budapest

szerkesztés

Nézz a lábad elé! – játékos járdafestések jelentek meg Budapest utcáin

Szerzők

  • We Love Budapest

  • sponsored WLB

2018. 09. 07. 15:22

Ezentúl nemcsak a könyvekben, a tévében vagy a múzeumban találkozhatunk dinoszauruszokkal és a Naprendszerrel, hanem Budapest különböző pontjain is fellelhetjük őket, méghozzá a járdákon. Mindezt a Főváros és a MOME egy közös – a városi tereket a dizájn és a gyerekbarát felfogás mentén alakító – projektjének köszönhetően.

Különösen ajánlott a lábunk elé nézni, ha a VIII. kerületben vagy Csepelen járunk, ugyanis így dinókat, ugróiskolát, szorzótáblát és a Naprendszer bolygóit is felfedezhetjük a járdákon. A Fővárosi Önkormányzat és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös projektjének köszönhetően a városrész több pontján is feltűntek a színes járdafestmények, ezzel szemléltetve, hogy hogyan lehet a sokszor szürke közösségi terekbe és közterületeketbe életet, játékosságot, dizájnt és még oktató jelleget is vinni.

Fotó: Rácmolnár Milán

A dolog nagyon jópofa, és kifejezetten a gyerekeknek szól: a kutatási munka során az alkotók célirányosan azt vizsgálták, hogy hogyan lehetne színesebbé, izgalmasabbá tenni a mindennapi útvonalat a játszóterektől az óvodáig és iskoláig. Ennek eredményeként született meg a Gyermekbarát város program, amely Budapesten elsőként a Józsefvárosban mutatta meg elképzeléseit: a játékos és edukatív felfestések 2018 tavaszán kerültek ki a VIII. kerület több helyszínére. Nemrég pedig (szeptember elején) Csepelen bukkantak fel a különleges járdafestések, hét frekventált helyen, ugyanis Csepel Önkormányzata is csatlakozott a Főváros által életre hívott programhoz.

Fotó: Rácmolnár Milán

A járdafestmények különböző témaköröket ölelnek fel, és mindegyikhez tartozik egy-egy újragondolt, látványos feladvány vagy jellegzetes szimbólum: ugróiskola, szorzótábla vagy épp találós kérdés. A dinoszauruszoknál méreteket láthatunk felfestve viszonyításként, de a gyerekek megismerhetik azt is, hogy milyen bolygókból áll a Naprendszer, és találkozhatnak az időmértékes ugróiskolával is Varró Dániel versrészlete alapján.

Fotó: Rácmolnár Milán

Fotó: Rácmolnár Milán

A projektet a Fővárosi Önkormányzat, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és az alkotók – a MOME EcoLab kutatócsoportja – olyan példaértékű modellnek szánják, melyet a jövőben több budapesti kerületben is örömmel megvalósítanának. Idén ősszel még csatlakozik az I., III., V., XII., és XVII. kerület is a Gyermekbarát városhoz, így hamarosan még több budapesti utcán sétálva találkozhatunk a játékos járdafestményekkel.

Hasonló tartalmak

Admin mode