Egy több mint száz éves, műemléki épületet restaurálni akkor is kihívás, ha nem kell megküzdeni több évtizednyi elhanyagoltsággal, sufnituninggal és önkényes átalakításokkal, de az ilyen esetek itthon ritkák, mint a fehér holló. Így történhetett, hogy a Párisi udvar felújítása során még derültek ki olyan statikai hibák vagy nehézségek, amelyek miatt egyre csúszott az építkezés, ám most már látszik a fény az alagút végén. A külső állványzat lekerült, a műemléki restaurálás a végéhez közeledik, év végén pedig tesztüzemben megnyithat a Hyatt 110 szobás luxusszállója az épületben. A földszinti passzázstól a tetőig bejártuk az épületet.

A maga nemében egészen páratlan a Ferenciek terén álló, Schmahl Henrik tervezte, eklektikus,  mór-bizánci stílusjegyekkel tarkított egykori Belvárosi Takarékpénztár épülete. A volt Jégbüfének is helyet adó épületet legtöbben talán a csodás üvegkupolás passzázsáról ismerik, ami – a legendás hologramos bolt kiköltözése után – évekig állt üresen, a titkos városi felfedezők legnagyobb örömére.

A felújítás indulása óta mi is többször jártunk az épületben, legutóbb a leendő szállodabelsőt bemutató mintaszobát néztük meg, most pedig a hamarosan véget érő restaurációs munkákba pillanthatunk be.

A nagyrészt üresen álló, 1967 óta műemléki védelem alatt álló épület a kétezres évek óta folyamatosan pusztult, a  tervezési és felújítási munkálatokat 2014-ben kezdhette el az Archikon építészstúdió a Market Zrt. kivitelezésében, és 2017 őszén derült ki, hogy a szomszédos Klotild-palotában is szállodát üzemeltető Mellow Mood Hotels legújabb, The Unbound Collection by Hyatt 110 szobás luxushotele nyílik benne.

A rekonstrukció során eredeti terveket és levéltári forrásokat is felhasználtak, ám sok váratlan meglepetéssel így is a bontás során találkoztak: sokszor a valóságban a századforduló munkásai itt-ott kicsit eltértek attól, ami a tervekben szerepelt, és mivel ez az egyik legkorábbi vasbeton szerkezetű épület is a fővárosban, a technika sem volt még tökéletes.

Ettől függetlenül a 1912-13-ban elkészült épületen és épületben a korszak legjobb minőségű luxusanyagait alkalmazták, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ezek megkopva bár, de napjainkig átvászelték az idők viharait.

A felújítás során a restaurátorok igyekeztek a lehető legtöbb eredeti részletet megőrizni, a pótlás során pedig – ahol lehetőség volt erre – felvenni a kapcsolatot az egykori gyártó cégekkel. A Zsolnay gyárral sikerült is, de így is egy évnél is több időt vett igénybe az elemek elkészítése, ám a passzázs padlóját egykor gyártó Villeroy & Boch nem vállalta az eredeti mettlachi csempék újragyártását, így ezeket magyar üzemekben kellett kikísérletezni, hogy a lehető leghasonlóbb legyen a végeredmény.

Az épületbejáráson megcsodálhattuk az állványzat alól századfordulós pompájában előkerült homlokzatot, ami szinte teljes egészében Zsolnay kerámiával burkolt, helyenként üvegmozaik-, és az ablakok körül réz- és öntöttvas betétekkel. A homlokzathoz hasonlóan kiemelt védelem alatt áll a passzázs is, itt a két üvegkupola közül a Ferenciek tere–Kígyó utca találkozásáról nyílót csodálhattuk meg egészen közelről.

És itt ért minket az első hatalmas meglepetés: a kupola burkolata, amit évekig fafaragásnak véltünk, hiszen a rárakódott sok por és kosz miatt egészen elsötétedett, valójábak rézlemezek közé fogott kirstályüveg, a körbefutó színes ólomüveg ablakok tervei pedig Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A tervek szerint ezt majd felülről meg is világítják, hogy még jobban érvényesüljön.

Innen mentünk fel a tetőre, de még mielőtt oda kiértünk, a lépcsőházak is megértek egy – vagy több – pillantást. Ezeket szintén a műmeléki előírásoknak megfelelően kell felújítani, ami legtöbbször nagyon precíz és aprólékos kézi munkát jelent. A liftek öntöttvas és újfent Zsolnay kerámiás aknáján túl a változatos stukkók és a méhecskékkel díszített oszlopfők is lassanként megújulnak.

Útközben bepillanthatunk a leendő szobákba is, valamint elhaladtunk a felépített új szárny mellett is, amely már nem érinti az épület műemléki részeit. Innen értünk ki a tetőre, ahol egészen lélegzetelállító volt testközelből látni azokat a tetődíszeket, melyeket eddig csak lentről csodálhattunk. Itt érződött igazán, hogy milyen, minden apró részleteiben alaposan kidolgozott épületről van szó. A tornyokon körbefutó oroszlánfejek és a párizsi vízköpőket idéző szörnyek sem elnagyoltak vagy összecsapottak.

A felújítás során közel hetvenezer órát töltöttek a kerámiák restaurálásával, és mintegy tizezer darabot építettek be, ezek között volt újonnan legyártott Zsolnay és az eredeti épületről megmentett darabok is, amiknek a súlya a 20 dkg-tól egészen a 65 kg-ig terjed.

A kész hotel földszintjén és a félemeleten az utcafrontról nyíló boltok lesznek, a passzázsban a lobbi és étterem, az első szinten spa-, wellness- és fitneszszolgáltatások kapnak helyet, öt szinten a vendégszobák és lakosztályok lesznek, a felső szinten pedig két ötszáz négyzetmétes, tetőkertes, körpanorámás luxuslakosztályt alakítanak ki.