PannKa Közösségi Tér az újlipótvárosi családok új kedvence lehet. Az egyedi dizájnnal elkészült szabadidős, kreatív játszóház a NOHA Stúdió játékaival és a Nemes Anita tervezte egyedi, játékos arculattal a vidéki élet hangulatát idézi meg, miközben a legkorszerűbb megoldásokkal, funkciókkal és fejlesztő programokkal várják nem csupán a kisgyerekeket, de az egész családot. Megnéztük a frissen megnyílt, kétszintes PannKát.

Sok tekintetben nincs könnyű helyzetben az, aki Budapest belvárosias részén nevel gyereket, nemcsak a babakocsis akadálymentesítés hiánya, de a kevéske zöldterület és zsúfolt játszóterek is kihívások elé állíthatják a szülőket. 

Persze a tapasztalatok és lehetőségek kerületenként eltérőek, hasonló kezdeményezések, mint az V. kerületi Belvárosi Közösségi Tér, a Helloanyu és az egyre nyíló baba-mama kávézók és játszóházak színesítik a palettát, ráadásul Újlipótváros a maga egyedi hangulatával, magas színvonalú ellátásával és szolgáltatásaival mindig is kedvelt hely volt a családosok számára.

Az összesen 300 négyzetméter alapterületű, kétszintes, talán leginkább kreatív családi játszóháznak nevezhető PannKa közösségi tér önkormányzati beruházásként valósult meg – a kerületi lakosok számára. Az utcaszinten kapott helyet a legkisebbek számára kialakított játszóház, a vidéki életet idéző házikóval, gyerekbútorokkal, plüss bárányokkal, de ez a rész is könnyen átalakítható: elsőre talán fel se tűnik – de egy kis színpad és elég komoly világítástechnika is el van itt rejtve.

A játékokat a Noha Stúdió tervezte, akiknek már nagy gyakorlatuk van az izgalmas, ötletes, de biztonságos játékok építésében. Az egységes arculat megtervezésére pedig a szintén helyi kötődéssel is rendelkező Nemes Anita grafikust kérték fel, akinek csodás grafikáiról már mi is írtunk, nem is egyszer.

Mind a két kreatív feladat elvégzéséhez szinte teljesen szabad kezet kaptak, és bár az ötletek folyamatosan csiszolódtak, Anita elmesélte, hogy a falusias tematika helyett eleinte például az újlipótávosi nagymama ábrázolása és épp a városias hangulat megörökítése volt a célja. A tervezés során izgalmas volt, hogy mindent lehetett gyerekesíteni, és a végleges koncepció a játékokkal együtt alakult ki.

És érdemes nem csak az elsőre egyértelmű részleteket figyelni, mint a kis ikonok a mosdók ajtaján, vagy a falakon a vidám minták: a figyelmeztető feliratok, hogy hol ne verjük be a fejünket szintén az egységes koncepció keretében lettek megrajzolva. Egy-két részlet még alakulóban van, és amint elkezdik belakni a gyerekek, minden a helyére kerül majd, de így is egy vidám, színes és hasznos térrel bővült a kerület.

Lesznek szakképzett foglalkoztatók által tartott programok, amelyekre előzetes bejelentkezés szükséges, ezek fejlesztik a gyerekek kreativitását, mozgását, kézügyességét, tehát testi, verbális értelmi és szociális képességeiket, de mozgásfejlesztő torna, baba-mama klub, zenei nevelés, Ringató és az anyukáknak angol nyelvű társalgó klub is szerepel a programok között.

Valamint az idősebb gyerekeknek, akinek az alagsori menő „dühöngő” is épült, lesz lehetőség elmerülni „kockulni”, de filmvetítéseket is terveznek.

A lenti részen kapott helyett a sószoba is, amit a kerületi lakosok szintén kedvezményesen vehetnek igénybe, ez akár az asztmás kicsiknek is nagy segítség lehet, de egy kisebb tornaterem bordásfallal és tükörfallal is itt kapott helyet.

A hivatalos megnyitó után a gyerekek szájából elhangzó boldog csatakiáltás (a „Most már szabad játszani!” elhangzása után) alapján mindenképpen bortítékolható a hely sikere.