Márton-nap környékén még a sarki hamburgeres is libamájat tesz a buciba, és a legegyszerűbb kifőzde is próbál valamilyen libás étellel előrukkolni. Van azonban egy étterem Pesten, ahol az év 365 napjában terítéken van a magyar konyha ősbüszkesége, a libamáj.

A libamájra a XIX. század óta büszke a magyar konyha – gondoljunk csak a Nagycsarnokot elborító, turistákra váró tonnányi libamájkonzervre, és a régi, híres, libamájjal készült ételeinkre. Akármennyire is büszkék vagyunk rá, mégis ritkán esszük – és ennek a relatíve magas árán kívül az is az oka, hogy túl költséges ahhoz, hogy random kísérletezzünk vele.

Most, hogy jön a Márton-nap, a legtöbb étterem is készül valamilyen libás fogáassal, a Tigris étteremben azonban nemcsak két hétig, hanem egész évben a liba, de főleg a libamáj körül forog minden – legyen szó natúr libamájról kamillazselével és sárgabarackgyönggyel, mangalicasonkás libamájról paprikával és epergyönggyel, vagy akár szarvasgombás libamájról aszalt szilvával és étcsokoládéval, Jámbor László mesterszakács kreációi biztos sikert aratnak – nem véletlen, hogy a az étterem állandó szereplője a Michelin Kalauznak.

És hogy miért a libamáj? A két tulajdonos Bánki Sándor és Duska Sándor – akiknek egyébként a DiVinót is köszönhetjük – hét évvel ezelőtt, a vakszerencsének köszönhetően találkozott egy orosházi libamájexportőrrel, akinek a terméke annyira lenyűgözte őket, hogy úgy döntöttek, komoly szerepe lesz a Tigris étteremben.

Az étlapon külön szekció van a libamájas specialitásoknak, de consommét is kóstolhatunk libából. A külön ajánlatból az általában „sharing”-re kért négy évszak libamájat (6900 Ft) kóstoltuk, a mellé kapott friss, langyos kenyérválasztékkal egy egész fogást is kitenne. Előételnek egy főre hatalmas adag, de mivel mindegyik „évszakból” kijön pár falat, nyugodtan osztozkodjunk! A mi kedvencünk a szarvasgombás „tél” volt, de a véleménynyilvánításhoz mindenképpen kóstoljuk végig az összeset! Az évszakhoz passzoló meleg előételünk a roston sült libamáj sütőtökkel, dióval, fügével (9900 Ft) igazi őszi telitalálat – a langyos burgonyagratin és a szintén langyos, krémes máj jól esik szemerkélő, kopogós esős novemberi és ragyogó októberi napokon egyaránt.

A főétel nemcsak finom, rendkívül jópofa is: a szocialista konyha rongyrázásának csimborasszója a Budapest bélszín, a Tigrisben Angus marha Budapest (9900 Ft) került a tányérunkra, természetesen újrafogalmazva, megmutatva azt, hogyan is lehet igényesen egy tányérra tenni egyszerre bélszínt, libamájat, lecsót, zöldborsót és gombát úgy, hogy az ízek ne kioltsák, hanem erősítsék egymást.

A desszertben nem szerpelt a libamáj, hanem egy másik, nagyon szezonális, nagyon különleges alapanyag, a „gombák libamája”, vagyis a szarvasgomba, ami tömör krémből készült gesztenyekockával, mézeskalács ropogóssal, és szilvasorbet-val érkezett (2400 Ft).

A Tigrisbe nemcsak a nemes alapanyagok és a gourmet fogások miatt érdemes betérni, de a borkínálat is páratlan a topkategóriás étteremben, hiszen közel 10.000 palackos borkészlettel rendelkeznek, köztük olyan különlegességekkel, mint a Gere és Szepsy pincészetek korlátozott palackszámú izgalmas tételei. Itt még a ház bora is csúcsbor: vörösborként például a Gere pincészet Kopar villányi cuvée-jét szervírozzák a vendégeknek.

A Tigris egyik legnagyobb előnye a fentiek mellett, hogy több mint egy évtizede hozza ugyanazt a színvonalat, a kedves kiszolgálás, az enteriőr és a figyelmesség a régi, nagypolgári étkezéseket idézi, a fogások – még a hagyományos receptek is – azonban minden ízükben modernek.