Áprilisban volt tizenöt éve, hogy a Petőfi híd budai hídfőjénél kikötött az A38 Hajó, amivel egy új időszámítás kezdődött a hazai zenei életben. A szűk két évtized alatt megszámlálhatatlan világsztárt és izgalmas feltörekvőt hoztak el Budapestre, miközben folyamatosan fejlesztettek: tetőterasszal, egyszerre kiállítótérként és koncerthelyszínként is funkcionáló bárkával, délutáni orrteraszos partikkal vagy filmvetítésekkel csábítottak be újabb és újabb rétegeket. A júniusi programfelhozatal alapján pedig elmondhatjuk: nyáron sem állt meg az élet náluk.

A Duna fölött már májusban elindult a teraszszezon: minden nap délután kezdődő programok, különböző műfajok DJ-i és koktélakciók apropóján jöhetünk az Orrterasz ’18 nevű, ingyenes, szabadtéri, naplemente-imádó A38-as programsorozatra. Önmagában a víz közelsége, a szabad levegő, a hűs koktélok, limonádék és a zene szerintünk elég ideális kombó a nyárra. Főleg ha utóbbiért a hét minden napján olyanok felelnek, mint az Isu-Crimson-Chrom triumvirátus (aka Lick The Click!) vagy minden magyar lemezlovas egyik előképe, DJ Palotai. Ha pedig naplemente után is maradnál, június 29-én az UVCT két rezidense, JumoDaddy és Wondawulf fogja pakolni a legfrissebb basszus- és popzenéket a tetőteraszon.

Apropó, tetőterasz: immár nem csak a koncertek, a partik, a fröccsök, a hamburgerek vagy az elénk táruló panoráma miatt érdemes felkapaszkodni a hajó tetejére, hanem a nyáresti mozizásokért is. A Paramount Channelvetítéssorozatának roppant színes palettáján ezúttal is épp úgy szerepelnek a legnagyobb hollywood-i klasszikusok, mint az elmúlt évek sikerfilmjei: a Beverly Hills-i zsaru, a Hang nélkül vagy a Csupasz pisztoly csak pár cím az elkövetkezendő hetek műsorából.

Ilyen felvezetés után akár azt is hihetnénk, hogy az élő zene nyáron háttérbe szorul az A38-on, de egyáltalán nem ez a helyzet! Például minden kedden jelentkezik a Random Trip, a Turbo-dobos Delov Jávor és a Vinyl Warriorz lemezlovas DJ Q-Cee száz százalékban improvizációra épülő klubestje, ahol hétről hétre együtt jammel a hazai zenei élet krémje, stílustól, életkortól vagy hangszertől függetlenül. Június 19-én például a Punnany Massif rappere, Wolfie, Szirtes Edina ’Mókus’ és a Soul Surge énekese, Herbert Shaw is beugrik hozzájuk – hogy ebből a felállásból mi fog kisülni, az csak ott fog kiderülni, de pont ettől lesz egyszeri és izgalmas élmény!

Az A38 Hajó szervezésében érkezik az Akvárium NagyHalljába az utóbbi évek egyik legnagyobb amerikai metal sikersztorija, a Maria Brinks Wonderland hangja és karaktere által meghatározóvá vált In This Moment is. Az indusztriál, a gótikus hangképek, a metalcore és a nu-metal felségterületeit egyesítő zenekar egyik számában még a Judas Priest-frontember Rob Halford is feltűnik, ennél jobb ajánlólevél pedig talán nem is kell.

Kicsit kevesebb mint egy héttel később pedig három testvér három különböző zenei projektje kerül színpadra a nyári naplementében, a Danube Sounds fesztivál keretében. A Noé trió felállásban szólaltatja meg a 60-as és 70-es évek ihlette indie zenéjét, István, a Carbonfools egykori tagja egy szál gitárra hangszerelve mutatja be első szólóalbumát, és végül Jammal formációja fúvósokra hangszerelt hiphop ütemekkel mozgatja meg a közönséget. Állítólag megjelenik a negyedik, szintén zenész testvér is a fellépők között.

Június 22-én , nagy sikerű tavalyi A38-as koncertje után végre visszatér a hajóra az Anchorless Bodies. Immár az alaposan betanult, ősszel megjelent Testet ölt  című nagylemezük dalaival indítják be a nyarat. Haragjukban osztozik velük a mostanában egyre feketébb vizekre evező fővárosi Orient Fall, és a nemrég új énekessel erősítő Heartlapse. Három zenekar a hazai hardcore színtérről, akik garantáltan nagy hangerővel és energiával repülnek be a közönség fülébe.

A hazai után pedig egy brit jazz-tehetség prezentál egy fülledt és magával ragadó jazzfunk koncertélményt Bob James vagy David Sanborn rajongóinak. Az alig huszonegy éves harsonás, zeneszerző és producer, Rory Ingham saját együttese, a Jam Experiment élén mutatkozik majd be a Duna fölött összegyűlteknek. Ha ott voltál Alex Hitchcock tavalyi A38-as koncertjén, semmiképp se hagyd ki!

Utána végre Magyarországon is leszáll az animgif-űrhajó, a fedélzetén a Superorganism tagjaival, akik a teljesen indokolatlansága miatt mérhetetlenül szerethető világukba burkolnak majd mindenkit, aki hisz még a – zenei – szivárványban. Tánc, taps, mosolygás, egészen másnapig, amikor is a NYHC hangzásvilágát alapjaiban definiáló legendás Cro-Magstér vissza Budapestre. John Joseph és Maxwell ’Mackie’ Jayson zenekarának újabb itthoni koncertje túlzás nélkül legendás alkalom – a moshpitben találkozunk!

A hónap egyik záróakkordja a kilencvenes-kétezres évek egyik meghatározó zenekarának, a Hollywoodoonak a tetőteraszos fellépése lesz. De utána sem áll meg az élet, júliusban is hetente érkeznek majd a hazai és a külföldi vendégek a hajó fedélzetére – a részletes programbontás itt található.