Akár mint egy Mándy Iván-novellában, az aprócska, a Gólya Presszónak öt éve helyet adó, századfordulós földszintes épület tanúja volt a környék teljes átalakulásának, és mint a régi idők hírmondója, állt a hipermodern irodaházak és jellegtelen lakóparkok szorításában, egészen mostanáig. Az ‘ELADÓ’ tábla ugyan már régebben kikerült rá, és ezen mint építési telket hirdették, ám mostanáig nem lehetett tudni, elbontják-e, és ha igen, mi épül a helyére. Mutatjuk a látványterveket.

A város folyton változik és alakul, és ez így van rendjén, mert addig jó, amíg élő egy városszövet, képes a megújulásra és funkcióváltásokra. De ezért vannak olyan fájó pillanatok, amikor felszisszenünk egy-egy változás láttán, ilyen volt a tegnapi hír a Wichmann Söröző végleges bezárásáról vagy Róth Miksa első műhelyének és most a Gólya Presszónak eddig helyet adó épület elbontása.

A Corvin negyed felépülésével az egész környék arculata megváltozott. Az egykor kétes hírű Práter-Tömő-Szigony Bermuda-háromszögben ma már a szlömösödő, századfordulós bérházak helyett modern lakóparkok és high-tech irodaházak magasodnak. Az egyetlen túlélő – eddig – a Gólya aprócska épülete volt, amely azon kívül, hogy egy alternatív presszó és kocsma volt, a helyi és civil szervezetek, megmozdulások egyik fontos központjaként is szolgált, igazán a környékbe ágyazott közösségi intézményként működött, sok karitatív vagy jótékonysági ügyet felvállalt, de koncertek, előadások, workshopok otthonául is szolgált.

Jobb kontrasztot keresve sem találhattunk, mint a Bókay utca ezen szakaszát, ahol a földszintes épület mellett szinte egyik pillanatról a másikra kinőtt a földből a város egyik legmodernebb irodaháza, Nokia budapesti főhadiszállása, szemben pedig a hatalmas lakótömbök vetek már árnyékot a környékre.

Az amúgy felújított  házra még 2017 végén kikerült az ‘ELADÓ’ tábla, és ezen már mint beépíthető telket hirdették, ám mostanáig nem lehetett biztosan tudni, hogy elbontják-e, és ha igen, mi épül a helyére. Nagyjából az eladás meghirdetésével egy időben jelentette be a Gólya is, hogy költözik, még június 16-ig tart az a közösségi kampány, aminek keretében megpróbálják az új hely megvételéhez és felújításához szükséges hiányzó összeget összegyűjteni. 5 éve bérelték az épületet, de most a tulajdonos nem hosszabbította meg a szerződést, inkább eladta a telket, de a 2013-ban a Bókay János utcai épületben nyílt kocsma-közösségi tér-koncerthelyszín is kinőtte az eddigi épületet és az átalakult környéken idegenül is érzik magukat.

A ház történetét nem csak az alternatív törzshely tette híressé, már 1906-ban vendéglő működött benne, 1992-ben pedig itt forgatták Szomjas György legendás kultfilmjét, a Roncsfilmet.  

Helyére a Józsefváros.hu-ra felkerült dokumentumok szerint egy 23 lakásos társasház épül, amely megjelenésében már a környék új arculatához fog igazodni, de a Práter utca felé a szerényebb léptéket is tartja. A hétemeletes, utcaszinten garázzsal és zárt sorú beépítéssel rendelkező épület elkészültéről még nincs információ.