A második világháborúban elpusztul templomtorony sisakjának visszaépítése még 2006-ban indult, de sokáig csak egy egyszerű, fekete építmény jelölte az egykori Ybl-féle torony helyét. Most újra teljes pompájában díszíti a templom a pesti látképet.

A pesti látképet évtizedeken át meghatározó „foghíj” volt a Petőfi téren álló, teljes nevén Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony-székesegyház orosz ortodox széktemplom hiányzó déli tornya. 

Az eredetileg 1801-ben Jung József tervei alapján, még görög ortodox közösségnek épült (1951 óta tartozik az orosz ortodox egyházhoz) templom ma ismert homlokzata Ybl Miklós nevéhez köthető, 1872-ben ő fejezte be a korábban félbemaradt épületet. 

A második világháború alatti heves budapesti ostromot és bombázást ez az épület is megsínylette, az egyik torony menthetetlenül elpusztult, a tetőszerkezet egy jelentős részével egyetemben. A korabeli Fortepan fényképeken is jól látszik a csonka épület a végül visszabontott toronnyal, amelynek végül csak az 1970-es években indult meg a minimális  felújítása.

A 2000-es évek közepén aztán újra nekiveselkedtek a restaurálásnak, a látképet sokáig uraló fekete „tüske” 2010-ben került fel az építményre, mert újra elakadtak a munkálatok, egészen mostanáig. Idén ősszel nemcsak az Ybl-féle déli harangtorny réz csúcsát állították helyre, de a PestBuda cikke szerint átfogó restaurálási munkák zajlanak, többek között védőréteggel vonták be az üvegablakok egy részét, a templombelső márványoszlopait és a bejáratot díszítő elemeket is megtisztították, valamint a templom padlózatát is cserélik.