Olyan sokféle izgalmas programmal készül az A38 az április 5-től 22-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztiválra, hogy egy cikkben is nehéz felsorolni. Mindenesetre megpróbáltuk; mi nem hagynánk ki Mörk lemezbemutatóját, Mitsoura hétévnyi szünetet követő visszatérő koncerjét, de a francia L.E.J. első hazai fellépését sem.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál könnyűzenei zászlóshajójaként az A38 idén is sok érdekességet tartogat az eseménysorozat közel három hetére. Már a fesztivál nyitónapján egy fiatal osztrák üstökös, a Soap&Skin tavalyi albumát hallhatja a közönség, itthon először. A pont aznap 29 éves művésznő klasszikus hangszerekkel vegyített elektronikus kamarapop muzsikája ugyanazon a színpadon ígér éteri élményeket, ahol hazánkban annak idején először játszott.

Másnap, április 6-án egy kifejezetten erre az alkalomra összeállt formációval találkozhatunk: két magyar csapat több neves afrikai előadóval szövetkezve viszi színpadra a United in Sound: Cosmic Forces of Oneness nevű bulit. Magyar oldalon ott lesz az afrikai zene hazai nagyágyújaként ismert The Mabon Dawud Republic, illetve a két hónapja Highlights of Hungary-díjra jelölt, Bognár Szabolcs által életre hívott Ábáse projekt. Hozzájuk csatlakozik erre az egyetlen estére a kologo-virtuóz, ghánai Stevo Atambire, a kortárs nigériai jazz trombitás fenegyereke, Etuk Ubong, valamint a hagyományos dallamokat elektronikával kombináló, nigériai Wayne Snow.

Egy hétre rá egy hatalmas visszatérés következik: Miczura Mónika hét teljes évnyi kihagyás után lép újra színpadra Mitsoura nevű formációjával. Mitsou elképesztő karakterű énekét a Neóból ismert Moldvai Márk által lepakolt, sűrű atmoszférájú hangkollázsok támogatják meg, amelyeket erőteljes vizuális elemek emelnek magasabb dimenzióba. A koncert a népzenei hagyományokat a jelenkor technológiájával vegyítve különlegesen látványosnak ígérkezik.

A közösségi médiában jártasabbak számára a L.E.J. hazánkba látogatása valódi könnyűzenei szenzációnak tekinthető, a francia énekesnők triója ugyanis ott indult meg szélsebesen egy feldolgozásvideóval a világhírnév felé. Rafinált vokális szólamaikat szellemes hangszeres effektusok és egyikük csellómuzsikája teszi kerekké – új albumuk alapjait is ezek adják, amelyet most először hallhat élőben a magyar közönség.

Húsvét napján pedig felkerül a cseresznye az A38 fesztiválprogramjára: az elmúlt években a hazai könnyűzenei szcénába berobbanó Mörk ugyanis ekkor mutatja be a The Resurrection of Mörk című EP albumát, amely a tavaly októberi The Death of Mörk ellenpontjaként olvad egybe azzal egy nagylemezzé. A soul- és funkalapokra építkező együttes koncertjén így izgalmasan vegyülnek majd a komorabb témák egy felszabadultabb atmoszférával – a fesztivál utolsó előtti napján intenzív élménnyel engedve útjára a nézőket.

Bővebb információ ITT.