shopping

szerkesztés

Ahova még mindig presztízs bekerülni: új helyszínre költözik a WAMP – interjú

Szerzők

  • Jász Annamária

2019. 10. 04. 11:45

A WAMP (vagyis Vasárnapi Művész Piac) már 10 éve meghatározó hétvégi programja a budapestieknek. A magyar tervezők saját tervezésű, kisszériás termékeit felvonultató vásár ügyvezetői teendőit április eleje óta Sáfri-Ványi Luca látja el, aki végzettségét tekintve jogász, korábban pedig szociális területeket érintő uniós pályázatokkal, később marketinggel, rendezvények szervezésével foglalkozott. Cégvezetői tapasztalata jól egybevágott érdeklődési körével, hiszen korábban is lelkes WAMP-ra járó volt.

WLB: Emlékszel még, mi volt az első dolog, amit a WAMP-on vásároltál?

Sáfri-Ványi Luca: Egy piros gyűrűt, ami télies, gyapjúszerű anyagból készült, olyan volt, mint egy pulóver. Különleges volt, ezért is tetszett meg. Unokatestvéremnek vettem ajándékba karácsony előtt. Leggyakrabban az ünnepek táján vásároltam a WAMP-on, de vettem részt workshopon is. Számomra tipikus barátnős vasárnapi program: jó körbesétálni egy kávéval, beszélgetni, lelassulni.

WLB: Hogy látod, sokat változott a budapesti dizájnvilág azóta?

S.V.L.: Rengeteget, de a WAMP még mindig nagyon fontos találkozási pont. Hiába jelentek meg időközben fashion store-ok, showroomok, webshopok, még mindig ez az a hely, ahol személyesen találkozhatunk a tervezővel, aki így rögtön kap visszajelzést a munkájáról. Az urbánus találkozási pont jellegét tehát továbbra is megtartotta a WAMP. Másrészről a fiatal alkotók számára még mindig presztízs ide bekerülni, nem a nulláról kell indulniuk. Sok pályakezdő érkezik felsőfokú művészeti képzettséggel, akik tehetségesek, de a boltnyitáshoz elengedhetetlen a tőke és bizonyos fokú ismertség. A WAMP-on egyszerre 2-3000 emberrel találkozhatnak egy nap alatt, ami nagyon jó lehetőség, hogy megismerjék őket.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

WLB: Aki képben van a hazai dizájnban, ismeri az alkotókat, tudja, honnan rendeljen, melyik showroomot keresse fel. Jól sejtem, hogy a WAMP változatlanul inkább azoknak szól, akik annyira nem bennfentesek a dizájnban, de nyitottak rá?

S.V.L.: Akiket elsőként említettél, azok a társadalom szűkebb rétegéhez tartoznak; nálunk valóban inkább az a többség fordul meg, akik az elérhető dizájnt keresik. Mi még mindig ezt képviseljük, nem a megfizethetetlent. Voltak olyan prekoncepciók a WAMP-ról, hogy nagyon drága – igen, drágább, mint a fast fashion, de nem is lehetne egy árban vele, hiszen számos többletköltsége van egy terméknek (a minőségi alapanyag, a kreativitás, az egyedi gyártás), ráadásul ezek az alkotók sokszor egyedül dolgoznak, a beszerzéstől a pénzügyekig mindent maguk intéznek. Úgy gondolom, a középosztálybelieknek ez elérhető és megfizethető dizájn, és ez természetesen nem azt jelenti, hogy valakinek a ruhatára csak tervezői darabokból áll. Ha egy szezonban egy-egy kiegészítőt be tud innen szerezni, az is feldobja, egyedivé teszi a megjelenését. Más a vásárlás élménye is: nem ugyanaz találkozni az alkotóval, meghallgatni, hogyan készítette az adott terméket, hol van a műhelye, mint berohanni a boltba, és leakasztani egy ruhát a vállfáról.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

WLB: Gondolom, sokan jelentkeznek kiállítónak. Mi alapján válogattok közülük?

S.V.L.: Hetente átlagosan 5-10 új jelentkező van. Ez elég nagy szám. A zsűrizés fő szempontjai, hogy innovatív, minőségi kivitelezésű, trendkövető, egységes, ötletes dizájntermék legyen, és illeszkedjen a vásárképhez. Akit elutasítunk, 180 nap múlva újra jelentkezhet.

WLB: Azt látom, hogy nagyon sokan pályát módosítanak, kézműveskedni kezdenek, egyéni hobbijaikat próbálják szakmára váltani. Sok ilyen alkotó keres meg titeket?

S.V.L.: Igen, érezzük a trendet. A WAMP iparművészekre, MOME-ről kikerült tervezőkre épített az induláskor, és sokan most is onnan érkeznek. De nem kizárt, hogy valaki hobbiművészként bekerüljön, bárki jelentkezhet, a zsűrizési szempontok adottak.

WLB: Az október 6-ai WAMP helyszíne a Bálna lesz. Hogyhogy költöztök?

