Ismét eltelt egy év (és lassan egy nyár), ismét az egyik legnagyobb nyári fesztiváltól lesz hangos egy hétig az Óbudai-sziget. Magyarország talán legfontosabb kulturális exportcikke a 26. felvonásához érkezve ismét megújult: a karszalagos fizetéstől a szívószálak hiányáig, a megújult Nagyszínpadtól a visszaváltható poharakig sok dolog váratlanul érheti még a legrégebb óta visszatérő vendégeket is. Összeszedtük a legfontosabb változásokat, valamint kiderítettük a sör árát is.

Hogy az idei hosszú idők óta a legjobb zenei program, azt már két összeállítással (legnagyobb headlinerek és legígéretesebb feltörekvők) is alátámasztottuk, a háttérben álló okokról pedig Kádár Tamás és Gerendai Károly mesélt nekünk. Úgy tűnik, a lineup beváltotta a reményeket: a szervezők több mint félmillió látogatóra számítanak a hét nap alatt, ami új nézőcsúcs lenne. A hetvenhat hektáros területet tegnap már közel tízezren igénybe is vették, tudtuk meg a körbevezetésen, és hozzátették, hogy közel száz országból várnak „szitizeneket” – akik között még mindig a magyarok képviseltetik magukat a legtöbben. Utánuk viszont – egy több éves trendet megszakítva – már a britek következnek, nem a hollandok.

Ennyi fesztiválozó persze nemcsak a Nagyszínpad bő háromezer négyzetméteres területét tudja megtölteni, hanem a második és harmadik legnagyobb helyszínnek számító MasterCard Színpad By A38-ot és a Bacardí Arénát is. A torlódások és a balesetek elkerülése végett a két nagysátor oldalsó ponyvái eltűntek, ahogy vége szakadt annak is, hogy csak egy úton lehet bejutni – ettől Kádárék nem csak azt remélik, hogy többet nem fordul elő a három évvel ezelőtti Stromae-balesethez hasonló, de azt is, hogy többé senkivel sem fordul elő, hogy nem jut be az általa legjobban várt előadó koncertjére. Ettől függetlenül érdemes korán érkezni, főleg este tizenegy után; onnantól ugyanis a szabadtéri színpadok programja befejeződik és csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok.

Ha pedig már szóba került a legnagyobb sztárokat felvonultató helyszín: idén egy négyszáz négyzetméretes LED-fal teszi majd teljesebbé a képi világot és mintegy kétszáz darab intelligens, nagy teljesítményű ultramodern lámpa fogja biztosítani a tökéletes látványt.

Újdonság továbbá, hogy bevezetésre kerül a Re-pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszer, aminek a segítségével mintegy másfélmillió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani. Ennek lényege, hogy egyszeri, 450 forintos áron vásárolnunk kell egyet, ami helyett viszont onnantól mindig újat kapunk, ha megtöltenénk valamivel, ha pedig nem szeretnénk magunkkal cipelni, kérhetünk helyette egy zsetont, amit persze szinte mindenhol beválthatunk. A szívószálakat pedig innentől csak akkor teszik a poharadba a pultosok, ha külön kéred őket, és az étkezőhelyek csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak. Emellett a Recycling Centerben különböző programokkal várnak mindenkit, aki még többet szeretne tenni a Földünkért: hulladékcsere-akciókkal, mobil hamutartókkal és előadásokkal, startup-bemutatókkal várnak mindenkit.

Idén már a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten. A rendszer lényege, hogy a karszalagok RFID chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak (napok, kempingek, stb.) a fizetési funkciót is magukban foglalják. Ez a rendszer a heti és napijegyeseknél is egyaránt működik, és gyakorlatilag a FestiPay fizetőkártyát váltja ki, ami ezáltal tulajdonképpen beépül a karszalagba. Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő ötszáz forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorbaállás nélkül, a Sziget mobilapplikációján keresztül is fel lehet tölteni.

A legfontosabb kérdés persze továbbra is az, hogy mennyi lesz a sör a Szigeten. Kádár Tamásék tartották magukat az ígéretükhöz és csak minimálisan emeltek: a Dreher tavalyi fesztiválra főzött, Centennial komlóval hidegkomlózott, citrusos, virágos aromájú sörkülönlegessége, a Triplakomlós idén 800 forintba kerül majd – de megint kapható lesz a Hidegkomlós és a Classic változat is. Ráadásul a Dreher Sörgyárak két másik, a Szigeten eddig nem elérhető márkája, a cseh Pilsner Urquell, valamint az egyszerre száraz és frissítő Asahi Super Dry is kapható lesz a megfelelő standoknál.