A sokat vitatott Liget-projekt építése újabb állomáshoz érkezett: hamarosan elkezdődhet Sou Fujimoto tervezte Magyar Zene Házának az építése. Az építészetileg talán legizgalmasabb és szokatlanabb épületet a hazai zenei élet egyik új központjának szánják, ahol koncertek mellett oktatás, és aktív közösségi élet is zajlik majd. Most egy videóban virtuálisan bejárhatjuk a leendő épületet, ami az egykori Hungexpo irodaházak területén épül fel, előre áthatóan 2020 végére.

Aki a közelmúltban járt a Városligetben, vagy annak közelében, annak nem újdonság, hogy a park egy jelentős része éppen le van zárva a nemrég indult építkezések miatt, és feltehetően ez még így is marad egy ideig. Éppen teljes renováláson esik át az  egykori ex-Kertem, a volt Olof Palme ház, hogy Millenium Házaként nyisson újra, és zajlik a Napur Architect tervezte Néprajzi Múzeum építése is. Hamarosan pedig megindulnak a Magyar Zene Házának építési munkálatai is a Liget Budapest-projekt keretében.

A leendő kulturális, kiállító- és koncertközpont az elbontott Hungexpo irodák helyén épül fel, a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a műjégpálya épületének közelében, a Néprajzi Múzeum mögött. Az eddig elzárt, 10. 000 négyzetméternyi terület harmadán fekszik majd a háromszintes épület, a környezetét pedig újraparkosítják.

A világszerte ismert japán építész, Sou Fujimoto nyertes tervét 168 induló közül választották ki. Az épület hullámzó, lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette, míg maga a komplexum törekszik a külső és a belső határok, a természet és az épített környezet közötti harmónia megteremtésére. A minden irányban való nyitottság jegyében az épület oldalfalai üvegből készülnek, míg a tetőzet lukacsos szerkezete a lombos erdőkhöz hasonlóan engedi át a fényt.

A háromszintesre tervezett épület felosztásában a tervezett funkciók elkülönülése is érvényesül. A föld alatti szinten kap majd helyet az állandó kiállítás, amely a tervek szerint a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal, mintegy zenei csodák palotájaként élményszerűen mutatja be a világ és a hazai zenetörténetet, és ismerteti meg a látogatókkal a zene működését. Az időszaki kiállítások terei is itt lesznek, illetve az egyedülálló élményt nyújtó hangdóm is, ahol egy különleges, félgömb alakú kupolatérben egyedi hangtechnikával hoznak majd létre változatos hangtereket.

A földszinten lesz a koncertterem és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad is helyet kap, míg az emeleten az oktatáshoz kapcsolódó funkciók – zenepedagógiai termek és egy digitális könyvtár  – lesznek.

Az építkezés még augusztusban megkezdődik, és a tervek szerint 2020 végén már a nagyközönség birtokba is veheti a Magyar Zene Házát.