S.V.L.: A Bálna évek óta tervben volt, izgalmas helyszín. Az épület egyedi dizájnja, az első emeleti nyitott tér, az üvegfelület illeszkedik a vásár hangulatához. Illetve kicsit fiatalítani szerettünk volna, azt éreztük, nyitnunk kell, a Bálna az elmúlt években egy igazi pezsgő találkozási pont lett. Reméljük, a törzsközönségünk utánunk jön, és meg tudunk új rétegeket is szólítani.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

WLB: Kit emelnél ki az október 6-ai WAMP-ról?

S.V.L.: Ez az októberi vásár mindig kiemelt eseményünk, mivel a Design Hét keretében rendezzük meg. Több mint 100 kiállítónk mindegyike különleges és egyedi termékkel készül, többségük a most vasárnapi vásáron mutatja be őszi-téli kollekcióját. Már beszerezhető lesz az ARTISTA új ruha-és táskakollekciója, amit a Milánói Divathéten mutattak be először. A hónap tervezője, Ilyés Juli pedig új, Trónok harca ihlette fülbevalóival készül. Mindig igyekszünk színesíteni a vásárt, most a szentendrei Ferenczy Múzeum hozza el hozzánk fotókiállítását.

WLB: A Budapesten megforduló turisták növekvő száma a WAMP-on is érezhető?

S.V.L.: Helyszínenként változó, az Erzsébet térre sok külföldi jön, ott nagyon nagy az átmenő turistaforgalom. A Bálna környékén már most is számos turista fordul meg, de egyedi együttműködések kialakítására törekszünk, annak érdekében, hogy a külföldiek céltudatosan megtaláljanak minket.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

WLB: Már Bécsben is van WAMP. Nagyon más a közeg?

S.V.L.: 2014 óta vagyunk jelen Bécsben, több mint 100 kiállító gyűlik össze egyszerre a Múzeumi Negyed előtt. A budapesti és a bécsi vásár átjárható, de a kinti kiállítóknak csak egy része magyar, a többi külföldi, az osztrákoktól, a szlovákokon át a csehekig sokan jelentkeznek különböző országokból. Felül kellett vizsgálni a zsűrizési szokásainkat, mert más az ízlés, Bécsben az itthon nagyon kirívónak számító holmikat is megveszik. Képzelj el egy fekete biciklibelsőből készült óriási nyakéket, kiálltak belőle a szelepek, amikbe piros tollak voltak bedugdosva. A tervező kint hármat is eladott, míg itthon ez nehezebb lenne. Különbség az is, hogy kint sokkal jobban tudjuk használni a teret, több a szponzor és a kísérőprogram, rendszeresen tartunk workshopokat, van DJ, Aperol Spritz-et osztogatnak – legutóbbi alkalommal koktélospohárral sétálgattak a vásárlók.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

WLB: Mindez anyagi kérdés, vagy inkább látásmódé?

S.V.L.: Inkább látásmód, nyitottabbak az emberek, persze nem lehet általánosítani. Talán mondhatjuk, hogy bevállalósabbak, merészebbek mind az anyagok, mind a színek tekintetében. Még ha jobb is az osztrákok anyagi helyzete, azért megfontoltan költenek, átgondolják a vásárlásukat. Nyilván kevésbé árérzékenyek.

WLB: A környezettudatosság most már szinte alapfeltétel minden rendezvénynél és vállalkozásnál. Látjátok a változást a WAMP kínálatában is?

S.V.L.: Igen, abszolút. A vásárlói igényekben is erősödni látszik a környezettudatosság és a fenntarthatóság, egyre többen keresik a tartósabb, minőségi alapanyagú termékeket. A WAMP pozícióját ez csak erősíti, ugyanis a mi kiállítóink pont ezt képviselik, a slow fashiont. A textilipar környezetre gyakorolt káros hatása hatalmas mértékű, ennek ellenére vannak világmárkák, akik évente 15-20 kollekciót bocsátanak ki. Mivel ennyi ruhára nincs szükség, a gyártás során történő szennyezés mellett a pazarlás problémáját is felveti. Ezzel szemben kiállítóink hosszú élettartamú termékeket kínálnak, ráadásul alkotóink között egyre elterjedtebb a zero waste szemlélet is, vagyis a hulladékmentes technológia, amit újrahasznosítás révén érnek el. Hogy egy példát mondjak, a novemberi hónap tervezője nálunk a Müskinn lesz: ők újrahasznosított anyagokból készítenek táskákat.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

WLB: Milyen jövőbeli terveitek vannak?

S.V.L.: Folyamatosan inspirálódunk, igyekszünk új ötletekkel, programokkal kiemelkedőt nyújtani a dizájn kultúra területén. Most ősszel közreműködünk egy dizájn webshop kialakításában, karácsonyi vásárokat szervezünk Budapesten és Bécsben párhuzamosan. Jövőre szeretnénk tovább erősíteni a jelenlétünket a Bálnában, továbbá új kisebb, izgalmas helyszínekre is eljutni, mint például Szentendre. Külföldi új projektekre is mindig nyitottak vagyunk, idén sikerült Shanghaiba is eljutni a WAMP-nak.

Hasonló tartalmak

Admin mode