Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Lemezbemutató, különleges afrikai előadók és francia lánytrió az A38 Hajón

Olyan sokféle izgalmas programmal készül az A38 az április 5-től 22-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztiválra, hogy egy cikkben is nehéz felsorolni. Mindenesetre megpróbáltuk; mi nem hagynánk ki Mörk lemezbemutatóját, Mitsoura hétévnyi szünetet követő visszatérő koncerjét, de a francia L.E.J. első hazai fellépését sem.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál könnyűzenei zászlóshajójaként az A38 idén is sok érdekességet tartogat az eseménysorozat közel három hetére. Már a fesztivál nyitónapján egy fiatal osztrák üstökös, a Soap&Skin tavalyi albumát hallhatja a közönség, itthon először. A pont aznap 29 éves művésznő klasszikus hangszerekkel vegyített elektronikus kamarapop muzsikája ugyanazon a színpadon ígér éteri élményeket, ahol hazánkban annak idején először játszott.

Másnap, április 6-án egy kifejezetten erre az alkalomra összeállt formációval találkozhatunk: két magyar csapat több neves afrikai előadóval szövetkezve viszi színpadra a United in Sound: Cosmic Forces of Oneness nevű bulit. Magyar oldalon ott lesz az afrikai zene hazai nagyágyújaként ismert The Mabon Dawud Republic, illetve a két hónapja Highlights of Hungary-díjra jelölt, Bognár Szabolcs által életre hívott Ábáse projekt. Hozzájuk csatlakozik erre az egyetlen estére a kologo-virtuóz, ghánai Stevo Atambire, a kortárs nigériai jazz trombitás fenegyereke, Etuk Ubong, valamint a hagyományos dallamokat elektronikával kombináló, nigériai Wayne Snow.

Egy hétre rá egy hatalmas visszatérés következik: Miczura Mónika hét teljes évnyi kihagyás után lép újra színpadra Mitsoura nevű formációjával. Mitsou elképesztő karakterű énekét a Neóból ismert Moldvai Márk által lepakolt, sűrű atmoszférájú hangkollázsok támogatják meg, amelyeket erőteljes vizuális elemek emelnek magasabb dimenzióba. A koncert a népzenei hagyományokat a jelenkor technológiájával vegyítve különlegesen látványosnak ígérkezik.

A közösségi médiában jártasabbak számára a L.E.J. hazánkba látogatása valódi könnyűzenei szenzációnak tekinthető, a francia énekesnők triója ugyanis ott indult meg szélsebesen egy feldolgozásvideóval a világhírnév felé. Rafinált vokális szólamaikat szellemes hangszeres effektusok és egyikük csellómuzsikája teszi kerekké – új albumuk alapjait is ezek adják, amelyet most először hallhat élőben a magyar közönség.

Húsvét napján pedig felkerül a cseresznye az A38 fesztiválprogramjára: az elmúlt években a hazai könnyűzenei szcénába berobbanó Mörk ugyanis ekkor mutatja be a The Resurrection of Mörk című EP albumát, amely a tavaly októberi The Death of Mörk ellenpontjaként olvad egybe azzal egy nagylemezzé. A soul- és funkalapokra építkező együttes koncertjén így izgalmasan vegyülnek majd a komorabb témák egy felszabadultabb atmoszférával – a fesztivál utolsó előtti napján intenzív élménnyel engedve útjára a nézőket.

Bővebb információ ITT.

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A