Az egykori Szerpentin Szalon a Budai Várnegyed talán legkedvesebb, időn és téren kívül eső helyisége volt. Legalábbis Katona Éva, Hitka Viktória és Doszpot Gabi így gondolta – szinte mindennap betértek oda, volt hogy egy kávéra, máskor csak úgy, különösebb ok nélkül, mert szerették a hangulatát. Így amikor a tulajdonosa közölte velük, hogy kinőtték a Hunyadi János út 23/A alatti üzletet, egyből tudták, hogy át kell venniük – hamarosan pedig megnyitott a NOS, ami egy kicsit minden: brunch-ok és workshopok helyszíne, bolt és közösségi tér, de kávét is kaphatunk.

Katona Éva, Hitka Viktória és Doszpot Gabi mindannyian más területen aktívak: míg egyikük a sajtósi munkája mellett az ëviköt márkát csinálja, másikuk könyveket illusztrál és "beszélő tányérokat és teáskészleteket" készít, Gabi pedig lakások felújításával és adásvételével foglalkozik; de a barátság mellett összeköti őket, hogy mindhárman a Várnegyedben laknak, alig pár percre egymástól és az egykori Szerpentin Szalontól. Szinte minden délután betértek oda, volt, amikor egy kávéért vagy hogy valami elfeledett kincset találjanak, máskor pedig szimplán az ottani hangulatért. Így amikor a tulajdonosok bejelentették, hogy kinőtték a helyiséget és elköltöznek, hárman eldöntötték, hogy átveszik az üzletet és továbbviszik annak szellemiségét.

A NOS ugyanis se nem kávézó, se nem second hand/vintage bolt, bár mindkettő elemei megtalálhatók benne. A három tulajdonos leginkább közösségi térként szereti definiálni, ahol jól megférnek egymás mellett a brunch-ok és a workshopok, a nagymamáiktól örökölt antik portékák és az általuk tervezett termékek. Ennek ellenére ottjártunkkor végig hangsúlyozták, hogy nem egy concept store-t szerettek volna, a saját munkáikon kívül más művészek termékeit hiába is keresnénk itt.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem bukkanhatunk kincsekre, keressünk akár egy kézzel kötött, meleg pulóvert vagy sapkát télire, tényleg személyes(nek ható) felirattal díszitett porcelánbögrét, szamárfüles, régimódi lányregényeket, hímzett párnákat vagy bármi mást. A kávé pedig, ha valamit vásárolunk, ingyen van, ha pedig nem, akkor "köszönik a borravalót". De az sem baj igazából, ha konkrét célok nélkül érkezünk és valahogy ottmaradunk, mert megtetszik a hely hangulata – valódi közösségi térként szívesen látnak minket a nyitvatartási idő egésze alatt.

Ráadásul a maradék napos órában még a teraszukról is dolgozhatunk és figyelhetjük az elhaladó forgalmat, vagy tanulhatunk kötni a Stitches 'n' Bitches aktuális felvonásán. De igazából bármikor érkezzünk is, úgy érdemes tervezni, hogy nem fogunk hamar szabadulni innen; valahogy megáll az idő, amint belépünk.