Háromnapos fesztivállal, szeptember 26-28. között búcsúzik a közönségtől a Budapest Park, a főváros legnagyobb szabadtéri koncerthelyszíne. De még zárás előtt, idén egy új prokjektet is indítanak Bin There néven: az idény fellépőinek hátrahagyott tárgyait árverezik el a rajongók között, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják.

A Bin There projekt egy elkötelezett zenerajongó, Sipos András fejéből pattant ki egy 2005-ös Nine Inch Nails-koncert után, amikor pont rajta landolt a gitáros szétzúzott hangszere, amit behajított a közönség közé. Amit más használhatatlan szemétnek gondol, az neki aranyat ért – innen jött az ötlet, hogy esetleg ezt a rock and roll-hulladékot is újra lehetne hasznosítani, mert ahogy számára sokat ér egy széttört gitár vagy akár egy törött dobverő, úgy a többi rajongónak is.

Hosszas, több évig tartó érlelés és előkészítő munkálatok után végül összeállt a Bin There névre keresztelt projekt, ami mögé a Budapest Park lelkesen beállt. Az idei fellépők, Iggy Poptól és a Disturbed-től kezdve Zaz-on át a Sum 41-ig és a Thirty Seconds To Marsig, nem beszélve a hazai zenekarok egész soráról, rengeteg tárgyat hagytak maguk után a színpadon meg a backstage-ben. Ez a legtöbb embernek szemét, ám egy rajongónak valódi zenekari ereklye, kincs: törésig püfölt dobverők, szakadásig nyűtt gitárhúrok, setlistek, meg ami még a helyszínen maradt, mind egy-egy megismételhetetlen, de felejthetetlen koncert jelképes tárgyai.

Ezeket aztán egy, a zenekar, az előadó által aláírt időkapszulába zárták, az ezekből összeállított kiállítást pedig bárki megnézheti a Budapest Park záró hétvégéjén, a Kapuzárási Pikniken. Majd a kapszulákat október 11-től online elárverezik, így bárki lecsaphat ezekre az exkluzív, a fellépők által igazolt és szignózott tárgyakra, melyekből ráadásul nincs még egy a világon. A befolyt összeg 100%-át jótékony célra fordítják, a Zenével A Rákos Gyermekekért Alapítványnak ajánlják fel.

A Budapest Park idén egyébként nagyon jó évet zárt, a Planet 8 fantázianévre keresztelt idény 88 koncertnapján több mint 600 ezer vendég fordult meg, ami elég szép szám, és éppen 100 ezerrel több, mint a tavalyi összesített nézőszám. A háromnapos zárófesztivál, a Kapuzárási Piknik szeptember 26. és 28. között zajlik majd, és zeneileg ugyanolyan változatos lesz, mint az egész éves program volt Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén. 26-án a 30Y lép fel (és az Árnyéknyúl meg a Carson Coma), 27-én itt tartja 5. születésnapi koncertjét és Budapest Parkos dalának premierjét a Margaret Island, utóbbinak ráadásul ez lesz az idei első fesztiválos koncertje a fővárosban (előttük a Mörk és a Chain Bridge Pop hangolja be a közönséget). Az utolsó napon, 28-án a Brains zárja a sort, és egyben a Budapest Parkot is (az ő előfellépőik Myra Monoka, valamint JumoDaddy lesznek).

A koncerteket követően sem lesz vége a bulinak: a 30Y után az ország kedvenc videódiszkója, a PressPlay veszi kezdetét. A Margaret Islandet a Lidocain Night különleges kiadása követi, ami a

Drakulics elvtárs című film hangulatát idéző party lesz, ahova a film egyik főszereplője, Nagy Ervin is beugrik DJ-zni. A Brains után pedig a slágerpartiban verhetetlen Necc Party lesz.

Bővebben itt vagy ott.