gasztró

Több, mint specialty kávézó – megnyitott a Flow az Andrássy úton

Szerzők

  • Kollár Bálint

2018. 06. 06. 18:26

A specialty kávézók térnyerése miatt azt hihetnénk, hogy manapság már Budapest bármelyik pontján ihatunk egy minőségi feketét. Az Andrássy út és környéke mégis kivételnek számított – eddig. Az Oktogontól pár perc sétára megnyitott ugyanis a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro, ahol a napindító shot mellett vegán melegkonyhával, különleges pörkölésű tételekkel és terasszal is várnak mindenkit.

Míg az Andrássy útDeák Ferenc térhez közelebb eső részén egymást váltják a minőségi éttermek (a nemrég séfcserén átesett Klasszról alig két hónapja írtunk), patinás kávézók és luxusmárkák kirakatai, a Hősök tere felé indulva már közel sem ilyen rózsás a helyzet. Olyannyira, hogy az Ecocafe természetes alapanyagokból készült finomságait vagy a Budapest Bábszínházat leszámítva hirtelen nem is tudtunk olyat mondani, amiért rendszeresen megfordulunk a környéken. Eddig. Pár hete ugyanis a 66. szám alatt megnyílt a magát bisztróként és specialty kávézóként definiáló Flow, amely mindkét kategóriában kiemelkedőt nyújt.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Antalóczy György hat éve kezdett kávéval foglalkozni, a hobbiból pedig hamar egy „párhuzamos élet” lett – először csak versenyeken bíráskodott, majd nemzetközi oktatói papírt is szerzett. Emellett sokat járt külföldre, sorra felkereste a legismertebb helyeket, melyek közül mindig azok tetszettek neki a legjobban, amelyek a megszokottnál nagyobbak és van melegkonyhájuk. Mint mondja, ezekben a specialty kávézókban nemcsak a hangulat, de a közönség is más, így mikor – az akkoriban még a My Green Cupban dolgozó Csordás Gergelyen keresztül – jött a lehetőség, hogy a szóban forgó helyiséggel kezdjenek valamit, már tudta, mit is szeretne pontosan.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A Flow-val azonban szeretnének többet kínálni, mint amit a fővárosban már megszokhattunk: kizárólag olyan pörkölők kávéját választják, akik a pörkölés során nem rejtik el a kávé gyümölcsös jellegét, hanem pont olyan szintre fejlesztik, ahol a kávé valódi karaktere a lehető legjobban érvényesül. Emellett maguk gyártják például a kávé készítésénél használt vizet, melyet mindig úgy állítanak be, hogy a lehető legízgazdagabbak legyenek a kávék.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Ugyanakkor nem próbálják meg mindenféle kombinációkkal több oldalasra hízlalni az ittallapot: koffeindús napindítókból kérhetünk szimpla vagy dupla presszót („kicsit eltér a hagyományos receptektől, ezért shotnak hívjuk”) (500 / 650 forint), ugyanezek zabtejes változatát (650 / 800 forint) és filterkávét(400 / 800 forint). Illetve a hagyományos ajánlatok mellett igyekeznek mindig tartani egy prémium, ünnepi opciót is, jelenleg például egy Panama Geisha-val koronázhatjuk meg a napot. A Casino Mocca pörkölőjéből érkező kávékat pedig akár haza is hazavihetjük, illetve később terveznek cupping eseményeket és különböző szakmai rendezvényeket egy külön teremben.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Mivel György évek óta vegán életmódot folytat, egyértelmű volt, hogy a menüben csak húsmentes fogások szerepelhetnek. Elmondása szerint ettől még hajlott rá, hogy a tejtermékek például maradhassanak, de a többek közt az Arany Kaviárban is megfordult séf, Lipták György idővel akkora ihletet kapott, hogy végül minden, ami a konyhából kikerül, nélkülözi az állati eredetű összetevőket. Ennek ellenére teljes értékű és ízekben gazdag volt minden, amit kóstoltunk.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Nagy kedvencünk volt például a kuszkusz mentával, kapribogyóval és sós citrommal(1650 forint), amely utóbbi összetevő miatt kellemesen fanyar és mediterrán ízvilágú volt, míg a római köményes vöröslencsefasírtot kapros uborkasalátával és sült édesburgonyával(1650 forint) bárkinek ajánljuk, aki egyelőre csak ismerkedik a vegán konyhával és valami olyasmit szeretne kipróbálni, ami nem csak kinézetében hasonlít egy hagyományos, húsos ételre. De a kakukkfüves krémes gombával, valamint mizunával érkező szélesmetéltért(1650 forint) is visszatérünk még.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

11:00 és 14:00 között mindig van továbbá ebédmenü, 1650 forintos áron, ami egy levest és főételt foglal magába: a héten például vegán pho-t, zöldséges lasagne-t vagy galuskás gombapörköltet is kóstolhatunk így. Tizenegy előtt pedig választhatunk a háromféle reggeli opció közül: teljes kiőrlésű tortilla (1100 forint), acai tál(1400 forint) vagy vegán palacsinta, humusszal és zöldségekkel (1300 forint) – illetve mindig van többfajta péksütemény is a pultban.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A hely egyelőre soft opening státuszban van, azaz a nyitvatartás például még változni fog, de a konyha és a baristák már most maximális erőbedobással igyekeznek azon, hogy visszatérő vendégek legyünk. Minket meggyőztek.

Hasonló tartalmak