Az idén 25 éves MUS-E Magyarország vezetésével ma délután 15 órától fővárosi kisiskolások csoportja, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei (összesen több mint 100 gyermek), és egy 25 fős nemzetközi delegáció őszi témájú magyar népdalokat énekelnek a Vörösmarty téren. A flashmob egyben "évnyitó" is: a MUS-E minden évben ezen a napon indítja aktuális programját, és azért, mert mind a A MUS-E program, mind a Zene világnapját ugyanaz a személy álmodta meg: Yehudi Menuhin.

A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram 1994-ben indult útjára gyerekek, pedagógusok és művészek bevonásával. Célja az elfogadásra, önkifejezésre, együttműködésre, proaktivitásra és kreativitásra nevelés a művészetek segítségével. A programot manapság tíz európai ország nagyjából 400 iskolájában alkalmazzák, évente közel 40 ezer gyermek bevonásával, és 1000 művész közreműködésével.

Nálunk idén ősszel 6 település (Budapest, Debrecen, Békéscsaba, Tatabánya, Győr és Zalaegerszeg) 19 alsó tagozatos osztályában folytatódik a program. A magyar MUS-E program a beindulása óta közel 1000 kisdiákkal foglalkozott éveken keresztül. Többen közülük kiváló eredménnyel végezték el az általános iskolát és a gimnáziumot, számos kulturális és közismereti versenyen nyertek, aktív, gondolkodó és alkotó emberekké váltak.

A mai flashmob szerves része az idén Budapesten megrendezésre kerülő We All Count (Mindannyian számítunk) elnevezésű nemzetközi szakmai találkozónak, amelynek
célja a jó gyakorlatok megismerése, azok megosztása és átadása, majd egy közös európai beavatkozási modell megalkotása, amelyet a jövőben más európai intézmények is szabadon tudnak alkalmazni.