Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Fedezd fel Budapest titkos kertjeit a családdal! – ilyen a Városi Zöld Füzet

Szerzők

  • sponsored WLB

2018. 09. 12. 16:15

Nemrég megjelent a Városi Zöld Füzet nevű, ingyenes, családi foglalkoztatókönyv, amelyben Budapest zöld területeiről és azok rejtélyeiről olvashatunk. Mindezt gyerekbarát módon, feladványokkal, játékokkal tarkítva, amivel az egész családot be lehet nevezni egy kalandos kirándulásra. A kiadvány célja, hogy szeretteinkkel közösen ismerhessük meg a város sokszor titkosabb parkjait, kertjeit, tereit, zöld területeit, miközben gyönyörű panorámák, illatozó kertek, élettel teli tanösvények, őshonos fák tárulnak elénk.

Mindig nagy öröm, ha egy szép és igényes kiadvány születik a városról, és külön klassz, ha edukatív és gyerekbarát jeligék is társulnak hozzá. A Városi Zöld Füzetnél mindez megtörténik,tulajdonképpen egy családoknak szóló, interaktív foglalkozatókönyvről van szó, mely tippeket ad arra, hol találunk a fővárosban meglátogatnivaló zöld területeket. Nemcsak a helyeket nevezi meg, hanem mesél is róluk, amiben egy hipszterszemüveges oroszlán és egy griff van segítségünkre.

Fotó: Deák 17 Gyermek És Ifjúsági Művészeti Galéria

A kezdeményezés, hogy ilyen módon mutassák be a várost nem idei, 2016-ban a Városi Titkos Füzet segítségével a belváros tereit, szobrait is körbe lehetett már járni ezzel a játékos módszerrel. A felfedezőtúra folytatása most viszont kifejezetten a város természeti világára koncentrál, benne kirándulóhelyekkel, természetközeli élőhelyekkel és olyan kertekkel, amiknek a szépségén újra és újra meg tud lepődni az ember. Olyan helyekről olvashatunk, mint a Sas-hegy, Jókai-kert, Barabás Villa, Gellérthegy, Margitsziget, Vérmező, Füvészkert, Budakeszi Vadaspark és a Nagytétényi Kastély, és a leírásokhoz különféle érdekességek és játékos feladványok is tartoznak.

Az író mesebeli búvóhelye – Jókai-kert a Svábhegyen

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Megtudhatjuk például, hogy a csikófarkból csak fiúpéldány van a Sas-hegyen, fény derül rá, hogyan kapta nevét a Gellért-hegy, kik voltak a vincellérek, mi az a vadaspark vagy mit jelent a közösségi kert. A Barabás Villa kertjében bizonyos növényeket kell megtalálni, a Vérmezőn Babits-idézeteket kell kutatni, máshol játszóteret kell tervezni. Kiderül, hol bújt el a híres Pál utcai fiú, Nemecsek Ernő, amikor meglátogatták a vörösingeseket, de társasjátékot és még a cukkinifasírt receptjét is fellapozhatjuk a füzetben.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Érződik tehát, hogy az izgalmas kalandozáshoz tanító, nevelő szándék kapcsolódik, amit ügyesen kedves karakterekbe, szép képekbe, feladványokba és igényes leírásokba csomagoltak. Szuper mankó családi felfedezésekhez, és ha valaki végigkirándulja az útvonalat, a séták során egyre közelebb kerülhet élhető városunkhoz, és mellé ötleteket is kap természeti értékeink megőrzéséhez és ápolásához.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Aki pedig a füzet hátterében áll: a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, akik hosszú hónapokig dolgoztak együtt a kulisszák mögött. Az ingyenes kiadványt 49 fővárosi könyvtárban és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában (utóbbibankeddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között) szerezhetjük be nyomtatott verzióban, online pedig ITT érjük el.

Hasonló tartalmak

Admin mode