Itt már pusztán a fogyasztással lehet jótékonykodni, ami nem nehéz, mert újhullámos kávé, finom ételek, hangulatos enteriőr és csupa jó, nemes ügyet szolgáló megoldás fogad minket a humanitárius szervezet Arany János utcai székházának földszintjén.

Világszerte trend, és már a civil szervezetekkel szemben is elvárás, hogy lépést tartsanak az idővel, láthatóak legyenek, fiatalosak, gyorsan reagáljanak a kor kihívásaira. A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, ami jó régen volt, és az elmúlt 137 évben az alapeszméi sem változtak, ami egyáltalán nem baj, viszont többen is úgy vélték, megérett az idő megújulásra.

Nagy Gábor főigazgató-helyettessel az újonnan nyílt közösségi térben ültünk le egy kávéra. Elmondta nekünk, hogy fontosnak tartják, hogy nyissanak a fiatalok felé is, mert úgy vették észre, a Vöröskereszt kissé beszűkült, és világszerte társul hozzá egyfajta avíttság. Az Empathy Cafét is az újító törekvés hívta életre. Már 60 éve áll a székházuk az Arany János utcában, de a szélesebb közönség csak most léphet be a falak közé. Tervezik egyébként, hogy egy nyitottabb önkéntesközpontot hoznak létre előbb-utóbb, és az épület remélhetőleg megtelik majd élettel.

Illetve van más oka is, hogy a szervezet kávézót alapított. A szociális tevékenységek, a véradásszervezés és az elsősegélynyújtó tanfolyamok nem termelnek profitot, az állami támogatás nem elég mindenre, sok mindent más forrásokból kell fedezni. A megoldásokra több külföldi példát is találni a világban, Szerbiában a központ alatt étterem működik, a dánoknak ruhabolthálózata van, a törökök már 1921-ben beindították az első ásványvíz- és üdítőitalgyárukat, ami azóta is sikeresen üzemel, és nemcsak kávézót, hanem szállodákat is fenntartanak. A Magyar Vöröskeresztnek is vannak sajátmárkás termékei, lámpái, vérnyomásmérői, szaloncukrai és saját desszertjei, melyeket majd a kávézóban is árulnak.

A kávézó pedig széles körű közösségi összefogás eredményeként nyílhatott meg. A kivitelezés kezdeti szakaszában a szervezet szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontási munkálatokat végezték. Több nagy cég is segített, akik szolgáltatásaikat térítésmentesen ajánlották fel, vagy jelentős kedvezményt biztosítottak ezekből a jó ügy érdekében. Az LG például a modern szellőzőrendszert és a légkondicionálást biztosította az egykor garázsként működő helyiségben, és még egy játékot is hirdetett: aki szeptember 30-ig LG légkondicionálót vásárol, az egy 1 000 forintos utalványt kap, amelyet a kávézóban használhat fel.

Egyelőre soft opening üzemmódban működik az Empathy, az étel-italkínálat még nem teljes, de már van lehetőség ebédmenüzésre, ami egy leves és egy DOP pizza kombinációjából áll. Utóbbi a római pizza és a magyar lángos szerelemgyerekének is nevezhető, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek az ismert balatoni gasztro szakember, Bezerics Dani (Paletta) kreációiból.

Csupa jó minőségű termékkel szeretnék bevonzani a közönséget, a specialty kávé például egy Costa Ricában élő magyar, Bányai László farmjáról érkezik, és Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköli világosra. A Laposa Birtok itt a kávézóban pozicionálta újra kéknyelűjét, és idei évjáratú boraik bolti eladásaiból is támogatják a szervezet véradásszervezési munkáját.

Mindenki, aki betér ide, fogyasztásával a szervezet karitatív munkáját támogatja. Itt nincsenek PET-palackok, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet, a tálalóeszközök újrahasznosítottak. A közösségi könyvespolcon közel 100 magyar híresség saját felajánlásai, kedvenc könyvei sorakoznak dedikálva és az empátiáról vallott gondolataikkal.

A megnyitó óta bekerült a vendégtérbe a Hello Wood óriási asztala, amely a hely szellemiségének a szimbóluma. A hosszú bútor arra sarkall, hogy félretegyük az előítéleteinket, és egy asztalhoz üljünk azokkal, akikkel nem feltétlenül beszélgetnénk. A vezetők egyelőre tetriszszerűen átrendezték, mert úgy vették észre, hogy az emberek bátortalanabbak, nem annyira élik be a teret. Így sokkal jobban szeretik, már volt, hogy sakkpartiba kezdtek. Ősztől, a közösségi programok és a tematikus beszélgetések beindulásával könnyebb lesz megvalósítani az eredeti elgondolást.