Van egy kedves hely a Gozsdu udvarban, ahol nyoma sincs a túltelített belvárosi hangulatnak. Tágas, funky növényekkel tarkított tér, bájos dizájner és bolhapiaci termékekkel tűzdelt falak, télen-nyáron terasz. Otthonos atmoszférával, hatalmas vendégszeretettel, és nemzetközi csavarintással készült magyaros ételekkel várja vendégeit a Mátka.

Egy biztos pont a belvárosban, ami könnyen megközelíthető, és ahová mindig jó érzés betenni a lábunk. Ismert ételek köszönnek vissza a menüt lapozgatva, de határozottan új köntösbe csomagolva. A fogast és a hortobágyi palacsintát szeretjük háziasan, szeretjük ahogy nagyink készítette, ahogy ismerjük. A Mátka erre a nosztalgikus szeretetre épít, azonban igyekszik kicsit meglepni minket, hogy az étkezéssel egy új élményben legyen részünk. Extremitásokra nem kell gondolni, különleges ételpárosításokra, reformálásokra annál inkább.

Fővárosunk gasztroszíntere szerencsére nagyon színes – egy jó libanoni ebédet vagy autentikus ázsiai vacsorát könnyen találhatunk az éttermek sokaságában. A Mátka a klasszikus magyar fogásokat szívesen trükközi meg nemzetközi ízek becsempészésével, az újítás, a gasztrokalandozás jegyében. A kultúrák keveredéséből aztán olyan finomságok születnek, amiket nem felejtünk el könnyen. Az ünnep szele a Mátkát is elérte már, és nemcsak új étlappal, de különleges menüvel is készülnek, hogy tökéletes fogásokkal szolgáljanak az év legvarázslatos napjain. Sóskaramellás-csokoládés pannacotta, mi készen állunk!

Az új étlap mögött új séf duó áll. Cser Ádám és Domján Richárd kéz a kézben dolgoznak a szívmelengető fogásokon, az aktualitásokat és szezonitásokat szigorúan szem előtt tartva. ,,Nagyon hibrid az étlap. Amire azt mondjuk, hogy magyar, az sem feltétlenül magyar, gondoljunk csak a nokedlire, ami sváb, vagy a rántott húsra, ami valójában a bécsi szelet. A célunk, hogy az ételeknek a tradicionális vonalát tartsuk meg, ahogy mi ismerjük, de legyen benne szépség, sikk” – meséli Ádám, akinek konyhastílusára éppúgy hatottak nagymamája ételei, mint Londonban töltött évei.

A magyar konyha nagyon jó alap arra, hogy bármely más nemzet ételével felvegyítsük. Ázsiai vonalak, zsidó visszacsatolások, sváb házias jelleg mind mind felfedezhető az ízvariációkban. ,,A magyaroknak felfedező túra, a külföldieknek pedig egy jó lehetőség, hogy ne az elcsépelt ételekkel ismerkedjenek meg”– teszi hozzá Ádám. És akik az új étlapon biztosan szerepelnek: Fogas, narancsos édeskömény saláta, rizscsipsz, hortobágyi rétes, kacsamell, céklás nyáritekercs, birsalma, mandula, sertéscsülök-parmantier, erdei gombák, házi savanyúság, superfood saláta, töltött csirkepaprikás.

Az étlapról az olyan édes kedvencek, desszertösszeolvadások sem hiányozhatnak, mint a Rákóczi túrógombóc és a Mákos guba.

Emlékek a gyerekkorból, modern szemlélettel átdolgozva – ez adta meg a karácsonyi menü tematikájának irányvonalát. Amire biztosan lehet számítani: emberes adagokra, füstölt finomságokra, alapanyagokat tekintve pedig például szalonnachipszre, tejfölhabra, sertésropogós popcornra, savanyított szilvára, kókuszos gombára. Magyar, de nem magyar, finom japán, vietnam, indonéz és maláj kikacsintásokkal. A különleges menü főszereplői: kacsacomb, lilakáposzta, diós-burgonyanudli, savanyított-szilva, töltött káposzta, Stefánia, skót tojás, remoulade.

És végül, de nem utolsósorban mutatunk néhány téli ital különlegességet, a nap minden szakaszához: Mátka’s Santa, Gingerbread latte, Riserva fashioned.