December 21-én csendül fel először új magyar fordítással Mozart-átiratban, Anger Ferenc rendezésében a Messiás, a Keresztény Évad alkalmából. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.

Georg Friedrich Händel angliai tartózkodása alatt a közönség fokozatosan elpártolt az olasz barokk operai irányzattól. Az angol nyelvű művek növekvő népszerűségére Händel oratóriumok komponálásával reagált, amiben librettistaként Charles Jennens földbirtokos lett alkotótársa. Első közös sikerük, a Saul című oratórium után néhány évvel a Messiást Händel mindössze 24 nap alatt komponálta meg 1741 nyarán, majd 1742-ben mutatták be Dublinban. A premier hűvös fogadtatásra talált, de miután Angliában jótékony céllal tűzték műsorra, széles körben ismert, és népszerű lett a darab, különösen a napjainkban is gyakran idézett Halleluja-tétel. A művet a kor szokása szerint többször is átdolgozták, ezek egy részét még Händel készítette el. Mozart bécsi változata 1789-ben Gottfried van Swieten báró megrendelésére született, a bécsi ízléshez igazodva.

Idén az OperaházkarácsonykorBach János- és Máté-passiói mellé állítja színpadra Händel Krisztus-oratóriumát. Anger Ferenc rendező Zöldy Z Gergely díszlet- és Szelei Mónika jelmeztervezővel egy puritán, egyszerű, letisztult színpadi koncepciót képzelt el, és alkotott meg a műhöz. Az előadásnak erős üzenete van, amit a rendező az alábbi módon fogalmazott meg: „Az az út, amit bejárunk, aminek a végéről azt gondoljuk, hogy az a megváltás, az nem külső hatásoknak vagy utasításoknak az eredménye, hanem ezt a belső utat mindenkinek egytől egyig végig kell járni. Csakis magunktól várhatjuk, ez a mi a feladatunk. Ezzel elrugaszkodtam attól, hogy mit mond a keresztény tanítás, de szerintem az összes vallás tanítását össze lehet úgy foglalni, hogy törekedj a jóra és a szépre!”

A szólisták – Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián – mellett a színpadon kiemelt szerepet játszik az Opera Kórus, akik az egyént körülvevő világot, a „többieket” testesítik meg, valamint a Magyar Nemzeti Balett táncosai – Balaban Cristina, Bakó-Pisla Artemisz, Carulla Leon Jessica, Darab Dénes, Kekalo Iurii, Majoros Balázs, Rónai András, Sardella Francesco, Sawatzki Aglaja – akik a rendező által az egyes tételekhez rendelt fogalmakat jelenítik meg Venekei Marianna koreográfiájában. A rendező számára fontos volt, hogy a darab Mozart átiratában hangozzon el, ami fokozza a mű drámaiságát, valamint az is, hogy Nádasdy Ádám fordításában magyarul szólaljon meg, így azt a közönség a színpadról is értheti, a zene, a szöveg és a színpad pedig egyenrangú hatást érhet el.

A Messiást a premiert követően karácsonykor még három alkalommal, december 23-án, 25-én és 28-án nézhetjük meg, majd az évad esszenciáját nyújtó KeresztFeszten tér vissza két alkalommal május 17-én és 20-án. Az Opera Zenekart az előadásokon Kesselyák Gergely, az Opera első karmestere vezényli.