Szponzorált / kultúra

szerkesztés

Válaszd az életet! – a Trainspottingot mutatja be a Thália Színház

Szerzők

  • sponsored WLB

2019. 10. 11. 12:43

Az 1993-ban írt regény és a belőle készült kultfilm sajnos még ma is aktuális mondanivalókat tartalmaz, így van helye a Thália új stúdiójában, a Télikert színpadán.

Irvine Welsh 1993-as regénye a 90-es évek kultuszkönyve lett, azóta folytatásai is születtek. A lerobbant Edinburgh-ben tengődő heroinfüggő fiatalok kilátástalan mindennapjait bemutató könyv súlyos társadalmi problémákat tár az olvasó elé, mégis csak azután lett igazán népszerű, hogy Danny Boyle 1996-ban korszakalkotó filmet készített belőle. Talán még kevésbé ismert tény, hogy még a film megszületése előtt színpadra alkalmazta a könyvet Harry Gibson. Ezt a darabot mutatja be nemrég megnyitott, kísérletezőbb alkotásoknak szánt stúdiószínpadán a Thália Színház.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A legtöbbeknek ma is a Ewan McGregor főszereplésével készült alkotás jut eszébe a Trainspottingról, de annak sodró, energikus világával szemben a színpadi változat egy lassabb, elvontabb hangvételt üt meg, és a szereplők belső világába vezeti a nézőt. Négy színész játszik el 12 szerepet, de főleg Mark Renton (Mózes András) szemszögéből és narrálásával látjuk kibontakozni a cselekményt. Bán Bálint többek között Tommy és Beteg Fiú, Szabó Győző az erőszakos stílusáról hírhedt Francis „Franco” Begbie, Szabó Erika pedig June, Lizzie és Alison szerepében tűnik fel.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Mellettük kitüntetett szerep jut a díszletnek: mozgatható, habszivacsból készült geometriai formákból áll össze, amelyekről elsőre a színes cukorkáknak tűnő dizájnerdrogok jutnak eszünkbe. Összetett szimbolika rejtőzik mögöttük: puhák, lágyak, jó beléjük zuhanni, akárcsak a heroin bódulatába, ugyanakkor falként köréjük is zárul. A színészek az adott jelenetnek megfelelő funkciót is találnak nekik: ágy, asztal, vécé, terheshas, kiságy vagy épp a belövés rítusa.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Nagyon fontos, hogy a rendező, Horváth Csaba koreográfus, a Forte Társulat alapítója-vezetője eredetileg a táncművészet világából jön. Az előadásban látható mozdulatok majdhogynem egyenrangúak a kimondott szöveggel, és a rendező ezt a mozgásszínházra jellemző stílust remekül illeszti a belső monológok, füzérszerűen összefűzött jelenetek, érzelmi állapotok árnyalására. Különösen jól leírhatóak vele a kábítószerek által előidézett szélsőségek, a vágyakozás feszültsége, az elernyedés megnyugvása vagy épp a tragikus következmények.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Amilyen minimalista a színpadi környezet, annyira bővelkedik a részletekben a szövegkönyv, amely hű az eredeti regény stílusához, vulgáris nyelvezetéhez. Így elég naturalista módon tárulnak fel junkie hőseink brutális „kalandjai” (és a film rajongóinak is minden bizonyára ismerős emblematikus jelenetek), amelyekben a függőség szomorú szabályainak megfelelően mindennél, de mindennél fontosabb, hogy minél hamarabb cucchoz jusson az ember.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Aki ismeri az eredeti regényt vagy a filmet, annak nagyon érdekes lehet a kultikus sztori kísérleti, formabontó megközelítése, ami ugyanakkor arra is alkalmas, hogy általánosabb érvényű megállapításokat is tegyen a drogok világáról.

Trainspotting

  • október 12., 13., 18., 19., november 9., 10., 21.

  • Thália Télikert
  • 1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.

  • Részletek

Hasonló tartalmak

Admin mode