Rántott húsos szendvicseket árulnak a Lövőház utcában – ez önmagában még annyira nem lenne hírértékű, mert nem újkeletű a dolog, de igencsak szuperek ezek a szendók és szakítanak a megszokott, nagyon magyaros vagy éppen szomorkás formulákkal. Már 990 forintért laktató és ízletes gyorsételt ehetünk, jól kitalált szószokkal, savanyúkkal, kétféle morzsában, háromféle húsból, kétféle buciból. A Devil's prézliben jártunk.

Boros Gáborral már nem először találkoztunk: nevéhez fűződik a Hunyadi Lakásbisztró és Söröző, valamint egykor a Retek utcai Gasztroműhely miatt is beszélgettünk már, BBQ húsok mellett. Az a projekt végül véget ért, de a húsok iránti szeretet és egy szerencsés véletlen úgy hozta, hogy a Lövőház utcában sikerült egy aprócska, ám annál hiánypótlóbb üzletet nyitnia. A profil pedig legalább annyira időutazós, mint amennyire mai: a Devil's prézli nem mást kínál, mint rántott húsos szendvicseket, a lehető legfrissebben, legízesebben.

Valahogy egyébként nagyon el van hanyagolva a város szendvicsezők terén, a rántott húsosból pláne, pedig létező és szerethető műfaj – ami a '80-as években élte virágkorát a mindenféle „csirke” és „pipi” előtagú helyekkel, aluljárókban, fontos közlekedési csopmópontoknál. Közülük talán csak a Csirke Csibész maradt meg a Nagymező utcában és a Lehel csarnokban. Ők a teljesen magyaros vonalon mozognak: császárzsemlében rántott csirkemell, haladóbbaknak egy darab máj is, kis franciasaláta, paradicsom, hagyma, uborka. Kétség nem fér hozzá, hogy messze van a magasgasztronómiától, de akár nosztalgiából, akár nagyétkűségünk miatt: szeretjük és kész.

A szendvicses űrt is szerették volna betölteni Gáborék, és eleve olyan alternatívát kínálni, amit akár út közben is lehet enni vagy hazafelé be lehet ugrani érte, hogy a család valami igazán táplálót vacsorázzon. 2018 őszén tudták meg, hogy szabad az üzlethelyiség, aztán megkezdődtek a főzések és kóstolások, a szószok kitalálása, a kombinációk összeállítása, a morzsák passzintása és januárban már meg is nyitott a könnyen észrevehető Lövőház utcai Devil's Prézli –betértünk, hogy kóstoljunk. Nem igazán a puritán vonalat viszik sem dizájnban, sem tartalomban,

Mindennek az alapja a rántott hús, ami összesen nyolcféleképp érkezhet: sima vagy pankó bundában: csirkemell, csirkecombfilé, tarja és persze karaj. Szép darab, 14 dekás husikra gondoljunk, melyek a saját fejlesztésű szószoknak köszönhetően lesznek igazán karakteresek és szerethetőek. Akár magunknak is összeállíthatjuk a szendót, vagy a húst is hazavihetjük, szeletben (egységesen 590 forint/szelet), de mi inkább rájuk bíztuk magunkat. Első körben nyolcféle kombót írtak fel a menüre: a sima, coleslaw-madársaláta-rántott hústól (990 forint) haladhatunk a duplahúsos szörnyig (1890 forint). „Danka” csiliszószokat használnak számos szószokhoz, és olyan extrákat is kitaláltak, mint például a csemegeuborka-lekvár vagy a grillpaprikaragu. Buciból fekete és natúr közül választhatunk, a fekete persze tintahallal festődik, de ez ugye csak vizuálisan ad hozzá a történethez.

Speciális olajkeverékben sütik ki a husikat, mely napraforgó-repce-olíva más-más arányban, és különösen figyelnek a frissességére és arra, hogy a húsoknak ne olajíze legyen, hanem nagyon szaftos belsővel és ropogós bundával kerüljenek a szendvicsekbe. Mi a combfilére és a tarjára szavaztunk, tekintve, hogy ezek a legszaftosabbak és kijelentketjük, hogy hiába a sok belevaló, jól érvényesül a hús íze is a szendvicsben. Nem szeretnék elnyomni, hanem inkább a harmóniára törekszenek és a műfajon belüli ízvilágok kimaxolására.

Kóstoltuk a tormás-tejfölös-baconös savanyúkáposzta-madársaláta kombót tarjával (1290 forint), ami egy kis bajoros hangulatot idéz. Aztán a pankós combfilé mellé az említett uborkalekvár, madársaláta, cheddar, sült bacon és devil's szósz dukált (1290 forint). És végére maradt a fekete bucis nehézsúlyú versenyző, a grillezett paprikaragu, jalapeño miatt lett annak ellenére friss ízű, hogy brutálisan húshangsúlyos, szerintünk jócskán kétszemélyes szendvicsről beszélünk, mert egyedül leküzdeni nehézkes lehet.

Az árak – ahogy látszik – teljesen vállalhatóak, a húsok szaftosak, a kitalált szendvicskreációk pedig fantáziadúsak és finomak. Gáborék nyárra terasszal is készülnek, sőt, a BBQ is meg fog jelenni a Devil's-ben... nem szeretnénk lelőni a poént, de attól, hogy egy hús BBQ eljárással készült, még akár más hőkezelést is kaphat és szendvicsben is landolhat!