gasztró

A város legcsípősebb levese és nyárson sült pacal – észak-nyugat kínai specialitások a Tongue Tipben

Szerzők

  • Nemes Nóra

2019. 11. 22. 15:46

Rég lejárt a kínai kifőzdék kora, akit egy kicsit is érdekel az igazi kínai konyha, számtalan helyet találhat a városban, ahol ismerkedhet vele. És már nem csak Kőbánya kis Kínaként ismert egyes részein – a Tongue Tip Restaurant a Keleti pályaudvar közelében várja azokat, akik belekóstolnának a hatalmas ország észak-nyugati tartományainak konyhájába.

Bowen Zhang öt éve érkezett Magyarországra a nyugat-kínai Lancsou városából, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanuljon. Jelenleg a mesterképzését csinálja, de barátjával Jiawei-jel együtt idén októberben megynyitották Tongue Tip nevű éttermüket. A Tongue Tip egy kínai tévéműsor, lényegében az ország kulináris kincseit mutatják be benne – hiszen a közhiedelemmel ellentétben olyan, hogy kínai konyha nem is nagyon létezik, minden tartományban más és más főzési technikák, alapanyagok, hagyományok vannak.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az egész Kínában megtalálható fogások között is nagy különbség lehet, például fűszerhasználatban. Bowen szerint a hazai, autentikus kínai konyhát vivő étteremtulajdonosok inkább Kínai déli részéről érkeznek, így a legtöbb helyen ezt az ízvilágot ismerhetjük meg, ők viszont szeretnék megmutatni a számunkra még ismeretlennek számító Kanszu és Ninghszia tartományok konyháját.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A Tongue Tip kívülről nem feltétlenül csábító, és ez belépve sem változik. A koleszos kávézó-diszkóra emlékeztető hely valamikor talán kocsma lehetett, de ez senkit ne ijesszen el – a konyha kárpótol minket. Különösen akkor, ha nemcsak a kínai tartományok konyhája, hanem a gasztronómia antropológiai része is érdekel minket, mert ami a különböző kultúrák ételeinek keveredésére jellemző, az itt mind megtalálható. Az étlapot ugyanis két részre lehet osztani: egyrészt az autentikus kanszu-i és ninghszia-i konyha tipikus fogásait tartalmazza, de emellett megjelennek rajta olyan kínai fogások, amelyeket a konyhán kissé europanizáltak. Ezen kívül itt-ott még megtalálható pár étel, ami nem a fent említett régiókból származik, de itthon nem ismert, nagyon tipikus kínai fogás.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Első fogásunk pont egy ilyen darab volt, Szecsuánból: az erős-savanyú üvegtésztaleves (1500 Ft) egy forró, rendíkívül ízes, meglehetősen csípős, gazdag leves üvegtésztával, pak choy-jal, valamilyen, számunkra ismeretlen kínai kolbásszal. Csak annak ajánljuk, aki bírja a csípőset, viszont majdnem biztos, hogy egy makacsabb náthát is kikúrál, olyan tüzes.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az európai ízlésre hangolt Tongue tip módra sült marha (2680 Ft) egy eklektikus kincs: szerényen fűszerezett, körömnyi marhasültfalatkák hagymákkal és kápiával összesütve – rizzsel, sült krumplival és ketchuppal tálalva. Érdekes, de nem túl izgalmas, főleg akkor válasszuk, ha egy csilimániással érkezünk, de mi magunk eltekintenénk a tüzes élményektől.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A hely fő attrakciója, ami Bowen szerint máshol nem kapható az országban, az a Ma La Tang (3180 Ft). A név tulajdonképpen egy levest takar, de magát a levest nem kell megenni, csak a benne lévő 16-féle alapanyag melegen tartására, és fűszerezésére szolgál. Azt pedig nagyon tudja: egy 15-féle különböző fűszert és rengeteg csilit koncentráló fűszerolajjal van nyakon öntve az egész, aminek köszönhetően még a hallójárataink is lángoltak. Ha az előbb említett üvegtészta leves a náthát kúrálja, akkor a Ma La Tang a holtakat is felébreszti.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A benne lévő „betétek” között pedig minden megtalálható: garnéla, halgombóc, kínai kolbász, csirkehús, burgonya, kétféle tofu, pak choi, brokkoli, fafülgomba és több különböző tészta is. A levesbetétek mellé rizst kapunk, rendeléskor pedig kérhetjük közepesen, vagy nagyon csípősen – a mi ízlelőbimbóinkat a közepes intézte el egy fél órára, pedig a levest nem is kóstoltuk, akkor sem, ha Bowen szerint a hazai vendégek a hagyományokkal dacolva gyakran leküldik azt is. Az adag egyébként hatalmas, két főnek bőven elég.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Még egy levest kóstoltunk, ez szintén nem volt mentes a tüzes fűszerektől, de az előzőhöz képest meg sem kottyant. A marhatésztaleves (1580 Ft). A Bowen szülővárosából, Lancsou-ból származó leves hasonlít a pho-re, de a vietnámi leves könnyed fűszerességéhez képest jóval, harapósabb, ízesebb fogással van dolgunk – betétnek nagy mennyiségű tészta, hajszálvékonyra vágott marhahús és pak choi van benne.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Bár az étlapon lévő neve nem mutatja, hogy igazi kínai specialitással van dolgunk, de a sült csirkefalatok (1590 Ft) Kínában olyasféle összgyerek-kedvencnek számít, mint nálunk a chicken nuggets. A fűszeres bundában sült kis csirkemell csíkok alig vastagabbak, mint a cipőfűzősajt szárai, a bundának köszönhetően mégis kellemesen szaftosan maradnak, és nem száradnak ki.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A Ma La Tang mellett a Tongue Tip másik specialitása a kínai barbacue – természetesen a két fentebb nevezett tartomány fűszereivel. Viszonylag széles a választék, az egyszerűbb csirke- és marhanyársaktól kezdve a zöldségeken át a pacalig és zúzáig juthatnak a bátrabb vállalkozók. A nyársak 250 Ft és 350 között mozognak árban, de mivel egy nyárs azért nem fog minket földhöz vágni, érdemes 4-5-félét berendelni belőlük, főleg, hogy valóban speciális, de nem szokatlan az ízesítésük.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az utolsó két fogásunk is olyasmi volt, amibe neheten szaladunk bele a Monori út környékét leszámítva: a hagymás garnéla üvegtésztával (1680 Ft) egy könnyed, nem túl csípős, ugyanakkor fűszeres tésztaétel, míg a fésűkagyló üvegtésztával (980 Ft/db) a kagyló héjában tálalt kis adag, szószos üvegtészta Szent Jakab kagylóval a tetején.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Mindkettőt annak ajánljuk, aki nyitott a különleges ízkombinációra, de egyenlőre nem akar sem kínai pacalt, sem túl nagy mennyiségű kapszaicint vinni a szervezetébe.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

A Tongue Tip egy remek választás, ha kíváncsiak vagyunk a valódi kínai ízekre, ha nem akarunk kimenni a Monori út környékére, vagy ha kicsit ki szeretnénk lépni a komfortzónánkból, illetve ha rajongunk a csípős ízekért.

Hasonló tartalmak