Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Zöldségek és kultúra egy helyen – egyedülálló piaccal gazdagodott Újpest

Szerzők

  • Jász Annamária

2018. 09. 06. 18:08

Több évtizede nem volt ilyen volumenű beruházás Újpesten, mint amilyet szeptember 1-jén átadtak a IV. kerületi lakosoknak. Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok, illetve az UP Újpesti Rendezvénytér kapott helyet a modern, háromszintes, üvegfalú épületben a Szent István téren. Mindez a városközpont átalakításának első lépése volt.

Az újpesti főtér hangulatát az István út felől nézve meghatározza az impozáns, szecessziós stílusú városháza, mögötte pedig az Egek Királynéja templom, ami mellé a kerület rendezvényeit, városnapokat, koncerteket szokták szervezni. A régi, 70-es években épült, kissé lepukkant vásárcsarnok már kevésbé járult hozzá a harmonikus összképhez, mégis, mikor szóba került egy új piac építésének terve, azt nem a lerobbant komplexum helyére szánták, hanem mögé. A munkálatok alatt így még üzemelhettek a standok, és bár a régi épületek még éles kontrasztot képeznek a csilli-villi, sajtóban és közbeszédben „repülőtérként” elhíresült új csarnokkal, nemsokára elbontják őket, hogy egy nagy, parkosított placcot hozzanak létre a Szent István téren. A fejlesztés második része egy-másfél év múlva készülhet el, és látványos eleme lesz, hogy a vásárcsarnok fölötti szintekre egy magasított promenád vezet majd át a parkosított téren. Ennek egyelőre csak egy kis csonkja látható a főbejáratnál.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A helyiek viszont szeptember 1-jén birtokba vehették a Firka Stúdió tervei alapján felépült piacot, és ízelítőt kaphattak a kibővült funkciókból is. Nagy volt a nyüzsgés, operaénekes, mesemondók, zsonglőrök, pantomimesek, bohócok, bűvészek is felléptek a nyitónapon, ahol megnyíltak a második emeleten berendezett rendezvényterek is. Az „UP”-ba mozgólépcsővel is lehet jutni az előtérből, ahol lesz majd egy kis színpad, oldalán pedig padokon, utcabútorokon lehet múlatni az időt. A tervek szerint még videójátékokat is elhelyeznek, ezzel a fiatalabb korosztályt szeretnék megszólítani. Az egész olyan benyomást kelt, mint egy alternatív pláza, ahol lehet shoppingolni, csak épp fast fashion üzletek helyett zöldség-gyümölcsös standok, húsospultok állnak rendelkezésre, multiplex mozi helyett pedig színházba, koncertekre, kiállításokra vagy jógaórákra, kismamaklubokba lehet járni.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Még nem teljesen fejezték be a munkálatokat, a nagy rendezvényteremben például épp ottjártunkkor alakították át a betonszínpadot fapadlóssá. Dicséretes, hogy a legmodernebb technikával látták el a 650 négyzetméteres teret: egyelőre egy üres teremnek tűnik, de a 240 fős lelátó a falba illeszthető és kihúzható, elöl a színpadnál pedig lépcsőzetesen a mélybe süllyeszthető a további 230 főnek kényelmes ülőhely. Az első látásra a padlóval egy szinten lévő színpad így kiemelkedik majd.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Két kisebb terem áll rendelkezésre a különböző órák, foglalkozások számára, a nagyobbik mobilfallal átalakítható, több részre osztható vagy épp összenyitható a kávézóval, amely az előtérben kapott helyet. Innen egy tágas teraszra lehet kilépni.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Megnyugtató, hogy a nagy belmagasságú, letisztult, beton-üveg vásárcsarnokban a modern hangulat ellenére a zöldségek-gyümölcsök árai ugyanolyan alacsonynak tűntek, mint a régi csarnokban. Reméljük, így is marad. A földszinten 169 árusítóasztal, 3 zöldség-áruda sziget, 39 üzlethelyiség található, az első emeleten, ahonnan pompás kilátás nyílik az alsó szinten nyüzsgő sokaságra, hentesüzletek, étkezdék, pékségek kaptak helyet.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az épülethez tartozik még egy kétszintes mélygarázs is. Panorámaliftek szállítanak az emeletek között, de a főbejárat a már említett mozgólépcsővel szinte teljesen elkülönül a piac funkciótól, úgyhogy nincs rá sok esély, hogy a sült hús és a hal szaga keveredjen a matinéra érkezők parfümjének illatával. Mindenesetre szuper kísérlet, hogy a kerületiek mindennapjait egy helyen összpontosítják, és ezzel Újpesten mintha megvalósulna a klasszikus piacok régi, közösségkovácsoló- és megtartó funkciója is.

Hasonló tartalmak

Admin mode