Hadd mutassuk be a Semmelweis utcai pizzás srácokat, a két Ákost, Gabót és sajátos stílusú vendéglátóhelyüket. A Local Korner ismerős lehet a Szondi utcából, ám a pizzázót egy éve már a belvárosban találjuk. Legtöbben az élmény miatt jönnek: jó a zene, mindenhonnan sugárzik a lazaság és vendégszeretet, finom a pizza, van sör, jókat lehet ejtőzni. A 32 centis változatokat magunknak állíthatjuk össze, de kérhetjük őket akár 60 centis, esetleg extracsípős változatban is, ha vállaljuk a kihívásukat. Várakozás közben pedig felrajzolhatjuk a falon lévő óriástérképre, honnan érkeztünk.

Mi lesz abból, ha néhány siófoki srác összeáll, felköltözik Budapestre, és belevág egy pizzás vállalkozásba? Jelen esetben egy kedves képregény (nézzünk szét a mosdóban!) és ami fontosabb: egy Local Korner nevű hely. Ha ismerős a név a Szondi utcából, akkor jó helyen tapogatóztok: 2014-ben egy itteni saroképület aprócska üzletében kezdődött minden – innen a név is.

A környékbeliek tudták, hova jöjjenek, ha jóféle pizzát szeretnének hazavinni, de a dolognak egy szépséghibája azért volt: a tér kicsinek bizonyult. Így fogták a sárga-fekete dizájnt, az óriástérképet (amin mindenki bejelölheti, honnan érkezett), fúrót, kalapácsot, és egy éve átköltöztek az Astoriához közeli Semmelweis utcába. Ez a hely ugyan nem sarkon áll, de cserébe tágas: akár a nagy közösségi asztalnál vagy épp a VIP részlegnek becézett kanapékon is jókat lehet enni, inni, ellenni.

Mert hogy a hely nem kifejezetten csak pizzázó, mondhatnánk élettérnek, hangulatjavítónak, nagyon óvatosan még bárnak is – kapható sör, bor, pálinka, bár a hangsúly nem az italokon van. Inkább az élményen, amihez sokat hozzátesz a sajttal töltött szélű pizza is, de a rendszeresen beosztásban lévő, nagydumás alapító csapat is.

Látogatásunkkor mi is találkoztunk velük; a tulajdonosi gárda most Gabót és a két Ákost jelenti. Ők Siófokról ismerik egymást, régóta haverok, mégis többfelől fújta őket össze a szél, és az ötlet, hogy nyissanak egy saját helyet. Az alapítók történetét a mosdó falán lévő képregényen lehet megismerni, azt pedig, hogy mi mindent alkottak és alkotnak együtt, például egy Korner szpesöl pizza formájábanA pizzák egyébként egyenárúak (2190 Ft) és egyenméretűek (32 cm), a tésztát és a feltéteket pedig magunknak válogathatjuk össze. És ott vannak a pizzagolyók is, amiket ha csak előételnek is, de nagyon ajánlunk.

Utóbbiak különféle ízesítésű sörkorcsolyának vagy snacknek felelnek meg, apró harapnivalók, amik nyolcas kiszerelésben érkeznek elénk, házi paradicsomszósszal. Mi ezeket különösen szerettük, praktikusak, finomak és ropogósak, ráadásul a sós változatokon túl ebből készül a szezonális desszert is – aktuálisan banános-mézes, Nutellás mascarponekrémmel.

A hely hangulata, stílusa olyan, mint a srácok maguk: laza, fiús, motoros, deszkás, gitáros, kicsit őrült. Ez azért is van így, mert minden az ő kezük munkája – a dohányzóasztal eredetéről kérdezzük őket bátran, lesz hozzá sztorijuk. És érdeklődjünk a pizzás kihívásokról is – mert nem csak Amerikát lehet felfalni. A Local Kornerben kétféle challange közül lehet választani; az egyik a mennyiségre (egy 60 centis pizzát kell párban elfogyasztani), a másik a csípősségre megy. Akárhogy is, a pultnál tudunk rendelni, és miközben várakozunk, olyat tehetünk, amit máshol vandálkodásnak hívnának: rajzolhatunk a falra.