„A Jövő Városa” fejlesztési terv legújabb ütemének részeként a Déli-Belváros több utcája is megújul a Károlyi-kert környékén, idén novemberig. A Ferenczy István maradék pár métere, a Reáltanoda, a Szép utca és a Magyar utca kap új burkolatot és rendezettebb járdákat, kukákat és a kerületben máshol is egységesen elhelyezett parkolásgátló elemeket. Az autósforgalom ugyan megmarad, de ahol lehet szélesítik a járdákat, és pár fát is ültetnek.

Szép lassan a Belváros minden zugába elér az útfelújítás, és bár ez nem jár együtt a sűrűn lakott, szűk utcákkal szabdalt városrész teljes autómentesítésével, azért némi javulás megfigyelhető, a forgalomcsökkentésnek hála. A most felújításra kerülő, Károlyi-kert környéki kis utcácskákon szerencsére eleve nem akkora a forgalom, hogy ellehetetlenítsék a gyalogosokat, – kivétel talán a Magyar utca Kossuth Lajos út felé eső szakasza, ahol ráadásul helyenként olyan keskeny volt a járda, hogy két sétáló el sem fért egymás mellett – de a padkákon nem egy helyen kisebb fajta ugratást kellett végrehajtani babakocsival vagy kerekesszékkel, ha valaki át akart kelni az úttesten, és bizony az aszfaltozást sem tegnap végezték el, legalábbis a sok toldozott-foldozott bukkanó alapján.

„A Jövő Városa” fejlesztési terv legújabb ütemének keretében mintegy 7000 m2-en újul meg a Belváros déli része. A májusban elkezdődött, és előreláthatóan novemberig tartó munkálatok részeként új autóút-, és járdaburkolatot kap a Szép utca, a Reáltanoda utca, a Magyar utca és a Ferenczy István utca maradék, a Csendes és a Zoska előtti szakasza is. Az utcákban a legtöbb helyen megtartják az út és járda szintbeli különbségét, míg az előbbinek marad az aszfaltburkolata, addig a gyalogos részeket gránitzúzalékos térkő járdaburkolattal fedik be (reméljük ez már nem az a csúszós fajta, mint ami az Egyetem téren örvendeztet meg mindenkit ingyen korcsolyapályával, amint leesik az első hó).

Kivétel a Magyar utca Károlyi-kert mögötti szakasza – a Henszlmann Imre és a Reáltanoda utca között – ahol a nagyobb gyalogosforgalom és az utca szűk keresztmetszete miatt a járda és az útpálya egy szintben kerül kialakításra gránitburkolattal, a már korábban megépült, a kertet szegélyező utcákhoz hasonlatosan. A kerületi önkormányzat közleménye szerint két új fát is ültetnek, az egyiket a látványtervek szerint éppen a városfal maradványa mellé, és két kisebb növénykazettát is kialakítanak, illetve a felszíni vízelvezetés korszerűsítésével együtt a közművek felszíni elemei, a víznyelők, fedlapok és tűzcsapok szintbehelyezésre, felújításra illetve cserére kerülnek a Város-Temapannon Kft. tervezte felújítás keretében.