A Tipton és az Octogon magazin egy közösen tervezett, limitált szériás szemüvegkeretet-kollekcióval tiszteleg az idén százéves Bauhaus mozgalom előtt.

A 20. század elejének egyik legnagyobb hatású irányzata, a Bauhaus idén ünnepli alapításának századik évfordulóját. Bár hivatalosan csak tizennégy évig működött, ennek ellenére a modernista építészet, dizájn, tárgykultúra, lakberendezés, tipográfia egyik legmeghatározóbb befolyásoló tényezőjévé vált. 

A mindössze száz darabból álló Bauhaus100xOCTOGON by Tipton nevű kollekció a 2019-ben százesztendős  Bauhaus előtt tiszteleg egy új, limitált szériás szemüvegkeret-kollekcióval, melynek tervezője Tipton designere, Hukaya Simon

A Bauhaus-keret megtervezése érdekes feladat volt – fejti ki a tervező. – Nehéz volt megtalálni a kiindulópontot, mivel magát az irányzatot egyáltalán nem könnyű definiálni. A Bauhausnál például egy tervező sem csinált soha szemüvegkeretet, így nem volt előttünk egy példa, amiből kiindulhattunk volna. Van egy széles körben elterjedt, de kicsit felületes nézőpont a mozgalommal kapcsolatban. Az alapformái közé a kör, a négyzet és a háromszög tartozik, az alapszínek pedig a piros a sárga és a kék. Ebből indultam ki, ugyanakkor az építészet is fontos szerepet játszott.”

„Épületeket is tanulmányoztam, ahol a félkörök, kör négyzet tömegek, és ezekkel kezdtem játszani. Fontos szempont volt közben a hordhatóság is, így állt össze a design lényege. Ha alaposan megvizsgáljuk a körszemüveget, észrevehetjük, hogy a keretén lévő vonalak között van egy rend, egy összefüggés.” A kollekciót október 10-én mutatják be a nagyközönségnek.